Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 20:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 listopada 2007, 20:04 
Kiper
Kiper

Biedrona :cry:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 12:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="Gramsik"] Przyznam, że troszkę zwątpiłem w sens uprawy hybryd po doświadczeniach Macieja (...) Po co się męczyć skoro efekt będzie taki, że z większą przyjemnością wypijesz winko za 10zł niż własne...
Gramsik, to są moje doświadczenia i moje gusta. Sens forum rozumiem przede wszystkim tak, żeby dzielić się głównie własnymi poglądami.
Jak Tobie będą smakować wina z hybryd dowiesz się tylko Ty sam. Cała moja pisanina miała na celu głównie to, żeby starać się spróbować win z odmian, które masz zamiar posadzić przed ich posadzeniem. Da się takie wina kupić, da się "wkręcić" na degustację do kolegów, pojechać na zlot (masz w Poznaniu silną grupę winiarzy ze SWiMP - www.wino.org.pl). Moim zdaniem ryzyko zgadywanki - jaka odmiana będzie dobra, a jaka nie - trzeba ograniczyć do minimum. Za dużo czasu, pracy i pieniędzy te zgadywanki kosztują.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 12:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Moim zdaniem ryzyko zgadywanki - jaka odmiana będzie dobra, a jaka nie - trzeba ograniczyć do minimum. Za dużo czasu, pracy i pieniędzy te zgadywanki kosztują.

Leniuszek?????? :D :D :D :P
Przecież nie o to chodzi by złapać króliczka.... :D :D :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 12:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"] Leniuszek?????? :D :D :D :P
Pewnie, że tak! Wszystkie wielkie wynalazki spowodowane były lenistwem - to podstawowa cecha ludzkości ;)
Cytuj:
Przecież nie o to chodzi by złapać króliczka.... :D :D :D
Może i tak, ale latając po winnicy z łopatami, glebogryzarkami, opryskiwaczem, sekatorem, po latach kopania, sadzenia, karczowania, cięcia, zbierania i winifikacji człowiek w końcu kiedyś napił by się jakiegoś własnego wina bez obrzydzenia.
A króliki to szwagier trzyma w klatkach i jak mam ochotę przekąsić, to w ogóle kłopotu ze złapaniem nie ma :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 13:41 
Kiper
Kiper

[quote="Gramsik"]Otóż nurtuje mnie pytanie: Czy jakość wina z hybryd jest tak dobra, że zadowoli osobę, która gustuje w winach z wyższej półki, czy natomiast jest tak kiepska, że nie dorównuje winom tym z biedronki ?

Moja opinia na ten temat:
Podzielam poglądy J.Liska – tzn jakość wina zależna jest zarówno od odmiany jak i winifikacji.(pół na pół)
I dlatego można zrobić dobre wino zarówno z owoców vinifer jak i hybryd. (albo złe)
Hybrydy wymagają mniej ciepła i dojrzewają dobrze (nie wszystkie)nawet w północno-wschodniej Polsce.
W południowo-zachodniej Polsce dojrzewają i vinifery i hybrydy (ale też nie każdego roku jednakowo dobrze). Aby wino było dobre owoce muszą być dojrzałe.
Nowe odmiany hybryd trzeba wypróbować samemu.
Inaczej się nie da. Doradzanie aby przed posadzeniem nowej odmiany spróbować wina z tej odmiany
zanim zdecydujemy się ją posadzić ??? to nieporozumienie najdelikatniej to ujmując.
Gdzie na zlotach ,spotkaniach itp. można wypróbować lub kupić w sklepie polskie wino odmianowe z:
Sieggerrebe, Phoenix’a, Solarias’a, C.Dorsa, C.Cortis itd ??
A próbki win z tych odmian sprowadzone gdzieś z południa czy zachodu Europy to nie to samo i mogą bardzo zmylić przyszłego winogrodnika.
Już S.Madej stwierdził to kilkadziesiąt lat temu (powołując się na prace francuskich badaczy tego zagadnienia – odmiana przeniesiona w inny rejon uprawy nawet nie bardzo odległy może rosnąć i owocować inaczej,dawać inne wino niż uprawiana w dotychczasowym rejonie – różne odmiany różnie na to reagują)
Pozdrawiam
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 13:53 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Już S.Madej stwierdził to kilkadziesiąt lat temu (powołując się na prace francuskich badaczy tego zagadnienia – odmiana przeniesiona w inny rejon uprawy nawet nie bardzo odległy może rosnąć i owocować inaczej,dawać inne wino niż uprawiana w dotychczasowym rejonie – różne odmiany różnie na to reagują)
Pozdrawiam
Zbyszek
...i tak...Maciek za dwa lata powycina swoje Traminery, Pinoty i Syrahy...
Żartowałem. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 listopada 2007, 14:54 
Kiper
Kiper

[quote="tomek"](...)...i tak...Maciek za dwa lata powycina swoje Traminery, Pinoty i Syrahy...
Żartowałem. :lol:

No o Shiraz to bym go nie podejrzewał 8O o Malbeca to i owszem.

Pozdrawiam
Rafał.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 13:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="Zbyszek1B"] Aby wino było dobre owoce muszą być dojrzałe.
Dla niektórych odmian to prawda, a dla niektórych - nie. Wiele białych odmian, i to nie tylko hybryd, ale również vinifer, zbiera się przed pełną dojrzałością fizjologiczną. Dlaczego piszesz takie rzeczy?
[quote="Zbyszek1B"] Doradzanie aby przed posadzeniem nowej odmiany spróbować wina z tej odmiany zanim zdecydujemy się ją posadzić ??? to nieporozumienie najdelikatniej to ujmując. Gdzie na zlotach ,spotkaniach itp. można wypróbować lub kupić w sklepie polskie wino odmianowe z:
Sieggerrebe, Phoenix’a, Solarias’a, C.Dorsa, C.Cortis itd ?? A próbki win z tych odmian sprowadzone gdzieś z południa czy zachodu Europy to nie to samo i mogą bardzo zmylić przyszłego winogrodnika. nieporozumienie najdelikatniej to ujmując to mocne słowa. Jak czytam takie coś, cisną mi się na usta znacznie mocniejsze. Ja wiem, że lubię Cabernet Sauvignon i wiem, że nie przepadam za Chardonnay. Skąd ja to wiem, skoro nie mam swoich win z tych odmian??!!
Nie zgadzam się z Tobą Zbyszek, uważam że znacznie więcej daje degustacja kilkuset win (tu jeden z przykładów degustacji win polskich, czeskich i niemieckich), niż wymądrzanie się na forum, bez podania jakichkolwiek faktów. Degustacja daje łatwą możliwość zaobserwowania pewnych prawidłowości i wyróżniających się odmian. Choć oczywiście wolno Ci mieć swoje zdanie na ten i każdy inny temat, namawiać kolegów z forum do sadzenia wszystkiego, co wpadnie w ręce, za co serdecznie przepraszam :D Dziękuję.

[quote="rafallus"]No o Shiraz to bym go nie podejrzewał o Malbeca to i owszem. Szaman jakiś, prorok? 8O Malbeca mam jeden krzaczek, Viogniera też. Jakoś mi ich żal wyciąć.

PS. Odnoszę wrażenie, że Zbyszek zaprotestuje nawet jak napiszę że białe jest białe, a czarne jest czarne. Nie bardzo wiem, dlaczego, i jak sobie z tym radzić. Bo nudzą mnie już prymitywne pyskówki, wyjaśniania prostych błędów i dyskusja z argumentami w rodzaju "nie, bo nie".

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 19:16 
Ekspert
Ekspert

A co do Biedrony.
Rzucili półwytrawne wino z RPA: CAPE TOWN Pinotage za 9.99
Ci co sie znają może przeprowadzą degustację i napiszą czy to pomyje, czy da się wypić.
Biedronka jeszcze otwarta :D

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 20:43 
mistrz
mistrz

Alkor:
Cytuj:
Rzucili półwytrawne wino z RPA: CAPE TOWN Pinotage za 9.99
Ci co sie znają może przeprowadzą degustację i napiszą czy to pomyje, czy da się wypić

Wtedy i ja bedę miał swoje zdanie...!!!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 21:06 
Ekspert
Ekspert

No! Panie Romanie! ;)
Ja go nie piłem, zresztą na winach się nie znam i się nie wypowiadam. Wygląda dość egzotycznie i to zwróciło moją uwagę, a w dodatku jest tanie. Może kogoś(kto się zna) to zainteresuje.
Proszę się nie bać, nie przywłaszczę sobie cudzej opinii. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 21:18 
Kiper
Kiper

[quote="alkor"]No! Panie Romanie! ;)
Ja go nie piłem, zresztą na winach się nie znam i się nie wypowiadam. Wygląda dość egzotycznie i to zwróciło moją uwagę, a w dodatku jest tanie. Może kogoś(kto się zna) to zainteresuje.
Proszę się nie bać, nie przywłaszczę sobie cudzej opinii. :lol:
...9,99 to 4 dolki($), pomyje w tej cenie sprzedawać?.......?, co najwyżej może komuś nie smakować.
Najlepiej gdybyś spróbował i podzielił się wrażeniami na forum. Chyba że nie lubisz wina?

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Lubię i owszem, ale nie jestem jakimś smakoszem bym mógł w miarę obiektywnie ocenić walory tego trunku.
Czytałem relację kolegów z różnych degustacji i jestem pod wrażeniem.
Biedronki są chyba w każdym mieście, asortyment jest raczej ten sam, więc jeśli kogoś intryguje wino ze szczepu Pinotage, to jest okazja by go skosztować (niedrogo)

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 grudnia 2007, 22:19 
Kiper
Kiper

[quote="Maciej"] nieporozumienie najdelikatniej to ujmując to mocne słowa. Jak czytam takie coś, cisną mi się na usta znacznie mocniejsze. Ja wiem, że lubię Cabernet Sauvignon i wiem, że nie przepadam za Chardonnay. Skąd ja to wiem, skoro nie mam swoich win z tych odmian??!!
Nie zgadzam się z Tobą Zbyszek, uważam że znacznie więcej daje degustacja kilkuset win (tu jeden z przykładów degustacji win polskich, czeskich i niemieckich), niż wymądrzanie się na forum, bez podania jakichkolwiek faktów. Degustacja daje łatwą możliwość zaobserwowania pewnych prawidłowości i wyróżniających się odmian.

Prowokator jakiś ,czy co ?
Słowo „nieporozumienie” użyte przeze mnie uważa za mocne, a słowa „wymądrzanie się na forum ‘ użyte przez siebie uważa za delikatne ??
Ja uważam je za obraźliwe.
[quote="Maciej"]
Choć oczywiście wolno Ci mieć swoje zdanie na ten i każdy inny temat, namawiać kolegów z forum do sadzenia wszystkiego, co wpadnie w ręce, za co serdecznie przepraszam Dziękuję.

Tu się z Tobą nie zgadzam, bo choć uważam ,że wolno mi mieć swoje zdanie na każdy temat, to
nie namawiam kolegów do sadzenia wszystkiego, co wpadnie w ręce
Gdzie ja do tego namawiam ?
Podaj fakty, bo mnie też nudzą prymitywne pyskówki i nie ja je zaczynam.

A co do meritum sprawy?
Przytoczony przez Ciebie przykład degustacji win nie wyjaśnia mojego pytania (w poprzednim poscie)
Powtarzam pytanie : gdzie można kupić lub wypróbować - polskie
wina odmianowe ,większości (przeważającej większości) proponowanych odmian przez różne szkółki i dystrybutorów sadzonek.
Tak abym wiedział przed posadzeniem ,czy mi smakuje wino zrobione z owoców tych odmian dojrzewających w polskich warunkach klimatycznych. Z takiej wiedzy chętnie skorzystam.

I nie muszę wierzyć na słowo różnym kiperom
zachwalającym tą czy inna odmianę na podstawie wina z Czech , Słowacji, Niemiec, Kalifornii itd.
Inne dywagacje na ten temat mnie nie interesują
Sam na szczęście też potrafię myśleć.
Pozdr.
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 grudnia 2007, 10:26 
Kiper
Kiper

[quote="Zbyszek1B"]
...
A co do meritum sprawy?
Przytoczony przez Ciebie przykład degustacji win nie wyjaśnia mojego pytania (w poprzednim poscie)
Powtarzam pytanie : gdzie można kupić lub wypróbować - polskie
wina odmianowe ,większości (przeważającej większości) proponowanych odmian przez różne szkółki i dystrybutorów sadzonek.
...

Pod koniec sierpnia 2008 w Jaśle organizowany będzie kolejny Konwent.
Wystarczy się zgłosić i degustacje masz zapewnioną. Na wielu innych zlotach/konwentach/konferencjach też była okazja [ostatnia konferencja w Mierzęcinie chociażby]
Co do ostatnich postów, bo widzę że zaczynają się niepotrzebne pyskówki, to w wielu pkt-ach popieram Macieja bo ma racje. Nie to że on ale i wielu mądrzejszych od nas je podziela.
Nawet [tu nie wnikam czy mądrzejszy czy nie] RM na ostatnim szkoleniu w Puławach powiedział bardzo mądre zdanie: 'Są trzy pkty na drodze do dobrego wina które jak się spieprzy poprzez podjęcie błędnych decyzji to nie da razy już w żaden sposób ich naprawić. Dwa z nich to odpowiednia lokalizacja winnicy i właściwy dobór odmian.
I moje zdanie jest takie samo. Podstawa sukcesu to dobry, najwyższej jakości surowiec, dalej to trzeba się starać by tego surowca nie spieprzyć.
Z kiepskiej odmiany nie będzie super surowca i co za tym idzie dobrych win ni jak się nie da z tego zrobić.
Ale jak ktoś lubi i nie ma jakichś specjalnych wymagań ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1