Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 07:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 12 września 2019, 22:51 
mistrz
mistrz

Ja robię cuvee z MF, LM i Regenta. Ostatnio (2018) użyłem drożdży Lalvin ICV 254. We wcześniejszych latach eksperymentowałem z innymi, ale pewne zjawisko zawsze jest podobne. Świeże wino (tak około 2-3 miesięcy) jest bardzo wdzięczne, aromatyczne, obiecujące na przyszłość, a następnie bukiet znika... Eksperymentowałem z różnymi parametrami, ale co roku jest podobnie. Czy to kwestia odmian, procesu, czy jednak nietrafionych drożdży.
Jakie macie spostrzeżenia na ten temat? Jakich drożdży używacie do tych odmian?

PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2020, 10:21 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Jesteśmy (ojciec i syn) po degustacji wina z LM od zbyszkaB, pozytywnie zaskoczeni jakością. Wino ekstraktywne, świetnie zbalansowane, średnie taniny z idealną kwasowością i słodyczą resztkową. Smaki i aromaty owocowe z delikatna nutą żywiczną. Odnieśliśmy wrażenie,że zostało podstarzone wiórkami dębowymi. Nie zgadzam się z opinia Zbyszka, że wino z Triomphe d'Alsace jest lepsze. Jest trochę inne i godne naszych stołów. Zaskoczyło mnie i syna jedno, że wino nie miało aromatu owoców czarnego bzu i tytoniu, do którego byliśmy przyzwyczajeni. Dobrych 20 lat wstecz posadziłem sadzonki LM przywiezione z Belgi. Przy wspólnej fermentacji z odmianą Rondo i dodatku 30-40% LM długi aromat czarnego bzu dominował w winie, którego tutaj na siłę w winie Zbyszka nie wyczuliśmy. Nasuwa się pytanie, czy Zbyszek posiada w uprawie LM, czy sposób przerobu i zastosowanych drożdży zdecydowanie zmienił profil wina ?

PostNapisane: niedziela, 16 sierpnia 2020, 22:02 
Ekspert
Ekspert

hybryda napisał(a):
..... Nasuwa się pytanie, czy Zbyszek posiada w uprawie LM,....

Jestem przekonany ,że to LM
- pochodzenie; szkółki niemieckie, zakup w e-sadzonka
- sprawdzałem w bazach ampelograficznych i wszystko się zgadza
Cytuj:
....czy sposób przerobu i zastosowanych drożdży zdecydowanie zmienił profil wina ?

- rocznik 2018, drożdże Maurevin B; ostatnie parametry pomiaru tego wina : 04/04/2020 - -3Blg,TA 5,9g/L, pH 4,0. Jedno tylko siarkowanie po fjm 24/10/2018 + wiórki dębowe, ostatnie 5L stoi jeszcze z rurką fermentacyjną (a było 50L :lol: )
To był wyjątkowy rocznik z dużą ilością ciepła.
Rocznik 2019 robiony na drożdżach V1116.
Takie drożdże zastosowałem dla cuvee LM/MF rocznik 2011 i zostało pozytywnie ocenione na tym forum :!:
Wracam do tych drożdży gdy jest mała kwasowość moszczu oscylująca w granicach 8g/L :idea:

PostNapisane: poniedziałek, 17 sierpnia 2020, 05:48 
czeladnik
czeladnik

hybryda napisał(a):
aromaty owoców czarnego bzu i tytoniu, .................. aromat czarnego bzu dominował w winie

u mnie cuvee LM i MF ma zawsze smak wg mnie przejrzałej wiśni wg innych przejrzałej śliwki i zawsze jest to bardzo silny smak i zapach tak, że wino młode nie nadaje się do picia. Drożdże stosowane różne, smak zawsze taki sam, maceracja długa 15-20 dni, może trzeba skrócić, winorośl na własnych korzeniach, kupowana w Jaśle, ziemia ciężka gliniasta a pod spodem lessowo wapienne podkłady, zbierane mocno dojrzałe około 25 brix. Po dziesięciu miesiącach smak przejrzałej wiśni, śliwki zaczyna znikać. W ubiegłym roku dodałem wiórek dębowych średnio palone, które zdominowały smak ale to z tego powodu, że pomyliłem dawkę i dodałem zbyt dużo w tym roku spróbuję z mniejszą ilością.

