Teraz jest piątek, 5 grudnia 2025, 11:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: niedziela, 16 października 2016, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Mam 20szt. La Crescent i mam problem z przeciążaniem krzewów co się stało w tym roku.
Finalnie uzyskuję 12-10l.wina do dojrzewania a więc jak widać nie mam problemu z wydajnością tej odmiany.
Oczywiście mieszańce amerykańskie mają swoją specyfikę i potrafią być kapryśnie ; brak jakiegoś mikroelementu w glebie,zbyt zasadowa gleba,susza itd. :sick:
Z zasady takie odmiany wolą stanowisko z lekko kwaśnym podłożem albo inaczej;lepie się adoptują.

W moim przypadku mam takie warunki więc przy takiej glebie która ma strukturę zwięzłą i ilastą zachowującą dużo wilgoci takie odmiany czują się dobrze. :)
Kolejnym czynnikiem który może decydować o plenności jeśli warunki glebowe nie są sprzyjające to sadzenie krzewów na odpowiedniej podkładce.
Na jakich podkładkach i w jakiej glebie macie swoje krzewy które słabo plonują? :problem:

Jakość wina pod względem złożoności i aromatu La Crescent daje dobrą pomimo podwyższonej kwasowości a doskonałe efekty dają kupaże z odmianami neutralnymi kwasowo i aromatycznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: niedziela, 12 lutego 2017, 16:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
Dziś do rybki otworzyłem zeszłoroczne cuve La Crescent +50% Krystally - i.... naprawdę super. Aromaty naradę niezłe; cytrusy, liczi, trochę zielonego jabłka, kwasowość na przyzwoitym poziomie, żadnych aromatów hybrydowych, żadnego posmaku labruski (na którą jestem wyczulony).
Jak na odmiany o podwyższonej mrozoodporności - całkiem super.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 19:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Odświeżam temat
Wino La crescent 2024 - 12,5%vol; kwasy 8,1g/l; wytrawne -1Blg
La Crescent 2024
Czy jeszcze ktoś robił wino z tej odmiany ?
PS
spontan, 4 dni na skórkach i pestkach. Pestki dojrzałe :!:
Po dłuższej refleksji - to wino pewnie by mi lepiej smakowało, gdyby miało więcej cukru resztkowego :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Na jakich drożdżach prowadziłeś fermentacje?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 20:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
Na jakich drożdżach prowadziłeś fermentacje?

Już napisałem wcześniej
"PS
spontan, 4 dni na skórkach i pestkach. Pestki dojrzałe :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: poniedziałek, 13 stycznia 2025, 23:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4741
Lokalizacja: Rybnik
zbyszekB napisał(a):
Odświeżam temat
Wino La crescent 2024 - 12,5%vol; kwasy 8,1g/l; wytrawne -1Blg
La Crescent 2024
Czy jeszcze ktoś robił wino z tej odmiany ?
PS
spontan, 4 dni na skórkach i pestkach. Pestki dojrzałe :!:
Po dłuższej refleksji - to wino pewnie by mi lepiej smakowało, gdyby miało więcej cukru resztkowego :?: :wink:


Zbyszek, obawiam się, że z tym La Crescentem to jesteś jak Ostatni Mohikanin ;) Ta odmiana kariery nie zrobiła i już nie zrobi.

Tak na oko to to wino wygląda na bardziej w typie orange albo co gorsza jest już utlenione.
Na ostatnim zlocie utwierdziliśmy się, że zasadniczo białe fermentowane w miazdze czy bardzo długo macerowane są kiepsko odbierane. Ciągle się zastanawiam po co z uporem iść w tą kontrowersyjną stronę? Zamiast mieć rześkie, świeże wino z aromatami cytrusowo-owocowymi dostajemy wino ciężkie, szorstkie, z trudno identyfikowalnymi aromatami, niełatwe w odbiorze.
Wino takie wymaga jednak by trochę poleżało i się ułożyło/podejrzewało - a tu już gotowe w butelce z etykietą. Szybki jesteś :wink: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2025, 11:25 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 8 czerwca 2020, 12:52
Posty: 109
Lokalizacja: z pustyni (Chechło)
zbyszekB napisał(a):
Odświeżam temat
Wino La crescent 2024 - 12,5%vol; kwasy 8,1g/l; wytrawne -1Blg
La Crescent 2024
Czy jeszcze ktoś robił wino z tej odmiany ?
PS
spontan, 4 dni na skórkach i pestkach. Pestki dojrzałe :!:
Po dłuższej refleksji - to wino pewnie by mi lepiej smakowało, gdyby miało więcej cukru resztkowego :?: :wink:


