Teraz jest środa, 7 maja 2025, 23:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 20:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie marszałek nigdy nie popękał po deszczach , natomiast zdarzają się u mnie zmumifikowane jagody w gronach ale powodem tych zmian są chyba zaschnięte szypułki jak dobrze kojarzę .

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 5 lutego 2017, 11:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Jak w tym roku Wasze Marszałki?

Jak co roku zrobiłam zestaw MF (60-70%) + LM (20-30%) + Market (10%).
Zbiór 01.10.2016
Cukier 24 brix
Kwasu nie mierzę, bo za mało wina robię.
Pestki wybarwione, fermentacja na miazdze 5 dni.
Wino wytrawne, z dużą ilością barwnika, z niskimi garbnikami.
Fermentowane w temperaturze pokojowej, bo nie mam chłodnej piwnicy. Potem trzymam na balkonie ok. miesiąca i znów do ciepłego. FJM samoczynnie występuje.

W tym roku lekkie zaskoczenie - czuć je wanilią, a dębu w jakiejkolwiek postaci wino nie widziało :)
Niestety, po pobycie na dworze, wino zrzuca duże ilości barwnika, ale i tak zostaje sporo, bo wino w kieliszku jest tak ciemne, że niemal nieprzezroczyste.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2017, 22:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
MF-21,5 Brix,TA 8,8g/l
LM- 22 Brix, Ta 8,5g/l
Mało, tylko 10L bo grad zredukował. Maureviny, zlane z nad osadu a potem samoistna fjm. W połowie listopada siarkowałem bo kwasy spadły do 5,8g/l. Od tamtej pory nie sprawdzałem . Jak sprawdzę to dam znać co i jak.

-- N, 12.02.2017 22:48 --

zbyszekB napisał(a):
MF-21,5 Brix,TA 8,8g/l
LM- 22 Brix, Ta 8,5g/l
Mało, tylko 10L bo grad zredukował. Maureviny, zlane z nad osadu a potem samoistna fjm. W połowie listopada siarkowałem bo kwasy spadły do 7,8g/l. Od tamtej pory nie sprawdzałem . Jak sprawdzę to dam znać co i jak.

Popełniłem błąd w poprzednim wpisie.
Kwasy spadły wtedy do 7,8 g/l a nie jak napisałem wcześniej 5,8 g/l :oops:
Wczoraj zlewałem z nad osadu. Zapach intensywny piękny, tzn. taki jaki lubię : jeżyny,ciemne dojrzałe czereśnie i czarne jagody a w dalszym tle borówka.
W smaku podobnie ,ale dominuje zbyt duży kwas.
Pomierzyłem i wyszło mi : -2 Blg; kwas 7,4-7,5 g/l. Jeszcze co najmniej 2 lata dojrzewania :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 08:35 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Witajcie, odkopię lekko temat. Czy uważacie, że z Maszałka wychodzi lepsze wino różowe niż czerwone?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 09:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Nie
Różowe jest za ciemne, nawet wyciskane bez maceracji. Smakuje jak czerwone tylko brakuje garbników. Rónie bezsensowne wino piłem we Włoszech podane w dzbanku do obiadu - wyglądało jak lekkie czerwone, smakowało jak różowe i generalnie nie miało smaku jak CarloRossi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 sierpnia 2017, 12:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Różowe to technologia nie kolor. Jeżeli chodzi o smak to kwestia gustu. Jednemu smakuje to innemu tamto. Porównywanie różowego wina z MF i LM do Carlo Rossi jest nadużyciem. Wino w typie Carlo Rossi można spokojnie zrobić nawet z PN jak ktoś by chciał takie wino robić.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Różowe to technologia nie kolor.

Też tak uważam.

Cytuj:
Jeżeli chodzi o smak to kwestia gustu.

Jeśli chodzi o smak, to różowe z marszałka zyskuje po dodaniu części białych odmian lub dolaniu białego wina - ale to już poza technologią dla zadowolenia swojego smaku.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 12:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Różowe to technologia nie kolor.

Też tak uważam.

Tak, ale widząc co masz w kieliszku, czegoś oczekujesz. Mając czerwone wino, spodziewasz się smaków związanych z winem czerwonym. Mając wino różowe spodziewasz się innych smaków. Technologia jest "po coś". Tym czymś jest smak.

dziadek2 napisał(a):
Jeśli chodzi o smak, to różowe z marszałka zyskuje po dodaniu części białych odmian lub dolaniu białego wina - ale to już poza technologią dla zadowolenia swojego smaku.

Technologia wytwarzania win różowych poprzez mieszanie białych win z czerwonymi jest wprost zakazane przez przepisy EU (i pewnie polskie również)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 13:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Właśnie dlatego napisałem
Cytuj:
dla zadowolenia swojego smaku

- prawo nie zabrania mieszania win w swoim kieliszku. Myślę też, że za domowe wino zrobione dla siebie w ten sposób, za dużo do odsiadki nie będzie :wink: , tylko trochę strach kogoś poczęstować, bo może się wydać....

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 22:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1722
Lokalizacja: Łazy (Jura)
dziadek2 napisał(a):
Właśnie dlatego napisałem
Cytuj:
dla zadowolenia swojego smaku

- prawo nie zabrania mieszania win w swoim kieliszku. Myślę też, że za domowe wino zrobione dla siebie w ten sposób, za dużo do odsiadki nie będzie :wink: , tylko trochę strach kogoś poczęstować, bo może się wydać....


Romek, mnie możesz częstować. Nie wydam, nawet na torturach. :D
Ja to ostatnio nawet mieszałem różowe z Venus z porzeczkowym. Rodzina stwierdziła, że zmarnowałem całkiem dobre porzeczkowe.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2017, 07:00 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 5 grudnia 2008, 01:00
Posty: 862
Lokalizacja: Poznań
Ja kiedyś zrobiłem różowe z Marszałka. I powiem nieskromnie, że było genialne. Pierwszy raz zrobiłem wtedy wino z cukrem resztowym. Moim zdaniem MF to odmiana wprost stworzona do różowych.
A co do mieszania białych z czerwonymi - tamten marszałek miał niewielki dodatek gron Hibernala, więc możliwe, że coś w tym jest, co pisze Roman, że dodanie części odmian białych ma pozytywny wpływ.

A w ogóle z tym mieszaniem białych i czerwonych to też nie do końca tak. Takie Chianti powstaje w min. 3/4 z Sangiovese, ale reszta to także odmiany białe, jak np. Trebbiano czy Malvasia (łącznie max. 10%).
https://it.wikipedia.org/wiki/Chianti_(vino)#Vitigni_complementari

_________________
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 sierpnia 2017, 12:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Moje à la chianti mazowieckie :wink:PNP z dodatkiem Sigerrebe
Marszałka z dodatkiem białych winogron jeszcze nie próbowałem robić.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 06:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Mam problem z Marszałkiem.
Dotyczy tylko tej odmiany, choć inne są prowadzone tak samo, to myślę, że nie jest to wina prowadzenia.
Wyłamują się pędy, często przy byle wietrze. Jak oglądam taką latorośl to odnoszę wrażenie,
nasada / miejsce gdzie wybija z łozy/ , jest jakaś taka jakby ciut zwężona?
Nie wiem, czy to " zwężenie" występuje bo wiatr telepie pędem, czy pierw jest zwężenie i w końcu wiatr wyłamuje go?
Może w ogóle coś mi się wydaje :oops: , ale czy ktoś miał podobny problem?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 7 maja 2018, 23:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Gruba latorośl ,która wyrasta z cienkiej łozy i ma skłonność do wyłamywania to jest klasyka w większości odmian winorośli.
OK. ale nie do końca. Nie wszystkie odmiany tak reagują.
Młody krzew w momencie,kiedy jego korzenie pozyskają żyzną podkładkę pod korzenie mogą reagować gwałtownie poprzez zgrubienie nowej latorośli.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 8 maja 2018, 06:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Tak faktycznie, może to być to przyczyna. Wszystkie te latorośle były piękne, dorodne, grubiutkie,
a łoza niekoniecznie.
Jesienią wapnowałam winnicę i wczesną wiosną dawałam nawóz wg zaleceń, bo kazało się, że w mojej ziemi
prawie nic nie ma do jedzenia :( :wink:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO