Teraz jest niedziela, 7 grudnia 2025, 22:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 15:03 
nowicjusz
nowicjusz

włodekj,-
nie wstydze sie mieszkam na granicy Kujawsko-Pomrskiego a Wielkopolskiego !
a co do wstydu to jak mowilem wstydze sie za takich jak Ty!.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 15:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="mak13"]włodekj,-
a co do wstydu to jak mowilem wstydze sie za takich jak Ty!.

A cóż to za przestępstwo ma na sumieniu Włodek, że się za niego wstydzisz ? Powiedz nam, powstydzimy się razem :evil:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 16:36 
Kiper
Kiper

[quote="mak13"]włodekj,-

No to wpisz to w profilu, takie są tu zwyczaje.

J

PostNapisane: czwartek, 3 kwietnia 2008, 21:12 
mistrz
mistrz

Mam pytanie do posiadaczy jutrzenki. Gwoli wyjaśnienia tematu: sadzę głównie odmiany deserowe, po to by sprawić frajdę dzieciakom, wina nie produkuję. Z odmian winiarskich mam te, które charakteryzują się wyraźnym aromatem, bo smakują dzieciom. Dlatego, po przeczytaniu powyższych postów zainteresowałem się jutrzenką. Za odpowiedzi z góry, uprzejmie dziękuję.

Pozdrawiam

Waldek

PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 07:47 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="waldekpodkarpacie"]Mam pytanie do posiadaczy jutrzenki. Gwoli wyjaśnienia tematu: sadzę głównie odmiany deserowe, po to by sprawić frajdę dzieciakom, wina nie produkuję. Z odmian winiarskich mam te, które charakteryzują się wyraźnym aromatem, bo smakują dzieciom. Dlatego, po przeczytaniu powyższych postów zainteresowałem się jutrzenką. Za odpowiedzi z góry, uprzejmie dziękuję.

Pozdrawiam

Waldek

Dzieci nie mam..sam też się juz nie łapię na bycie dzieckiem...,ale gdy dwa latka temu spróbowałem lekko przemrożonej jutrzenki z krzewu w winnicy Jasiel k. Jasła...to zdecydowałem się 10 krzewów posadzić już w kolejnym roku - choć o winie na razie nie myślę... - krótko odpowiadając mnie smakowała...ze względu na ten specyficzny, bardzo wyrazisty i indywidualny smak i nie miałem jej za złe nieco grubawej skórki...:D

PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 09:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="waldekpodkarpacie"]Mam pytanie do posiadaczy jutrzenki. Gwoli wyjaśnienia tematu: sadzę głównie odmiany deserowe, po to by sprawić frajdę dzieciakom, wina nie produkuję. Z odmian winiarskich mam te, które charakteryzują się wyraźnym aromatem, bo smakują dzieciom. Dlatego, po przeczytaniu powyższych postów zainteresowałem się jutrzenką. Za odpowiedzi z góry, uprzejmie dziękuję.

Moim zdaniem sadzenie jutrzenki jako deserówki to czysty masochizm: gruba skórka, duże pestki, drobna jagoda, specyficzny aromat. No chyba, że twoje dzieciaki mają taki też taki specyficzny gust :wink: :lol: . U mnie jutrzenki poza mną nikt się nie tykał - ja tylko dla testów organoleptycznych.
Jutrzenka jest dobra do kupażu/cuvee ale i tak bez przesady z jej ilością.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 19:57 
Kiper
Kiper

[quote="Bajtek"][quote="szpeciel"]Nie chodzi o kwestię lepsza-gorsza,tylko czy znajdzie się winogrodnik który obsadzi nią np.1/2h...

no.. moze nie az tyle, ale kto wie.. kto wie.. :?

Bajtku-ja osobiście nie mam nic przeciwko sadzeniu i uprawie "Jutrzenki".A daj jej Bachusie jak najlepiej.Nie miałbym nic przeciwko,gdyby się stała dla nas tym,czym stało się "Carmenere" dla Chile czy "Veltliner" dla Austrii.Ja chciałem tylko delikatnie zwrócić uwagę na fakt,że "Jutrzenka" jako odmiana nie zarejestrowana oficjalnie i nie występująca w ODMIANACH..../DZ.U.2005.nr.14 poz.121/,z czysto ekonomicznego punktu widzenia nie będzie(chyba) występowała w większych nasadzeniach.Chyba że "białe wino"(z Jutrzenki) będzie sprzedawane "na czarno" :wink:

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:21 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="Petrus"][quote="waldekpodkarpacie"]Mam pytanie do posiadaczy jutrzenki. Gwoli wyjaśnienia tematu: sadzę głównie odmiany deserowe, po to by sprawić frajdę dzieciakom, wina nie produkuję. Z odmian winiarskich mam te, które charakteryzują się wyraźnym aromatem, bo smakują dzieciom. Dlatego, po przeczytaniu powyższych postów zainteresowałem się jutrzenką. Za odpowiedzi z góry, uprzejmie dziękuję.