Ja jestem zakochany w tej odmianie, ale moje dywagacje niewiele wniosą do dyskusji, bo robiłem pierwsze wino w historii mojej uprawy w 2023 roku, w 24 jedno wystarczyło na nędzne ilości soku. Dodałem też cukier i odrobinę Praire Star, choć jestem przekonany, że główny smak wina pochodzi właśnie z La Crescent, nie przeprowadziłem też sedymentacji i fermentacji poddałem czysty sok z prasy, nie było tam skórek, czego żałuję, bo La Crescent ma fajne, brązowawe miejscami skórki.
Nie potrafię tego opisać, ale te grona mają w sobie coś takiego, że nie mogę się im oprzeć. Nie są to słodziutkie deserówki do jedzenia z krzaka, jest to coś co nazywam sam dla siebie "bezalkoholowym winem na krzaku", tzn. aromat gron jest cudowny, jakby trochę korzenny, brzoskwiniowy, muskatowy(?), jest to jakby gotowe wino na krzaku, wystarczy zerwać i przefermentować ;) Dla mnie to najlepsza odmiana biała, jaką jadłem. Wino w pierwszym roku było przepyszne, w drugim pyszne, dalej tak samo mi smakuje, ale jakby zeszło z ostrości, która mi pasowała.
Bierz poprawki na to co wypisuję, jestem absolutnym amatorem ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: wtorek, 14 stycznia 2025, 13:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
zbyszekB napisał(a):
jano napisał(a):
Na jakich drożdżach prowadziłeś fermentacje?

Już napisałem wcześniej
"PS
spontan, 4 dni na skórkach i pestkach. Pestki dojrzałe :!:


Osobiście fermentuje La Crescent i inne białe amerykańske odmiany na drożdżach Lalvin 71 B ,które pozostawiają cukier resztkowy co w przypadku odmian o podwyższonej kwasowości daje dobry rezultat.
La Crescent jest doskonały do kupaży z odmianami neutralnymi wzbogacając je o ciekawe aromaty.
W uprawie amatorskiej i dla różnych zestawień warto tę odmianę posiadać.
Bywa kapryśny i lubi się obsypywać w pełnej dojrzałości szczególnie na glebach piaszczystych. :?
Każdy może, ale i nie musi uprawiać tę odmianę. :idea:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2025, 16:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Misza napisał(a):
.......

Zbyszek, obawiam się, że z tym La Crescentem to jesteś jak Ostatni Mohikanin ;) Ta odmiana kariery nie zrobiła i już nie zrobi.

Tak na oko to to wino wygląda na bardziej w typie orange albo co gorsza jest już utlenione.
Na ostatnim zlocie utwierdziliśmy się, że zasadniczo białe fermentowane w miazdze czy bardzo długo macerowane są kiepsko odbierane. Ciągle się zastanawiam po co z uporem iść w tą kontrowersyjną stronę? Zamiast mieć rześkie, świeże wino z aromatami cytrusowo-owocowymi dostajemy wino ciężkie, szorstkie, z trudno identyfikowalnymi aromatami, niełatwe w odbiorze.
Wino takie wymaga jednak by trochę poleżało i się ułożyło/podejrzewało - a tu już gotowe w butelce z etykietą. Szybki jesteś :wink: :lol:

