Teraz jest środa, 7 maja 2025, 21:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Z MF (50%) i LM (50%) zrobiłem wino różowe. Tłoczenie moszczu bez maceracji natychmiast po zebraniu. Wydajność tłoczenia na hydroprasie 55%

Parametry moszczu
1. Cukier 20 brix wyjściowo.
2. Gęstość 1,100g/dm3 po dodaniu 55g cukru/dm3 (szaptalizacja)
3. Kwas 10,1g/dm3
4. pH=3,0

Drożdże UCLM 325
Temperatura fermentacji 12*C

Przed pierwszym obciągiem zatrzymałem fermentację za pomocą piro aby został cukier resztkowy.

Wino jest po drugim obciągu. Bardzo ładnie sklarowane.
Parametry wina

1. Cukier resztkowy ok 40g/l
2. Kwasy TA 9,7g/dm3
3. Alkohol ok 12%

Organoleptycznie. Dla mnie najlepsze w tym roku wino jakie zrobiłem. Rześkie, owocowe, aromatyczne bez żadnych rapiriowych absmaków. Balans pomiędzy kwasami, a cukrem taki jaki miał być. Zdecydowanie lepiej to wyszło niż z Solarisem (w Solarisie: Kwasy TA 8,6g/dm3,i cukru ok 40g/dm3 alkohol ok 11% ).

Dla mnie czerwone wino z MF i LM tylko w wyjątkowo dobrych latach. w pozostałych różowe.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
.....

Przed pierwszym obciągiem zatrzymałem fermentację za pomocą piro aby został cukier resztkowy.

......

Mirek, czy ja dobrze zrozumiałem ?
Dodałeś piro, wymieszałeś ,poczekałeś kilka dni i zlałeś z nad osadu ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 22:50 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Prawie. Dokładnie to obniżyłem temp do ok 4 stopni. Dodałem piro, zamieszałem, ale niezbyt intensywnie tak aby nie naruszać osadu z dna i na drugi dzień zlałem znad osadu lekko mętne wino.

W sumie to pierwszy raz zatrzymałem fermentację w ten sposób. Najchętniej obniżył bym temp, ale musiałem korzystać z łaskawości przyrody, a zapowiadali ocieplenie.
Jeżeli zrobiłem jakiś gruby błąd to śmiało pisz . Chętnie słucham mądrych rad doświadczonych kolegów.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 3 grudnia 2015, 23:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zodiak napisał(a):
Prawie. Dokładnie to obniżyłem temp do ok 4 stopni. Dodałem piro, zamieszałem, ale niezbyt intensywnie tak aby nie naruszać osadu z dna i na drugi dzień zlałem znad osadu lekko mętne wino.

W sumie to pierwszy raz zatrzymałem fermentację w ten sposób. Najchętniej obniżył bym temp, ale musiałem korzystać z łaskawości przyrody, a zapowiadali ocieplenie.
Jeżeli zrobiłem jakiś gruby błąd to śmiało pisz . Chętnie słucham mądrych rad doświadczonych kolegów.

Zapytałem o to, bo można ten sam efekt uzyskać najpierw zlewając z nad osadu a dopiero potem siarkując i/lub obniżając temperaturę. Gdy siarkujesz możesz wtedy dobrze zamieszać winem bez obawy zmętnienia, a siarka nie wiąże się z osadami i drobinami które pływają w zbełtanym winie.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 19:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
W tym roku zrobiłem różowe wino z marszałka dla mnie bomba :) wino bardzo ładnie się sklarowało w smaku bardzo lekkie owocowe o ładnym zapachu bez żadnych goryczek ostrych posmaków . Z cukrem resztkowym około 3 blg.

W tamtym roku było wino ciemne z marszałka zaczynałem wątpić czy to był dobry wybór odnośnie tej odmiany w tym roku różowe i przekonałem się że z marszałka można zrobić bardzo fajne wino różowe.

Dla mnie Marszałek zostaje z wielkim plusem z przeznaczeniem na wino różowe .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 21:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Ciekawe rzeczy piszecie o tym Marszałku, bo ja ciągle sie zastanawiam nad nim.
Wprawdzie wino odmianowe dopiero w tym roku nastawiłam z niego, jednak zaskoczyła mnie b.duża ilość osadu.
Zlewałam z nad osadu dwa razy i w sumie sporo tego było, tak że wina będzie zdecydowanie mniej niż zakładałam.

Czy dobrze rozumiem, że robiąc różowe nie ma tak dużo osadu?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 21:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Jolu, ilość osadu w moszczu zależy od tego na jak drobną frakcję rozbijesz- rozgnieciesz jagodę winorośli. Tłocząc całe jagody praktycznie nie powinno być osadu, no może trochę.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 22:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No tak, no to ja nieźle je pozgniatałam :thumbdown:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 22:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Jolu, a jak ci smakuje twoje wino z marszałka jak można spytać ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2015, 23:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
To może ja. Podstawowym problemem Marszałka (jak i Marquette) jest domieszka Riparii - albo to komuś pasuje albo nie. Mnie nie - zostawiam go tylko w zakresie awaryjnym jak inne odmiany zawiodą.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 07:35 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
monteverst napisał(a):
Jolu, a jak ci smakuje twoje wino z marszałka jak można spytać ?


Bardzo :D
Jestem zaskoczona tym faktem, jako że nie przepadałam nigdy za winami wytrawnymi.
(Żeby nie było, to zawsze lubiłam smaki gorzkie.)
Wino wyszło wytrawne z pięknym głębokim kolorem.
Czuć delikatnie taniny i garbniki, jednak w bardzo dobrej proporcji.
Nie pozostawia smaku jakiejś cierpkości, nie jest kwaśne.

Ja nie czuję żadnego labruskowego posmaku. I tu muszę dodać, że wiem jak smakuje wino labruskowe bo takie zrobiliśmy.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 08:26 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
jokaer napisał(a):
Ja nie czuję żadnego labruskowego posmaku. I tu muszę dodać, że wiem jak smakuje wino labruskowe bo takie zrobiliśmy.

Pewnie dlatego że Marszałek nie ma w sobie nic z v.labrusca.
Posmaki daje "ripariowe".

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2859
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No prezpraszam, nie wiem czemu skojarzyło mi się to z labruscą.

Wobec tego nie wiem co to smak ripariowy.

Przeczytałam cały wątek wytwarzanie-wina/aromaty-marszalka-i-leona-t6437.html
niestety nie bardzo dalej wiem co to jest za smak.

Jakby ktoś umiał to ładnie wytłumaczyć?

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 10:03 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): wtorek, 30 czerwca 2015, 14:41
Posty: 111
Lokalizacja: Płock
jokaer napisał(a):

Jakby ktoś umiał to ładnie wytłumaczyć?


Przychylam się do pytania jako ze robię wino z marszałka i mi osobiście i znajomym smakuje, przyznaje koneserką nie jestem :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2015, 18:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Nie macie w ciemnych winach z marszałka takiego jakby aromatu posmaku czarnego bzu ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 221 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO