Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 22:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="heavy"][quote="wojtekb"]Polecanie takich odmian, z wyjątkiem niektórych, do naszego klimatu jest moim zdaniem wysoce nieuczciwe.

Wojtek


Pamiętajcie, że jest jeszcze coś takiego jak szklarnie i tunele foliowe!!

Wiemy :D ale gdybym miał ochotę uprawiać przerobowe w szklarniach, to zdecydowałbym się na Saperavi.
Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="wojtekb"] ...gdybym miał ochotę uprawiać przerobowe w szklarniach, to zdecydowałbym się na Saperavi.
Wojtek


Saperavi, jako jedna z niewielu aborygennych gruzińskich odmian, ma szanse w gruncie! SAT ma toto około 3000oC. Pozostałe (poza Rkatsiteli - też ok. 3000) miewają nawet powyżej 4000oC.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 23:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Maciej"][quote="wojtekb"] Pozostałe (poza Rkatsiteli - też ok. 3000) miewają nawet powyżej 4000oC.



Piekiełko :D

masz może jakieś namacalne dowody na to, że ta odmiana jest w stanie u nas od czasu do czasu dojrzeć?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 15:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi - usiłuję dorwać i jakaś szansa sie pojawia. SAT rzędu 3000oC u mnie występuje co roku, dojrzewa Pinot Noir czy (w tym roku pierwsze gronka) Cabernet Sauvignon, więc pewnie i Saperavi ma szansę. Saperavi ma SAT nieco powyżej 3000 - nie pamietam w tej chwili dokładnie, bo czytałem o tym kilka lat temu.
A Odjaleshi, Mudjuretuli, Aleksandrouli - faktycznie ze 4000. U nas dojrzewają w kwietniu. Następnego roku :D

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 16:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Maciej"]Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi - usiłuję dorwać i jakaś szansa sie pojawia. SAT rzędu 3000oC u mnie występuje co roku, dojrzewa Pinot Noir czy (w tym roku pierwsze gronka) Cabernet Sauvignon, więc pewnie i Saperavi ma szansę. Saperavi ma SAT nieco powyżej 3000 - nie pamietam w tej chwili dokładnie, bo czytałem o tym kilka lat temu.
A Odjaleshi, Mudjuretuli, Aleksandrouli - faktycznie ze 4000. U nas dojrzewają w kwietniu. Następnego roku :D


Macku, pisząc namacalny, myślałem o winie z polskiej uprawy albo widziałeś gdzieś owocującą i dojrzewającą Saperavi.
Ja wina z tej odmiany piłem trzy razy w życiu. O jednym mogę powiedzieć, że to ambrozja, bajka albo jakieś czary. Pozostałe były "przejechane" dębem, kolejne w kupażu z Cab. Sauv.
Myślę, że z 10 krzewów można tak ulokować, zapewniając im takie warunki, które pozwolą na zrobienie bardzo dobrego odmianowego wina.
pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 18:12 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 października 2004, 01:00
Posty: 352
Lokalizacja: Lublin,Abramowice Prywatne
"Вегетационный период. От начала распускания почек до съемной зрелости ягод винограда в среднем проходит 150-160 дней при сумме активных температур 2900-3000 °С."
Oczywiście rotyczy to Sapierawi...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: saperavi
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 21:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Саперави
Стоимость (грн.)
Сажанец - 25
Черенок – 10
http://www.vinogradar.com.ua/content/view/157/79/
gdyby ktoś się wybierał tam lub zamawiał pocztą to niech da znać :wink:
Można ceny negocjować przy większej ilości !! a i za przesyłkę wyjdzie taniej
A może gdzieś jeszcze taniej :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 23:17 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
[quote="Maciej"]Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi.........
A Odjaleshi, Mudjuretuli, Aleksandrouli - faktycznie ze 4000. U nas dojrzewają w kwietniu. Następnego roku :D


Czyli szansa jest :lol:

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 23:49 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 29 marca 2007, 01:00
Posty: 196
Lokalizacja: Wawa/AOCŁużyce
[quote="wojtekb"]
Ja wina z tej odmiany piłem trzy razy w życiu. O jednym mogę powiedzieć, że to ambrozja, bajka albo jakieś czary. Pozostałe były "przejechane" dębem, kolejne w kupażu z Cab. Sauv.
Myślę, że z 10 krzewów można tak ulokować, zapewniając im takie warunki, które pozwolą na zrobienie bardzo dobrego odmianowego wina.
pozdrawiam Wojtek


