Teraz jest sobota, 17 maja 2025, 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 22:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"][quote="wojtekb"]Polecanie takich odmian, z wyjątkiem niektórych, do naszego klimatu jest moim zdaniem wysoce nieuczciwe.

Wojtek

Pamiętajcie, że jest jeszcze coś takiego jak szklarnie i tunele foliowe!!

Wiemy :D ale gdybym miał ochotę uprawiać przerobowe w szklarniach, to zdecydowałbym się na Saperavi.
Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 22:12 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="wojtekb"] ...gdybym miał ochotę uprawiać przerobowe w szklarniach, to zdecydowałbym się na Saperavi.
Wojtek

Saperavi, jako jedna z niewielu aborygennych gruzińskich odmian, ma szanse w gruncie! SAT ma toto około 3000oC. Pozostałe (poza Rkatsiteli - też ok. 3000) miewają nawet powyżej 4000oC.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 grudnia 2009, 23:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="wojtekb"] Pozostałe (poza Rkatsiteli - też ok. 3000) miewają nawet powyżej 4000oC.

Piekiełko :D

masz może jakieś namacalne dowody na to, że ta odmiana jest w stanie u nas od czasu do czasu dojrzeć?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 15:51 
Ekspert
Ekspert

Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi - usiłuję dorwać i jakaś szansa sie pojawia. SAT rzędu 3000oC u mnie występuje co roku, dojrzewa Pinot Noir czy (w tym roku pierwsze gronka) Cabernet Sauvignon, więc pewnie i Saperavi ma szansę. Saperavi ma SAT nieco powyżej 3000 - nie pamietam w tej chwili dokładnie, bo czytałem o tym kilka lat temu.
A Odjaleshi, Mudjuretuli, Aleksandrouli - faktycznie ze 4000. U nas dojrzewają w kwietniu. Następnego roku :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 16:54 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi - usiłuję dorwać i jakaś szansa sie pojawia. SAT rzędu 3000oC u mnie występuje co roku, dojrzewa Pinot Noir czy (w tym roku pierwsze gronka) Cabernet Sauvignon, więc pewnie i Saperavi ma szansę. Saperavi ma SAT nieco powyżej 3000 - nie pamietam w tej chwili dokładnie, bo czytałem o tym kilka lat temu.
A Odjaleshi, Mudjuretuli, Aleksandrouli - faktycznie ze 4000. U nas dojrzewają w kwietniu. Następnego roku :D

Macku, pisząc namacalny, myślałem o winie z polskiej uprawy albo widziałeś gdzieś owocującą i dojrzewającą Saperavi.
Ja wina z tej odmiany piłem trzy razy w życiu. O jednym mogę powiedzieć, że to ambrozja, bajka albo jakieś czary. Pozostałe były "przejechane" dębem, kolejne w kupażu z Cab. Sauv.
Myślę, że z 10 krzewów można tak ulokować, zapewniając im takie warunki, które pozwolą na zrobienie bardzo dobrego odmianowego wina.
pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 18:12 
mistrz
mistrz

"Вегетационный период. От начала распускания почек до съемной зрелости ягод винограда в среднем проходит 150-160 дней при сумме активных температур 2900-3000 °С."
Oczywiście rotyczy to Sapierawi...

Tytuł: saperavi
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 21:01 
Ekspert
Ekspert

Саперави
Стоимость (грн.)
Сажанец - 25
Черенок – 10
http://www.vinogradar.com.ua/content/view/157/79/
gdyby ktoś się wybierał tam lub zamawiał pocztą to niech da znać :wink:
Można ceny negocjować przy większej ilości !! a i za przesyłkę wyjdzie taniej
A może gdzieś jeszcze taniej :?:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 23:17 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Wojtek,
namacalnych dowodów nie mam, bo nie mam Saperavi.........

