Dołączył(a): środa, 14 kwietnia 2004, 01:00 Posty: 419 Lokalizacja: Ząbki/Winnica
|
[quote="zdzicholo"][quote="TomekK"] Takie, które ma na myśli Aga (jak domniemam) są prawdopodobnie u nas niedostępne a jeśli już to powyżej 100 zł za butelkę.
Zauważ Tomku, że chyba niedokładnie czytałeś i nie tylko Ty zresztą. Chodziło przecież o degustację win zrobionych w Polsce (w tym z vinifer) a nie na zachodzie czy gdzie indziej.
Ja zamierzam przetestować jak najwięcej vinifer, nawet tych które normalnie u mnie nie mają prawa dojrzeć, ale też zamierzam wypróbować trochę różnych sposobów przyspieszenia dojrzewania.
Jasne Zdzichu, masz rację ale to i tak nie zmienia faktu, ze polskie wina z mieszańców są z reguły lepsze niż więszość oferty supermarketowej a pisząc o Marszałku odniosłem się właśnie do tych win a nie do produkowanych w Polsce z Vv. Nie wiem jak wypadnie polskie Oporto czy Pinot N ale Marszałek w porównaniu z popularnymi niemieckimi wypada o niebo lepiej.
Jaki z tego wniosek? być może starannością uprawy i poprawną winifikacją można wiele zdziałać.
Drżyjcie narody Francji Niemiec czy Włoch
Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Vinifera jakie posadziłem:
Acolon, Agni, Bacchus, Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Dakapo, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Elbling rouge, Elbling weiss, Kerner, Merlot, Milia, Müller Thurgau, Orion , Ortega, Pálava, Pinot gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Noir Précoce, Pinot blanc, Oporto, Riesling, Riesling Italico, Sauvignon Blanc, Sieger, St.Laurent, Sylwaner, Traminer, Zweigelt,
wśród nich wiele różnych klonów.
|
|