Pozdrawiam

Waldek

Dzieci nie mam..sam też się juz nie łapię na bycie dzieckiem...,ale gdy dwa latka temu spróbowałem lekko przemrożonej jutrzenki z krzewu w winnicy Jasiel k. Jasła...to zdecydowałem się 10 krzewów posadzić już w kolejnym roku - choć o winie na razie nie myślę... - krótko odpowiadając mnie smakowała...ze względu na ten specyficzny, bardzo wyrazisty i indywidualny smak i nie miałem jej za złe nieco grubawej skórki...:D

potwierdzam wszyystko oprócz przemrożonej bo nie jadłem . Faktycznie pestki i skórki sa dość wyraziste :D ale smak jest bardzo dobry /dla mnie- a nie jestem masochistą/ jeszcze raz bym posadził. Sadż smiało a dzieci naucz pluć ... skórkami:-)

Darek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 20:43 
mistrz
mistrz

Dziękuję za odpowiedzi. Brzmi zachęcająco, więc jednak posadzę. Łupki i pestki nie są zbyt wielką przeszkodą. A gust dzieci rzeczywiście potrafi zaskakiwać. Wszystkie odmiany wielkoowocowe wysiadają jak na razie przy Biance, która znika błyskawicznie z krzaczków.

Pozdrawiam

Waldek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 4 kwietnia 2008, 21:23 
Ekspert
Ekspert

[quote="waldekpodkarpacie"]Dziękuję za odpowiedzi. Brzmi zachęcająco, więc jednak posadzę. Łupki i pestki nie są zbyt wielką przeszkodą. A gust dzieci rzeczywiście potrafi zaskakiwać. Wszystkie odmiany wielkoowocowe wysiadają jak na razie przy Biance, która znika błyskawicznie z krzaczków.

Pozdrawiam

Waldek

Smaku Bianki nie znajdziesz w Jutrzence. Dużo racji ma Misza, może jagody nie są aż tak drobne, ale deserowa to ona na pewno nie jest. Posadź jedną sztukę kolekcyjnie jako ciekawostkę smakową, chyba, że planujesz do
kupażu/cuvee - to posadź więcej.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2008, 05:17 
Kiper
Kiper

[quote="szpeciel"]...Chyba że "białe wino"(z Jutrzenki) będzie sprzedawane "na czarno"...

Czesc Leszku.. nie masz racji.. bedzie ono (to wino) sprzedawane u mnie jako wino regionalne, np. pod marką "Bobowski Cymes", jako wyrob z mojego gospodarstwa i u mnie.. tak samo zreszta jak wiele innych win.. jezeli zas uda mi sie zrobic jakosciowe wino z odmian "dopuszczonych" to te moze bede sprzedawal jako produkt "unijny"..
nie naginalbym wszystkiego bezkrytycznie do suchych przepisow..

pozdrawiam.. Bajtek

znajdziesz ją.. aż na dnie!

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 5 kwietnia 2008, 16:52 
Kiper
Kiper

[quote="Bajtek"][quote="szpeciel"]...Chyba że "białe wino"(z Jutrzenki) będzie sprzedawane "na czarno"...

Czesc Leszku.. nie masz racji.. bedzie ono (to wino) sprzedawane u mnie jako wino regionalne, np. pod marką "Bobowski Cymes", jako wyrob z mojego gospodarstwa i u mnie.. tak samo zreszta jak wiele innych win.. jezeli zas uda mi sie zrobic jakosciowe wino z odmian "dopuszczonych" to te moze bede sprzedawal jako produkt "unijny"..
nie naginalbym wszystkiego bezkrytycznie do suchych przepisow..

pozdrawiam.. Bajtek

A Toś mnie mile zaskoczył!!!Nie pomyślałem o tej furteczce :D
Serdecznie pozdrawiam!

Leszek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 maja 2008, 16:06 
Chciałem tylko zaznaczyć że tu byłem i z wielką uwagą czytałem. Jutrzenki dotychczas nie zakupiłem (niedowiarek). Po przeczytaniu opini kolegów zakupię i to ze 2 krzaczki. Chcę potwierdzić: jest mi zupełnie obojętnie kto jest autorem odmiany, choć nie spodobało mi się stwierdzenie pana R M że jest autorem książki 101 Odmian Winorośli. Jest jej współautorem, a to mała, lecz subtelna różnica. NIe zmienia to jednak faktu że pan RM jest dla mnie osobą wielce zasłużoną dla rozwoju winoroślarstwa w Polsce. Kto temu przeczy nie wie co plecie. Szanowny kolego Wojtku, Bajtku, i Zbyszku chciałem stwierdzić - jestem bardzo zaszczycony mogąc panów poznać. Zbigniew K.K.

Tytuł: Re: Jutrzenka
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Czy ktoś coś słyszał lub gdzieś czytał o różowej Jutrzence ?
Jakiś różowy mutant tej odmiany pojawił się w Anglii i jest tam testowany !

JUTIZENKA.W. Polish, SV 12375 x Pinot Blanc .Big pink grape, high
sugar 2006,very promising quality. [full collection]
Nasz adres Arrow Cottage, Ledgemoor, w pobliżu Weobley, Herefordshire, HR48RN. Tel 01544318468, a nasz adres e-mail E vinenursery@hotmail.com

I komentarz (opinia)
JUTIZENKA.W. Polska, SV12375x Pinot Blanc. Duże różowe winogrono, wysoki poziom cukru, obiecujące. 5. http://www.vinenursery.co.uk/
Pozdr.
ZB

Tytuł: Re: Jutrzenka
PostNapisane: środa, 20 kwietnia 2011, 11:03 
Kiper
Kiper

Przy takiej kolekcji odmian, sądzę że to może być błąd w zapiskach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 124 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1