Misza napisał(a):
Może. Andrzeju masz jakąś fotki swojej Kostii?
Sadzonka jak dobrze pamiętam pochodziła od Zdzicha. Ogólnie bardzo słaby wzrost (nie wiem czy podkładka której nie znam na to nie wpływa), rośnie zdrowo, dojrzewa wcześnie, w tym roku chyba pierwsze takie konkretne owocowanie, ogółem było 5 lub 6 różnej wielkości gron na krzaku, chyba jeszcze usunąłem jakieś dwa kwiatostany które były po dwa na latoroślach. Grona okazały się trochę większe niż liczyłem i w efekcie przeciążyłem, słabo zdrewniało. Zobaczymy jak sobie poradzi przez zimę. Na zdjęciach największe grono, nie ważyłem ale ok 500 gram musiało mieć, a i jagody całkiem fajnych rozmiarów.
Załącznik:
Kosia_koronka.jpg [ 34.68 KiB | Przeglądane 533 razy ]
Załącznik:
Kostia_grono.jpg [ 48.62 KiB | Przeglądane 533 razy ]
Załącznik:
Kostia_grono_2.jpg [ 37.32 KiB | Przeglądane 533 razy ]
Odnośnie cięcia, to jak większość odmian u mnie na 5-7 oczek, ale i 2- oczkowe czopki zostają na kolejne lata, jak dobrze pamiętam to największe grona jednak były zawiązane z tych dalszych oczek na łozie, więc chyba lepiej zostawić więcej.
mcz napisał(a):
Witam.
Andrzej, a co z Zodiakiem? Nie załapał się? Widziałem ładne zdjęcia twoich gron, tej odmiany.
pozdrawiam Mariusz
Zodiaka to trochę przegapiłem w czasie pisania postu. Wśród różowych z pewnością 2-3 miejsce mu się należy, łatwe w uprawie i smaczne, i grona z roku na rok coraz większe się robią.
Pozdrawiam Andrzej