Tych Ostatnich Mohikanów jest więcej ....
Ta odmiana kariery nie zrobiła i już pewnie nie zrobi w winnicach komercyjnych, ale w uprawach amatorskich jest wg mnie OK :wink: :!:
To wino to nie wino białe a raczej "pomarańczowe" i nie jest utlenione.
Połowa już w butelkach a druga połowa jeszcze w balonie z rurką fermentacyjną.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: czwartek, 16 stycznia 2025, 22:18 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 475
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
ja zrobilemw 2024 z jednego krzewu ok 5 litrow wina .Wino moze dawac ciekawe ,ale pojedyncze grona dojrzewaja wybitnie nierowno w kisciach jedne sa przedojrzale ,inne ledwo dojrzale a inne nedojrzale .Sa atakowane przez osy ,a na choroby dosc/srednio podatna .Kiedys mi roznosila maczniaka prawdziwego .
W tym roku po raz pierwszy udalo sie zrobic odmianowe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 11:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1209
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
WinnicaUdziejek napisał(a):
ja zrobilemw 2024 z jednego krzewu ok 5 litrow wina .Wino moze dawac ciekawe ,ale pojedyncze grona dojrzewaja wybitnie nierowno w kisciach jedne sa przedojrzale ,inne ledwo dojrzale a inne nedojrzale .

Tak, powyżej Warszawy na północ ta odmiana ma sens, w lepszych rejonach (cieplejsze), to trochę szkoda, bo można mieć inne fajne odmiany dające dobre wino.
@Udziejek nie bądź zdziwiony że masz nierówne dojrzewanie owoców, jeśli z jednego krzewu wychodzi Ci 5 litrów wina. Przy takim obciążeniu zawsze 3-4 grona dojrzeją, pozostałe będą wisieć do listopada ciągle zielone.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: piątek, 17 stycznia 2025, 17:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7077
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jawormcz11 napisał(a):
.........
Tak, powyżej Warszawy na północ ta odmiana ma sens, w lepszych rejonach (cieplejsze), to trochę szkoda, bo można mieć inne fajne odmiany dające dobre wino.
........

W innych rejonach o częstych wiosennych przymrozkach , też ta odmiana może mieć sens, bo owocuje dobrze z pąków zapasowych :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: sobota, 18 stycznia 2025, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
zbyszekB napisał(a):
jawormcz11 napisał(a):
.........
Tak, powyżej Warszawy na północ ta odmiana ma sens, w lepszych rejonach (cieplejsze), to trochę szkoda, bo można mieć inne fajne odmiany dające dobre wino.
........

W innych rejonach o częstych wiosennych przymrozkach , też ta odmiana może mieć sens, bo owocuje dobrze z pąków zapasowych :!:

U mnie tak się zdarzyło ,że wiosenne przymrozki zredukowało mi wszystkie odmiany , La Creckent się odrodził i dał wprawdzie mały zbiór, ale jakość była wyjątkowa pod względem równo miernego dojrzewania i jakości smaku i aromatu gron.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: wtorek, 21 stycznia 2025, 20:04 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 276
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
Ja też trzymam La Crescenta. Planowo na kupaż z Jutrenką ale w tym roku zrobiłem solo. Naciągnął do 26Bx. Wyszło 5l moszczu więc planowałem półsłodkie zostawiając 0,5l na dosłodzenie a 4,5 fermentując. Niestety drożdże padły szybciej i już na etapie zlewania z nad osadu wyszło że już mam półwytrawne. Więc po dodaniu rezerwy pewnie wyjdze ulepek. Ale chciałem mieć pełną damę 5l. Na razie stoi a balkonie i się klaruje. Co z tego wyjdzie zobaczymy. Jak będzie za słodkie to zostanie na kupaż.
Sama odmiana rośnie u mnie na Y. Jakoś się uchowała przed przymrozkami w tym roku. Jestem zadowolony z jej zdrowotności a u mnie na mazowszu lepiej mieć coś odpornego na gorsze lata. Na razie zostaje.

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: La Crescent
PostNapisane: wtorek, 22 kwietnia 2025, 23:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): wtorek, 1 kwietnia 2025, 12:16
Posty: 56
Lokalizacja: Rembieszów
U mnie 25 szt LC, na zmianę z 25xSt.Pepinem i 50 szt. Kristaly do kupażu planowane - pieśń przyszłości ale jeśli przetrwają, to dorzucę do puli :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO