Kiszmisz Biełyj Ustojcziwyj i Kiszmisz Zaporowski

siekiernik napisał(a):
Jeszcze napisz, jaki to Kiszmisz. Jest ich kilka rodzajów.
Kiszmisze to odmiany beznasienne, z których można zrobić rodzynki. Tyle, że to jest "droższy sport", niż zakup w sklepie, ale są własne.
Co do deserówek, to u siebie kierowałem się kilkoma parametrami: odporność na mróz tak +/- -25°C, odporność na choroby, pory dojrzewania, żeby w winnicy mieć owoce od sierpnia do października oraz smak, choć w tym wypadku, wiadomo, gusty mogą się różnić u każdej osoby.
-- czwartek, 8 kwietnia 2021, 11:44 --
Jest koło mnie dość imponująca lecz młoda ( 3 lata) winnica - zawsze mijam ją jadąc do pracy ale nie mam jak na razie dojścia do właściciela

do niedawna jego osobowość była tu tajemnicą

Po wprowadzeniu się - na jesieni 2018 - zasadziłam rozpoznawczo : konkord rosyjski, agat doński, Lidię, Muscat Bleu . W tym doświadczeniu najlepszy wynik osiągnął Muscat- ale przy takiej ilości nie stworzy to jednak reguły. Ma silne dwie łozy, nie wiem czy dobrze - ale zeszłego sezonu oberwałam mu zawiązki gron, których miał kilka, aby się wzmocnił ( tak mi ktoś mówił aby to zrobić w pierwszym roku uprawy). Pozostałe rosną, widzę że nabrzmiewają pąki ale u nas jest długo zimno.
Dziękuję za powitanie mnie na grupie, czuję jak połykam bakcyla - w domu się trapią, bo mam docelowo do dyspozycji półtora hektara ale mąż uspokaja, że się nie nadaje bo zbocze spada w kierunku z południowego zachodu na północny wschód. Ale mam jeszcze kawałek dobrego gruntu na południowym zboczu
piotr85 napisał(a):
Witaj na naszym forum.
Jako początkująca polecam posadzić coś bezobsługowego- czyli zdrowo i dobrze rosnącego, z małymi wymaganiami co do gleby, wcześnie dojrzewającogo. Jak trochę opanujesz uprawę- nie tylko rozpoznawanie chorób, ale także niedobory minerałów i ogarniesz formy prowadzenia,wtedy zabrał bym się za coś bardziej ambitnego.
Dla początkującego rondo może być. Jednak kiszmisze to delikatne odmiany, wymagające wielu oprysków. Żeby trochę skomplikować sprawę, kiszmiszów jest wiele
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... sca+RegalaNa początek z deserówki u mnie sprawdził się pod względem bezobsługowości i smaku to garantos.
Dobrze też odwiedzić koleżankę lub kolegę z okolicy z większym doświadczeniem i obczaić co on uprawia.