Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Korai Bibor
PostNapisane: czwartek, 14 listopada 2019, 23:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Węgierska czerwona odmiana wyhodowana w ramach tego samego programu selekcyjnego co Pannon Frankos. Nie ma jeszcze tematu a myślę że zdecydowanie zasługuje, u mnie jedna z podstawowych odmian na czerwone.
Wzrost: silny, minimalnie słabszy od Pannon Frankos, pokrój latorośli pionowy, sztywność mniejsza niż Pannon ale nie stanowi to problemu, mało pracy z podwiązywaniem. Pasierby trzeba przyciąć bo inaczej krzew się zbytnio zagęści.

Dojrzewanie: wczesne, zaczyna wybarwiać się początkiem drugiej połowy lipca (w tym roku), można podjadać już w sierpniu ale do zbioru u mnie nadawała się dopiero początkiem września.

Smak: owocowy z lekkim muszkatem. Raczej na lekkie wino do szybszego spożycia.
W tym roku zrobiłem nastaw Korai Bibor/Nero/Sirame w mniej więcej równych proporcjach i po pierwszej degustacji przy okazji zlewania znad osadu zapowiada się nawet lepiej niż odmianowe Pannon Frankos czy lekkie czerwone (4 dni fermentacja w miazdze): Monarch z Krasieniem.

Odporność na choroby: bardzo dobra odporność na MRZ, przy dwóch zabiegach chemicznych przed i po kwitnieniu i dwóch na drewnienie z propionianem wapnia, we wrześniu przyplątał się MP (w stopniu nizenacznie mniejszym niż na Pannonie). MRZ nie było praktycznie do końca sezonu, choć inne odmiany ucierpiały w wyniku późnej infekcji.
Żadnych chorób kory nie zaobserwowałem.

Zdrowotność owoców dobra, biorąc pod uwagę ciągłą obecność jagód uszkadzanych przez ptaki i owady.
Owoce dojrzały nawet na pasierbach, odkryłem je po opadnięciu liści przy październikowym mrozie.
Grona nie są na tyle ścisłe żeby gniły w środku.

Odporność na mróz dobra: co najmniej porównywalna z innymi węgierskimi odmianami którą w mojej lokalizacji uznaję za wystarczającą do uprawy bez okrywania na zimę.

Wadą jest wczesne wybarwianie, ptaszyska zaczynają się nią interesować już początkiem sierpnia, nawet ochrona z siatki nie powstrzymała kilku najsprytniejszych szpaków przed podjadaniem :twisted:.
Może ktoś robił odmianowe?

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2019, 09:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Opis naprawdę świetny, odmiana zdecydowanie godna zainteresowania, pomimo sporego udziału amurskich genów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2019, 12:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mam Korai Bibor kilka lat, jako ciekawostkę. Smak owoców bardzo dobry, jeśli ktoś lubi delikatne czerwone wino muszkatowe może posadzić więcej. Mi takie wino nie odpowiada.
Jedna z odporniejszych w polskich warunkach odmian na mróz, widziałem u RP krzewy Korai Bibor i paki odbijające znad linii śniegu po temp. w 2017 poniżej -30, kiedy niektóre frankoamerykany mu wymarzły do poziomu gruntu.
Minusy: podatność na m.p. ale to zależy od siedliska, oraz na sz.p. ale to raczej z powodu uszkadzania przez owady. Ulubiona odmiana os.
Plusy: w moich warunkach pełna odporność na m.rz i wczesność, smaczne owoce do bezpośredniej konsumpcji. Gdyby Korai miał tą jakość wina co późny Pannon Frankos to byłby strzał w 10, ale niestety to będzie zupełnie inny profil.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2019, 13:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
RobertR napisał(a):
Jedna z odporniejszych w polskich warunkach odmian na mróz, widziałem u RP krzewy Korai Bibor i paki odbijające znad linii śniegu po temp. w 2017 poniżej -30, kiedy niektóre frankoamerykany mu wymarzły do poziomu gruntu.


-- piątek, 15 listopada 2019, 14:10 --

RobertR napisał(a):
Plusy: w moich warunkach pełna odporność na m.rz i wczesność, smaczne owoce do bezpośredniej konsumpcji.


Bardzo cenne informacje.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 15 listopada 2019, 18:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
Podkarpacki napisał(a):
Opis naprawdę świetny, odmiana zdecydowanie godna zainteresowania, pomimo sporego udziału amurskich genów.

Według VIVIC rodzice to: [( VITIS AMURENSIS X VITIS VINIFERA)F2 X THALLOCZY LAJOS MUSKOTALY] X IRSAI OLIVER
czyli ma tylko 12.5% genów amurskich, w 87.5% vinifera :clap:
ważne że owoce nie robią się wodniste we wrześniu, to podstawowa wada odmian z dużą domieszką amura u mnie. Nawet owoce z pasierbów długo po przymrozku były smaczne


RobertR napisał(a):
Mam Korai Bibor kilka lat, jako ciekawostkę. Smak owoców bardzo dobry, jeśli ktoś lubi delikatne czerwone wino muszkatowe może posadzić więcej. Mi takie wino nie odpowiada.
Plusy: w moich warunkach pełna odporność na m.rz i wczesność, smaczne owoce do bezpośredniej konsumpcji. Gdyby Korai miał tą jakość wina co późny Pannon Frankos to byłby strzał w 10, ale niestety to będzie zupełnie inny profil.

Przy 30% udziale Koraia w winie (z sirame i nero) na moje podniebienie ten muskat nie jest ani dominujący, ani przeszkadzający. Może to być efektem długiej fermentacji w miazdze, 2.5 tygodnia i nuty owocowe zdominowały smak?
Jestem prawie pewien że wino w tym typie podejdzie płci pięknej.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 07:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
A ja podpytam jeszcze o tą odmianę bo coś mało o niej na forum (nawet na Wiki jej nie widzę). Jakieś nowe wnioski i spostrzeżenia? Ktoś jeszcze ma doświadczenia z tą odmianą albo winem z niej?

Ja miałem okazję w zeszłym roku u RP spróbować wina z Koraia i było naprawdę udane. Z tym że było z cukrem resztkowym. I to dość wyraźnym. Dlatego zastanawiam się czy w wytrawnym muszkat, który tutaj był praktycznie niewyczuwalny, nie zacznie dominować.

Aha i pytanie "estetyczne". Moje dwie posadzone sadzonki na jesieni zrobiły się całe czerwone. Czy to tylko na świeżakach tak się u mnie zadziało czy to cecha odmiany? Bo dla samej tej czerwieni te dwie sadzonki bym trzymał :P

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: czwartek, 1 kwietnia 2021, 20:18 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 28 października 2015, 22:17
Posty: 199
Lokalizacja: Krosno
R Piątek ma niestety za mało sadzonek żeby odmianę odpowiednio spopularyzować :) Zeszły sezon potwierdził tylko zalety odmiany, to odmiana na nasz klimat, dojrzewa nawet w gorszych latach. Systematycznie dosadzam z przeznaczaniem na lekkie czerwone lub różowe. Za dwa lata będzie szansa na odmianowe.
W słabym 2020 w porównaniu do innych odmian dojrzała bardzo ładnie a zdrowotność owoców bez zarzutu.
Pod względem odporności na mączniaki Korai poradził sobie bardzo dobrze. Wielu naszych winiarzy mogłoby zrobić przyzwoite lekkie wino z dobrze dojrzałego Koraia z cukrem resztkowym zamiast produkować różne 'wynalazki'.

_________________
Pozdrawiam, Piotrek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: środa, 27 października 2021, 08:57 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 9 marca 2018, 01:50
Posty: 37
Lokalizacja: Wołomin
R Piątek ma jeszcze sadzonki Korai Bibor, właśnie zamówiłem. Odmiana smaczna na deser i na wino z odcieniem muskatu, duża mrozoodporność. Wczesna, dobrze dojrzewa i owocuje z pąków zapasowych.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: środa, 27 października 2021, 20:36 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2018, 23:43
Posty: 28
Też kupiłem na próbę i zobaczymy co z tego będzie. Próbowałem u pana Piątka i owoce i wino, i żadnego muszkatu nie czułem. Smakowało mi to i to.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 29 października 2021, 09:24 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 1 sierpnia 2019, 12:43
Posty: 122
Lokalizacja: Małopolska, Goszyce
Zgadzam się z powyższymi opiniami, od siebie dodam, że u mnie lubi ją jeszcze m. rzekomy...

_________________
pozdrawiam
Jacek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 29 października 2021, 20:20 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2018, 23:43
Posty: 28
piterAdam napisał(a):
R Piątek ma niestety za mało sadzonek żeby odmianę odpowiednio spopularyzować :) Zeszły sezon potwierdził tylko zalety odmiany, to odmiana na nasz klimat, dojrzewa nawet w gorszych latach. Systematycznie dosadzam z przeznaczaniem na lekkie czerwone lub różowe. Za dwa lata będzie szansa na odmianowe.
W słabym 2020 w porównaniu do innych odmian dojrzała bardzo ładnie a zdrowotność owoców bez zarzutu.
Pod względem odporności na mączniaki Korai poradził sobie bardzo dobrze. Wielu naszych winiarzy mogłoby zrobić przyzwoite lekkie wino z dobrze dojrzałego Koraia z cukrem resztkowym zamiast produkować różne 'wynalazki'.
Co do czerwoności liści to z tego co widziałem u p. Piątka to wszystkie tak mają. Ślicznie to wygląda i też mi się pomyślało aby trzymać parę krzaków dla efektu wizualnego nawet.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: czwartek, 11 listopada 2021, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Odmiana ma niezaprzeczalny plus odporność na mróz, i smaczne owoce Niemniej nie jest pancerna na mączniaki, zwłaszcza na m.p. z racji genów v. Amurensis.W niekorzystnych warunkach zmian temperatury zimą może też być podatna na rozhartowanie. W stabilnych warunkach ma jednak rewelacyjną odporność na mróz.
Jednakże co do przeznaczenia na wino to widziałbym to jedynie na robienie wina metodą na różowe. Na czerwone to nie mój typ. Ale gusta bywają różne. Na pewno standardowego czerwonego wina z muszkatowej odmiany nie zrobimy.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2021, 10:44 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Korai Bibor = (((V. amurensis X V. vinifera)F2 X Thalloczy Lajos muskotaly) X Irsai Oliver)))
https://www.vivc.de/index.php?r=passpor ... w&id=17643
Po rodzicach odziedziczyła muskat którego intensywnoć zależy w dużym stopniu od rocznika i dojrzałości owoców.
Nie każdemu konsumentowi pasuje muskat w czerwonym winie.
Po drugie - brak odporności na mączniaka rzekomego, posiada tylko gen (Ren 9) odporności na mączniaka prawdziwego
Podczas gdy np. odmiana Nero posiada geny Rpv3 (odpornoć na m.rz) i Ren 3 oraz Ren 9 (odporność na m.pr)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2021, 11:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 944
Lokalizacja: małopolska
zbyszekB napisał(a):
Po drugie - brak odporności na mączniaka rzekomego, posiada tylko gen (Ren 9) odporności na mączniaka prawdziwego
Nie zgodzę się. Uprawiałem w tym roku testowo bez ochrony chemicznej m.in. Korai Bibor i Pannon Frankos. Obydwie odmiany dosyć dobrze dają radę bez oprysków na rzekomego. Łapią go ale szybko robią nekrozy i nie ma sporulacji albo jest minimalna. Natomiast obydwie odmiany są mega-podatne na mączniaka prawdziwego (zielone, owoców jeszcze nie miałem) i tu bez pełnej profilaktyki ani rusz.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korai Bibor
PostNapisane: piątek, 12 listopada 2021, 13:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Budzik napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
Po drugie - brak odporności na mączniaka rzekomego, posiada tylko gen (Ren 9) odporności na mączniaka prawdziwego
Nie zgodzę się. Uprawiałem w tym roku testowo bez ochrony chemicznej m.in. Korai Bibor i Pannon Frankos. Obydwie odmiany dosyć dobrze dają radę bez oprysków na rzekomego. Łapią go ale szybko robią nekrozy i nie ma sporulacji albo jest minimalna. Natomiast obydwie odmiany są mega-podatne na mączniaka prawdziwego (zielone, owoców jeszcze nie miałem) i tu bez pełnej profilaktyki ani rusz.

Badania włoskie stwierdziły wręcz coś przeciwnego.
Układ R-Loci w porównaniu z poziomem odporności na mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego: badanie hybrydowych Vitis
https://www.mdpi.com/1422-0067/20/14/3526/htm
Opublikowano: 18 lipca 2019
tabele i wykresy
m.in. Cytat z wniosków:
„przeprowadzono oceny odporności DM i PM w warunkach polowych na Węgrzech. Wspólne genotypy to pięć, "Amadeus", "Korai Bibor", "Orfeusz", "Viktoria Gyöngye" i "Duna Gyöngye". Ponieważ te dwa ostatnie genotypy nie były TTT w naszej pracy, nie można ich było porównać. W przypadku odporności na DM pozostałe genotypy wykazywały ten sam poziom odporności liści ("Korai Bibor" i "Orfeusz") i grona ("Amadeusz" i "Orfeusz"). W "Amadeusie" odporność na liściah została wykryta w niższym stopniu, to samo stało się z gronami w "Korai Bibor". W przypadku odporności na PM " Orfeusz " miał podobny wynik, podczas gdy "Korai Bibor" wykazywał zdecydowanie niższy poziom odporności w gronach, podczas gdy "Amadeusz" wykazywał wyższy poziom odporności w obu narządach, szczególnie w liściach.”

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO