Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: licencja
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 09:53 
nowicjusz
nowicjusz

Czy może mi ktoś wyjaśnić co to znaczy, że przy zakupie niektórych odmian winorośli (licencjonowanych - te które mnie interesują to Rondo i Regent) na e-sadzonka.pl wymagane jest podpisanie umowy, zwanej kontraktem, w którym kupujący zobowiązuje się do nie rozmnażania zakupionych odmian :?:

Czy to może oznacza, że gdy coś mi wyrośnie z tych zakupionych odmian na mojej działce, to nie będę mogła sobie tego później rozmnożyć ? (choćby w małych ilościach na własne potrzeby?) Może to dotyczy rozmnażania w celach dalszej sprzedaży?

Gosia

Niewtajemniczona :roll:

Tytuł: Re: licencja
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2005, 10:24 
Ekspert
Ekspert

W zasadzie dotyczy to kazdej formy rozmnażania - zarowno na własne potrzeby jak i na sprzedaz. Niemcy traktuja tu ulgowo hobbystów i przy zakupie sadzonki doniczkowej przeznaczonej dla amatorow nikt raczej podpisywania licencji nie wymaga. Instytut zakłada bowiem, że amatorzy nawet jak rozmnozą sobie parę sadzonek, to jest to nieznaczny - pomijalny zupelnie odsetek. Chodzi o wszelkie nasadzenia wielkopowierzchniowe - czyli nie możesz zarowno namnozyć i sprzedać jak i namnozyc i zasadzic z tego materiału własnej winnicy. Jesli chcesz nasadzic np 500 krzakow musisz kupic 500 licencjonowanych sadzonek - instytut posiadający licencję ma z tego i profit i jednoczesnie monitoring areału i regionów upraw. Instytuty czasami odstepują od warunku podpisywania licencji traktując preferencyjnie jakiś okres czy kierunek wprowadzania odmiany. Nie wiem jednak, czy w przyszłym sezonie e-sadzonka bedzie miała warunki preferencyjne.

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 06:45 
Ekspert
Ekspert

A nawet jak zrobisz sobie z tego kilka sadzonek na własne potrzeby, to kto Ci udowodni, że to z tych kupowanych ? A nawet jak zrobisz 100 sadzonek ? Zawsze w razie jakiegoś problemu można powiedzieć, że kupione były na bazarze.

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 07:10 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki!

No właśnie tak myślałam, ale nie wiem, czy ktoś potem może to sprawdzić, a nawet gdyby to wydaje mi się, że byłoby to chyba trudne do udowodnienia. Zresztą, gdybym zakładała w przyszłości jakąś większą winnicę, to wiadomo, że wolałabym zakupić dobre, sprawdzone sadzonki. Ale do tego czasu to może sama się w tym zakresie przeszkolę...? na razie potrzebuję kilka krzaków (głównie na winko) i na nich też będę trochę eksperymentować...

Pozdrawiam :)

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 08:06 
Ekspert
Ekspert

Z tym, że jak w dalekiej przyszłosci zechcesz produkować wino jakosciowe i je sprzedawać i zaczniesz starac się o wpis do apelacji (czy jak to sie u nas bedzie nazywalo) to komisja kwalifikacyjna spyta o dokumenty zakupu sadzonek. I w przypadku braku powie; "Przykro nam, Pani wino nie moze byc zakwalifikowane jako jakosciowe i otrzymac znaku nominacji regionalnej bo nie potrafi Pani udowodnic, że deklarowana przez Pania winnica rzeczywiście nasadzona jest z odmiany Regent i ze sadzonki zostały zakupione legalnie, z poszanowaniem licencji instytutu". No ale parę krzaków do swojego ogródka na pewno możesz namnozyc :).
Pozdrawiam,
Darek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 10:17 
Kiper
Kiper

Macie rację, ale wtedy to kupi sadzonki licencjonowane, a będzie miał już w pełni owocujące krzewy :!: i od razu będzie mógł robić winko, a nie czekać aż za ileś tam lat te krzewy zaczną mu owocować.

Poza tym można mieć 100 krzewów licencjonowanych, ale każdy daje po 20 kg owoców :-)

Pozdrawiam

Jacek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 10:20 
czeladnik
czeladnik

[quote="DarekRz"]nie potrafi Pani udowodnic, że deklarowana przez Pania winnica rzeczywiście nasadzona jest z odmiany Regent i ze sadzonki zostały zakupione legalnie

mało która szkółka daje jakiekolwiek rachunki zakupu sadzonek,
wiem że na każdą sprzedawaną sadzonkę winorośli wymagany jest
paszport
czy posiadając taki dokument można powiedzieć ze ma się
odmiany kwalifikowane i zakupione legalnie :?:

Pozdrawiam

Marek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:07 
Kiper
Kiper

[quote="Marek"]
[...]
mało która szkółka daje jakiekolwiek rachunki zakupu sadzonek,
wiem że na każdą sprzedawaną sadzonkę winorośli wymagany jest
paszport
czy posiadając taki dokument można powiedzieć ze ma się
odmiany kwalifikowane i zakupione legalnie :?:
[...]

Ze znanych mi szkółek pełną dokumentację dostałem z Winnicy Miękinia, z e-sadzonka i również z Winnicy Golesz (choć nie bez kłopotów).
Paszport jest poświadczeniem zdrowotności szkółki i nie jest dokumentem potwierdzającym zakup i nie musi być wystawiany do każdej sadzonki - może być jeden na jednorazowy zakup. Zaświadcza on o tym, że szkółkę bada się pod kątem występowania chorób objętych programem zwalczania w skali kraju (regionu) oraz, że została przebadana pod kątem typowych chorób dla danej rośliny.
Dokumentem potwierdzającym zakup (legalność posiadania) jest rachunek lub faktura (PW lub list przewozowy jeśli to darowizna) z zaznaczeniem odmian i ich ilości. Sprzedawcy, których wymieniłem takie dokumenty mi dostarczyli.
Natomiast sprawa kwalifikowania jest bardziej skomplikowana. Materiał siewny dzieli się na kategorie (nie wiem czy dobrze pamiętam wszystkie):
- standard
- CAC
- kwalifikowane
- elitarne
Legalność zakupionych sadzonek można dokumentować we wszystkich przypadkach tych kategorii. Kategoria może być istotna w przypadku ubiegania się o dotacje na inwestycje w gospodarstwach rolnych, które przysługują tylko na zakup kwalifikowanych i elitarnych.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
Nie jestem fachowcem szkółkarzem, więc jeżeli coś pomyliłem to proszę poprawcie mnie.

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:08 
Ekspert
Ekspert

Jak na razie sprawa sadzonek "kwalifikowanych" winorosli jest w Polsce nie rozwiązana. Winorośl nie podlegała kwalifikacji ze strony Panstwowej Inspekcji Nasiennej a paszport wydawany obecnie przez PIORiN nie jest tożsamy z kwalifikacją. Natomiast taki paszport oraz dokument zakupu z wyszszególnieniem odmian prawdopodobnie bedzie wystarczający do uznania winnicy nasadzonej przed docelowym załatwieniem sprawy kwalifikacji materiału szkółkarskiego przez PIORiN. Przynajmniej w tym kierunku idą działania lobbystyczne, poparte przez wojewodów.
Paszporty dołacza już kilka szkółek - często są to jednak paszporty szkółki a nie sadzonki. Na paszporcie rosliny oprócz nr podmiotu powinna być okreslona nazwa gatunkowa rośliny oraz ilość w partii. Faktury zakupu wydaje np. e-sadzonka :) a podobno R.M. tez jak go dobrze przycisnąć.
Darek

PS

Widze Tomku, że wyjasniłeś sprawę równolegle ze mną - tyle, ze dokładniej - ja dodam tylko, że jest jeszcze kategoria -super elity
:)

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:34 
czeladnik
czeladnik

[quote="TomekK"]

Paszport jest poświadczeniem zdrowotności szkółki i nie jest dokumentem potwierdzającym zakup i nie musi być wystawiany do każdej sadzonki - może być jeden na jednorazowy zakup.

Tomek jesteś pewny , że nie musi być wystawiany indywidualnie dla kazdej sadzonki :?:
z tego co sie dowiedziałem z Okręgowej Ispekcji Nasiennictwa
wymagany jest dla każdej sadzonki

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 11:36 
czeladnik
czeladnik

e-sadzonka rzeczywiście wraz z sadzonkami dostarcza pełną dokumentację

Pozdr.

Marek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 12:25 
Kiper
Kiper

[quote="Marek"]Tomek jesteś pewny , że nie musi być wystawiany indywidualnie dla kazdej sadzonki :?:

Tak mnie poinformowała przez telefon pani w Wojewódzkim Inspektoracie (http://www.mazowieckie.pl/news.php?id=907)

Miękinia wydała mi jeden paszport, e-sadzonka tyle ilu było producentów, Golesz na każde 4 sadzonki oddzielny(?!?). A najciekawsze jest to, że duża niemiecka szkółka nie wydała mi ich wcale i musze się dopominać.

Wszystko o czym pisaliśmy w tym wątku jest zawarte w:
USTAWA z dnia 26 czerwca 2003 r. o nasiennictwie (Dz. U. Nr 137, poz. 1299)
USTAWA z dnia 26 czerwca 2003 r. o ochronie prawnej odmian roślin (Dz. U. Nr 137, poz. 1300)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 22 grudnia 2003 r. w sprawie terminów, po upływie których materiał siewny podlega ponownej ocenie laboratoryjnej (Dz. U. z 2004 r. Nr 15, poz. 138)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 8 marca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania oraz jakości materiału siewnego (Dz. U. Nr 59, poz. 565)
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 26 marca 2004 r. w sprawie zapobiegania wprowadzaniu i rozprzestrzenianiu się organizmów kwarantannowych (Dz. U. Nr 61, poz. 571)

Powyższe dokumenty (i inne ciekawe rzeczy) można znaleźć na www.abc.com.pl

Miłej lektury :?

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 12:46 
Kiper
Kiper

Przy okazji tego tematu chciałem zapytać:
jakie wymagania w chwili obecnej musi spełnić, ktoś kto chce uprawiać winorośl? Czy musi gdzieś tę uprawę zgłaszć? rejestrować?

Pozdrawiam
Tomek

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 15:32 
Kiper
Kiper

[quote="Marek"][quote="TomekK"]
Paszport jest poświadczeniem zdrowotności szkółki i nie jest dokumentem potwierdzającym zakup i nie musi być wystawiany do każdej sadzonki - może być jeden na jednorazowy zakup.
Tomek jesteś pewny , że nie musi być wystawiany indywidualnie dla kazdej sadzonki :?:

To jest tak:
Paszport jest wydawany nie na szkółke i nie jest poświadczeniem jej zdrowotności tylko wydaję się go dla danej parti materiału jednorodnego genetycznie [w tym przypadku odmiany] w/na określonej/ną liczbię sztuk.
Taka szkółka zgłasza/występuje że chce zrobić/zrobiła [dokładnych procedur nie pamiętam] 1000 szt 'Bety' i występuje o paszport dla tej parti materiału. I dalej procedura się toczy ...
Potem szkółka może wystawić kupującemu paszporciki na sztuke lub partie danej odmiany.
Te wszystkie świstki warto zbierać i do sejfu lub pod materac, razem z dolarami :D . W przyszłości może być tak, że mogą nakazać wycięcie niekwalifikowanego/paszportowanego materiału z przyczyn danej polityki regionalnej, zabiegów kwarantannowych i innych cudeniek. W europie już takie cyrki były, nie tylko z winoroślami. :(
PS. Mogłem coś pokręcić :)

PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2005, 17:10 
Kiper
Kiper

[quote="1stgreen"]
[...]
To jest tak:
Paszport jest wydawany nie na szkółke i nie jest poświadczeniem jej zdrowotności tylko wydaję się go dla danej parti materiału jednorodnego genetycznie [w tym przypadku odmiany] w/na określonej/ną liczbię sztuk.
[...]

No właśnie, nie jestem fachowcem i dokonałem może zbyt dużego skrótu myślowego.
Właśnie z powodów, o których napisał Paweł dostałem od e-sadzonki dwa paszporty, ponieważ kupowałem sadzonki pochodzące od dwóch producentów (choć różne odmiany mają ten sam paszport). Z Winnicy Golesz dostałem paszporty na każdą odmianę oddzielnie.

Pozdrawiam
Tomek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1