PostNapisane: środa, 25 sierpnia 2021, 22:18 
czeladnik
czeladnik

Mam obserwacje dot. LM, MF i TA

Leona osy żrą strasznie. Mam kilka gron (krzewy w trzecim roku).
Marszałka podjadają odrobinkę.
Triumf Alzacji jest póki co poza ich zainteresowaniem (jedno małe grono kontrolne na jednolatku z dużej sadzonki).

Nieopodal z ciemnych są jeszcze: Frontenac, Regent, Gołubok - osy w ogóle się za nie nie zabierają.
Jasnych kilka też jest i też w ogóle ich nie ruszają.
Czy to wynika z tego, że LM najwcześniej mięknie i mogą się do niego dobrać? Czy w ogóle ma miększą skórkę i osom łatwiej się do niego dobrać?

PostNapisane: niedziela, 13 lutego 2022, 21:18 
Ekspert
Ekspert

Próbuję uzupełnić na WIKI opisy odmian Marechal Foch i Leon Millot.
Informacje spotykane na temat tych odmian bywają niejednoznaczne a często sprzeczne ?
Wg INRA
LM pękanie pąków 1 dzień przed Chasselas a zbiór 1,5 tyg przed Chasselas;
Léon Millot (hybryda międzygatunkowa) pochodzi z krzyżówki siewki podkładki 101-14 MGt i Goldrieslinga. https://plantgrape.plantnet-project.org ... n%20Millot
MF pękanie pąków 9 dni przed Chasselas a zbiór 2 tyg przed Chasselas
Maréchal to międzygatunkowa hybryda uzyskana przez Eugène'a Kuhlmanna w 1911 roku. (brak informacji o rodowodzie?) https://plantgrape.plantnet-project.org ... hal%20Foch

Na naszej WIKI obydwa kultywary to rodzeństwo ?? LM dojrzewa wcześniej kilka dni od MF i gromadzi więcej cukrów a mniej kwasów. Mam obydwie odmiany i podobne obserwacje. Sadzonki pochodzą ze szkółki niemieckiej a zakup przez pośrednika (e-sadzonka)

Wg VIVC
Obydwie odmiany to rodzeństwo : MILLARDET ET GRASSET 101 O.P. X GOLDRIESLING
Wg eu-vitis
MF – Pedigree - vinifera2-riparia1-rupestris1 - brak opisu ampelograficznego
LM – Pedigree - MILLARDET ET GRASSET 101 O.P. X ?
LM posiada pełny opis ampelograficzny : http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCha ... =3942//All
Wg NPGS
LM – rodowód : riparia-rupestris x vinifera (goldriesling)
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal ... id=1002896
MF – rodowód : Millardet 101-14 x Goldriesling, niektórzy twierdzą,że Oberlin 595 x Pinot Noir ?
https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal ... id=1002732

Wygląda mi na to,że MF=Oberlin N x Pinot N
Jeżeli ktoś coś wie na ten temat , to proszę tu o info.

PostNapisane: niedziela, 27 lutego 2022, 15:44 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
W obiegu może krążyć pod nazwą Leon Millot inna odmiana, która jest szeroko rozpowszechniona w Alzacji.
https://www-winemanager-com.translate.g ... _tr_pto=sc

-- niedziela, 27 lutego 2022, 15:44 --

W obiegu może krążyć pod nazwą Leon Millot inna odmiana, która jest szeroko rozpowszechniona w Alzacji.
https://www-winemanager-com.translate.g ... _tr_pto=sc

PostNapisane: niedziela, 5 stycznia 2025, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Degustowane cuvee LM/MF 2023 z komercyjnej winnicy NUNA (Mazowsze)
na kontr etykiecie : 13%vol; oraz "Czerwone wino półwytrawne, pełne aromatów dojrzałych wiśni, jeżyn i malin z odrobiną słodkiej wanilii. W ustach świeże, lekkie, dobrze zbalansowane"
Moje pomiary i odczucia
ok.1 Blg; TA ok.5,9g/l; pH ok.3,71
Co do nosa mam podobne odczucia jak na kontr-etykiecie (intensywne aromaty)
Co do ust, to wg mnie powinno być nieco kwaśniejsze przy takiej słodkości :?:
Ale to kwestia gustu :wink:
Ogólnie wino dobre - http://www.winogrona.org/images/c/ce/LM ... 3_Nuna.JPG
PS
Tylko te ceny zaporowe polskich win :shock: :!: :!:
Ale nie dziwię się tej winnicy ,bo nie odstaje z cenami od innych polskich winnic.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1