Czyli szansa jest :lol:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 grudnia 2009, 23:49 
czeladnik
czeladnik

[quote="wojtekb"]
Ja wina z tej odmiany piłem trzy razy w życiu. O jednym mogę powiedzieć, że to ambrozja, bajka albo jakieś czary. Pozostałe były "przejechane" dębem, kolejne w kupażu z Cab. Sauv.
Myślę, że z 10 krzewów można tak ulokować, zapewniając im takie warunki, które pozwolą na zrobienie bardzo dobrego odmianowego wina.
pozdrawiam Wojtek

A ja przedwczoraj piłem mojego trzeciego Saperavi z marketu za 15-20 PLN - kolejna porażka - maximum utlenienia i mętności - wylane do zlewu po dwóch godzinach, kiedy to już zupełnie nie dało się go pić.
A jednak nawet po próbie picia tych gniotów, coś mi mówi, że jest to wielka odmiana (po prostu trzeba dużo złej woli lub całkowitej ignorancji, żeby wino z tej odmiany w warunkach gruzińskich zepsuć).
Wniosek z tego dla mnie taki, że zamiast wylewania do zlewu 3 win po 17PLN, lepiej odłożyc te pieniądze i za jakiś czas kupić rasowego Saperavi, a mam przeczucie, że przy odrobinie szczęścia, będzie to nie lada przeżycie (co najmniej 3 razy lepsze od picia gniota :) )

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 01:02 
Ekspert
Ekspert

[quote="MirekL"]
A jednak nawet po próbie picia tych gniotów, coś mi mówi, że jest to wielka odmiana (po prostu trzeba dużo złej woli lub całkowitej ignorancji, żeby wino z tej odmiany w warunkach gruzińskich zepsuć).

Należałoby uwzględnić fakt, że w samej Rosji, do niedawna sprzedawano więcej win gruzińskich niż Gruzini byli w stanie wyprodukować. Tak więc ignorancji i złej woli może trzeba szukać gdzie indziej :roll:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 08:23 
Ekspert
Ekspert

Dobre saperavi ma Marani - w wersji regionalnej - z białą etykietą można dobrze zapoznać się z cechami odmianowymi tego szczepu bo nie ma tam zadnej dębiny ani cukru resztkowego. Cena jest dość wysoka - bo u mnie w sklepach 28-30 PLN.
Obrazek

Jakosciowe, naturalnie półsłodkie Kindzmarauli (jedno z dwóch ulubionych win Josifa Visarionowicza...) to już wydatek rzędu 50-60 PLN
Obrazek

I niech Kolegów Ręka Boska broni kupowac wina "gruzinskie" w rodzaju "Grigorij" :evil:

Ostatnio edytowano środa, 23 grudnia 2009, 08:26 przez DarekRz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 09:14 
Ekspert
Ekspert

[quote="DarekRz"]Dobre saperavi ma Marani - w wersji regionalnej - z białą etykietą można dobrze zapoznać się z cechami odmianowymi tego szczepu bo nie ma tam rzadnej dębiny ani cukru resztkowego. Cena jest dość wysoka - bo u mnie w sklepach 28-30 PLN.

Właśnie, dobre Saperavi można kupić w przedziale cenowym 30-50 zł i już takie wina ukazują mniej więcej walory tej odmiany. Za 17 zł, przypuszczam, to są raczej wina z wytłoków.
Co jest z tymi winami Grigorij? :D

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 09:18 
Ekspert
Ekspert

Ależ z Saperavi robi sie nie tylko wino o nazwie "Saperavi". Kindzmarauli, Pirosmani, Akhasheni, Mukuzani, Napareuli to też 100% Saperavi. Poza Gruzją spotkałem jedynie dwa czerwone gruzińskie wina, powstałe nie z Saperavi: Odjaleshi (z Odjaleshi) i Khvanchkara (Mudjuretuli + Aleksandrouli).

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 11:58 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Ależ z Saperavi robi sie nie tylko wino o nazwie "Saperavi". Kindzmarauli, Pirosmani, Akhasheni, Mukuzani, Napareuli to też 100% Saperavi.

Nazwa "Saperavi" zarezerwowana jest dla win młodych ( do roku) , niekoniecznie związana z konkretnym regionem, więc jakość może być różna ( pomijam mętność i utlenienie , które są znamienne dla wersji marketowych). Pozostałe , to wina starsze tworzone w najlepszych regionach i z większą starannością.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 grudnia 2009, 20:36 
Kiper
Kiper

[quote="wojtekb"]Co jest z tymi winami Grigorij?

pozdrawiam Wojtek

Lufa w krzokach :twisted:

Pozdrawiam Leszek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1