A ja przedwczoraj piłem mojego trzeciego Saperavi z marketu za 15-20 PLN - kolejna porażka - maximum utlenienia i mętności - wylane do zlewu po dwóch godzinach, kiedy to już zupełnie nie dało się go pić.
A jednak nawet po próbie picia tych gniotów, coś mi mówi, że jest to wielka odmiana (po prostu trzeba dużo złej woli lub całkowitej ignorancji, żeby wino z tej odmiany w warunkach gruzińskich zepsuć).
Wniosek z tego dla mnie taki, że zamiast wylewania do zlewu 3 win po 17PLN, lepiej odłożyc te pieniądze i za jakiś czas kupić rasowego Saperavi, a mam przeczucie, że przy odrobinie szczęścia, będzie to nie lada przeżycie (co najmniej 3 razy lepsze od picia gniota :) )

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 01:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="MirekL"]
A jednak nawet po próbie picia tych gniotów, coś mi mówi, że jest to wielka odmiana (po prostu trzeba dużo złej woli lub całkowitej ignorancji, żeby wino z tej odmiany w warunkach gruzińskich zepsuć).


Należałoby uwzględnić fakt, że w samej Rosji, do niedawna sprzedawano więcej win gruzińskich niż Gruzini byli w stanie wyprodukować. Tak więc ignorancji i złej woli może trzeba szukać gdzie indziej :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 08:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 15 marca 2004, 01:00
Posty: 2487
Lokalizacja: Białystok
Dobre saperavi ma Marani - w wersji regionalnej - z białą etykietą można dobrze zapoznać się z cechami odmianowymi tego szczepu bo nie ma tam zadnej dębiny ani cukru resztkowego. Cena jest dość wysoka - bo u mnie w sklepach 28-30 PLN.
Obrazek

Jakosciowe, naturalnie półsłodkie Kindzmarauli (jedno z dwóch ulubionych win Josifa Visarionowicza...) to już wydatek rzędu 50-60 PLN
Obrazek

I niech Kolegów Ręka Boska broni kupowac wina "gruzinskie" w rodzaju "Grigorij" :evil:


Ostatnio edytowano środa, 23 grudnia 2009, 08:26 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 09:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="DarekRz"]Dobre saperavi ma Marani - w wersji regionalnej - z białą etykietą można dobrze zapoznać się z cechami odmianowymi tego szczepu bo nie ma tam rzadnej dębiny ani cukru resztkowego. Cena jest dość wysoka - bo u mnie w sklepach 28-30 PLN.


Właśnie, dobre Saperavi można kupić w przedziale cenowym 30-50 zł i już takie wina ukazują mniej więcej walory tej odmiany. Za 17 zł, przypuszczam, to są raczej wina z wytłoków.
Co jest z tymi winami Grigorij? :D

pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ależ z Saperavi robi sie nie tylko wino o nazwie "Saperavi". Kindzmarauli, Pirosmani, Akhasheni, Mukuzani, Napareuli to też 100% Saperavi. Poza Gruzją spotkałem jedynie dwa czerwone gruzińskie wina, powstałe nie z Saperavi: Odjaleshi (z Odjaleshi) i Khvanchkara (Mudjuretuli + Aleksandrouli).

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="Maciej"]Ależ z Saperavi robi sie nie tylko wino o nazwie "Saperavi". Kindzmarauli, Pirosmani, Akhasheni, Mukuzani, Napareuli to też 100% Saperavi.


Nazwa "Saperavi" zarezerwowana jest dla win młodych ( do roku) , niekoniecznie związana z konkretnym regionem, więc jakość może być różna ( pomijam mętność i utlenienie , które są znamienne dla wersji marketowych). Pozostałe , to wina starsze tworzone w najlepszych regionach i z większą starannością.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 20:36 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 lutego 2006, 01:00
Posty: 452
Lokalizacja: Modlin Tw/Mazowsze
[quote="wojtekb"]Co jest z tymi winami Grigorij?

pozdrawiam Wojtek


Lufa w krzokach :twisted:

Pozdrawiam Leszek

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO