Teraz jest środa, 7 maja 2025, 08:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 13:07 
Kiper
Kiper

A ja posluchalem rad obu stron i nasadzilem vv i mieszance. Same odmiany przerobowe. O wynikach poinfomuje za 3-4 lata :)

PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 14:06 
Kiper
Kiper

[quote="shron"]A ja posluchalem rad obu stron i nasadzilem vv i mieszance. Same odmiany przerobowe. O wynikach poinfomuje za 3-4 lata :)

Żeby nie było jakiegoś nieporozumienia - ja też! mam nawet kilka krzewów Sauvignon Blanc, Merlot'a i C. Sauv. i wiele innych Vv jak również sporo mieszańców. Ten MF (i też Gołubok, Iza, Aurora, Leon i parę innych pomyłek) to już strsze krzewy, o winie z których już mogę coś napisać. Reszta za 2-3 lata.
Z różnych dyskusji, publikacji, "wymądrzań" itp wynika, że spośród Vv warto zwrócić uwagę na Pinot Gris, Gewuerztraminer, Riesling, Weltiner, Pinot Poir precore, Pinot Meunier (czywiście odpowiednie klony), i pewnie kilka innych nowych krzyżówek będących jeszcze w fazie badań i testów.

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 21:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="TomekK"]
Takie, które ma na myśli Aga (jak domniemam) są prawdopodobnie u nas niedostępne a jeśli już to powyżej 100 zł za butelkę.

Zauważ Tomku, że chyba niedokładnie czytałeś i nie tylko Ty zresztą. Chodziło przecież o degustację win zrobionych w Polsce (w tym z vinifer) a nie na zachodzie czy gdzie indziej.

Ja zamierzam przetestować jak najwięcej vinifer, nawet tych które normalnie u mnie nie mają prawa dojrzeć, ale też zamierzam wypróbować trochę różnych sposobów przyspieszenia dojrzewania.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: czwartek, 22 czerwca 2006, 22:20 
Ekspert
Ekspert

Wiesz może Zdzichu z jakimi viniferami stanęło do rywalizacji rondo ? Pytam , bo jest to jakaś wykładnia , co ewentualnie może się udać na czerwone wino. Cabernet Dorsa , Dornfelder :?: :roll:

pozdrawiam

Kuba

PostNapisane: piątek, 23 czerwca 2006, 07:05 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"][quote="TomekK"]
Takie, które ma na myśli Aga (jak domniemam) są prawdopodobnie u nas niedostępne a jeśli już to powyżej 100 zł za butelkę.

Zauważ Tomku, że chyba niedokładnie czytałeś i nie tylko Ty zresztą. Chodziło przecież o degustację win zrobionych w Polsce (w tym z vinifer) a nie na zachodzie czy gdzie indziej.

Ja zamierzam przetestować jak najwięcej vinifer, nawet tych które normalnie u mnie nie mają prawa dojrzeć, ale też zamierzam wypróbować trochę różnych sposobów przyspieszenia dojrzewania.

Jasne Zdzichu, masz rację ale to i tak nie zmienia faktu, ze polskie wina z mieszańców są z reguły lepsze niż więszość oferty supermarketowej a pisząc o Marszałku odniosłem się właśnie do tych win a nie do produkowanych w Polsce z Vv. Nie wiem jak wypadnie polskie Oporto czy Pinot N ale Marszałek w porównaniu z popularnymi niemieckimi wypada o niebo lepiej.
Jaki z tego wniosek? być może starannością uprawy i poprawną winifikacją można wiele zdziałać.
Drżyjcie narody Francji Niemiec czy Włoch :lol:

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Vinifera jakie posadziłem:
Acolon, Agni, Bacchus, Cabernet Dorio, Cabernet Dorsa, Cabernet Mitos, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Dakapo, Domina, Dornfelder, Dunkelfelder, Elbling rouge, Elbling weiss, Kerner, Merlot, Milia, Müller Thurgau, Orion , Ortega, Pálava, Pinot gris, Pinot Meunier, Pinot Noir, Pinot Noir Précoce, Pinot blanc, Oporto, Riesling, Riesling Italico, Sauvignon Blanc, Sieger, St.Laurent, Sylwaner, Traminer, Zweigelt,
wśród nich wiele różnych klonów.

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2006, 05:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="TomekK"]Zamierzam zrobić z niego podstawową odmianę na wina czerwone (może obok Ronda); jest w spisie odmian dopuszczonych do produkcji win jakościowych.
Za uprawą Marechal Foch'a przemawiają również względy patriotyczne :!:

Pozdrawiam
Tomek

Tomku, czy mógłbyś mi wyjaśnić jak to z tymi przepisami jest. Bo jest spis odmian AUTORYZOWANYCH do produkcji krajowych win gronowych, natomiast do produkcji win jakościowych odmiany ZAREKOMENDOWANO. No i wśród tych rekomendowanych odmian są też mieszańce (chociażby Wiszniowyj Rannij), chociaż jak słyszałem winami jakościowymi mogą być wyłącznie wina z vinifer. To jak to z tym jest?

Co więcej - zwracaliście uwagę na autoryzowane podkładki? Brakuje niektórych jak chociażby Borner. Binova.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2006, 07:22 
Kiper
Kiper

Bardzo dobrze, że poruszyłeś ten temat, jet tu wiele ciekawostek i niejasności prawnych.

[quote="zdzicholo"]Tomku, czy mógłbyś mi wyjaśnić jak to z tymi przepisami jest. Bo jest spis odmian AUTORYZOWANYCH do produkcji krajowych win gronowych,

Nie ma takiego spisu, jest jedynie spis odmian dopuszczonych (ale do czego? co to znaczy por?).

[quote="zdzicholo"]
natomiast do produkcji win jakościowych odmiany ZAREKOMENDOWANO.

Ten dokument bardzo trudno znaleźć? nie znam go.

[quote="zdzicholo"]
No i wśród tych rekomendowanych odmian są też mieszańce (chociażby Wiszniowyj Rannij), chociaż jak słyszałem winami jakościowymi mogą być wyłącznie wina z vinifer. To jak to z tym jest?

Co więcej - zwracaliście uwagę na autoryzowane podkładki? Brakuje niektórych jak chociażby Borner. Binova.

To jest pytanie do autorów tego enigmatycznego dokumentu.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Po niedzieli napiszę bardziej szczegółowo, teraz siedzę na plecaku i odliczam sekundy do zejścia do garażu :D

PostNapisane: piątek, 21 lipca 2006, 08:30 
Ekspert
Ekspert

Witaj Tomku,

Jak zwykle za szybko mi się napisało, ale ma ktoś to rozporządzenie w całości? Albo chociaż link.
Trafiłem znowu na projekt ustawy wiadomego autorstwa no i niestety od razu widać pod jakim kątem napisane.
http://www.jb.com.pl/ustawa-tekst.htm
Przepraszam za szerzenie deziformacji. Ale generalnie to jak to jest z tymi winami jakościowymi?
Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: poniedziałek, 24 lipca 2006, 03:46 
Kiper
Kiper

[quote="zdzicholo"]
Ale generalnie to jak to jest z tymi winami jakościowymi?

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r.
w sprawie wspólnej organizacji rynku wina mówi:

Art 19
1. Państwa Członkowskie sklasyfikują odmiany winorośli służące do produkcji wina. Wszystkie sklasyfikowane odmiany muszą należeć do gatunków Vitis vinifera lub pochodzić z krzyżówki tych gatunków i innymi gatunkami Vitis. Następujące odmiany nie mogą być włączone do klasyfikacji:
 Noah
 Othello
 Isabelle
 Jacquez
 Clinton
 Herbemont

2. W sporządzonej przez nie klasyfikacji Państwa Członkowskie wskażą odmiany odpowiednie do produkcji wina gatunkowego por produkowanego na ich terytorium. Odmiany te będą należały do gatunku Vitis vinifera.
3. Tylko te odmiany winorośli, które zostały zamieszczone w klasyfikacji będą mogły być sadzone, przesadzane lub szczepione w celu produkcji wina na obszarze Wspólnoty. Ograniczenia te nie odnoszą się do winorośli wykorzystywanych do badań i eksperymentów naukowych.
4. Obszary, na których rosą odmiany winorośli, z których będzie produkowane wino, które nie są zamieszczone w klasyfikacji, zostaną wykarczowane, chyba, że wyprodukowane z nich wino jest przeznaczone wyłącznie do spożycia przez rodzinę producenta. Państwa Członkowskie podejmą stosowne działania, których celem będzie monitorowanie tych wyjątków.
5. W przypadku, gdy odmiany są skreślone z klasyfikacji wykarczowanie nastąpi w ciągu 15 lat od czasu skreślenia odmiany z klasyfikacji.

I tu pojawia się problem wynikjący z niekonsekwencji w użytych sformułowaniach: sklasyfikuje i wskaże. Sklasyfikuje oznacza wyróżnienie klas w obrębie pewnego zbioru (tutaj V. vinifera i mieszańców) i nie oznacza ograniczenia użycia żadnych odmian (poza zabronionymi). Wskaże oznacza określenie pewnej grupy odmian. Jak widać ustawodawca odróżnił w tekście obydwa pojęcia, choć dalej niekonsekwentnie sugeruje, że klasyfikacja oznacza wskazanie. W myśl zasady, która mówi, że wcześniej zdefiniowane pojęcia należy uznać za prawidłowe wynika, że do produkcji wina można użyć wszystkich odmian, które nie zostały zakazane. Pierwsza klasa jak się pojawiła to spis odmian, który jest załącznikiem do ustawy winiarskiej, więc prawdopodobnie chodzi o pierwsze wskazanie czyli listę odmian na wina jakościowe.

Tyle tylko, że to wszystko jest oczywiście jedynie "gdybaniem" :(, a sama dyrektywa jak i nasza ustawa wraz załącznikami zawiera sprzeczności i trudno powiedzieć co z tego wyniknie? jak na razie w większości krajów europejskich wina stołowe robi się ze wszystkich odmian, które nie zostały zabronione.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Wszyskie aktualne akty prawne są na stronach PIWiW
http://www.instytutwina.pl/prawo.htm

PostNapisane: wtorek, 1 sierpnia 2006, 19:36 
Ekspert
Ekspert

I oto Panowie Marszałek zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Pozdrawiam - Grzesiek

PostNapisane: piątek, 4 sierpnia 2006, 18:49 
przedszkolak
przedszkolak

Co za brzydkie rozlazłe grona? u mojego Marszałka sa bardzo zwarte , tylko troszke mniej niz u LeonaM.
Pozdr. MarekD

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 05:03 
Kiper
Kiper

Posy , jesteś pewien że to jest Marszałek ?
Mnie się wydaje że liście mają zbyt małe zatoki jak na Marszałka , i jak wspomniał MarekD grona są zbyt rozstrzelone .
U mnie Marszałek wygląda tak :
Obrazek

Obrazek

Kontakt w sprawie sztobrów : zkalarus@interia.pl

PostNapisane: sobota, 5 sierpnia 2006, 08:34 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
I oto Panowie Marszałek zaczyna się przebarwiać.

Moja Cascade do której nie mam 100% pewności teraz podobnie wygląda,
natomiast Marechal Foch jeszcze zielony i ma zwarte grona.

PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 10:56 
Ekspert
Ekspert

Na fotce którą przesłał Posy grona wyglądają jak u odm. Castel, ale to jest z pewnością M.F lub Leon Millot. Świadczy o tym sposób wybarwiania się owoców. Luźne grona, to chyba wynik warunków glebowych.
pozdrawiam
wojtekb

Ps.czy u kogoś zaczyna dojrzewać Medina?

PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2006, 15:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="wojtekb"]Na fotce którą przesłał Posy grona wyglądają jak u odm. Castel, ale to jest z pewnością M.F lub Leon Millot. Świadczy o tym sposób wybarwiania się owoców. Luźne grona, to chyba wynik warunków glebowych.

To prawda. Mam kilka krzakow z jednego zrodla i jednego roku, ale ten rosnie na starym gnojowniku, to znaczy na bardzo dobrej ziemi, na pozostalych kszakach jeszcze sie nie przebarwia i grona sa bardziej zbite.

PS. Przepraszam za slownictwo ale pisze z Niemiec i nie maja naszych znakow.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1