Budzik napisał(a):
suszi napisał(a):
Wygląda na to, że warto sprawdzić trop:
Sauvignon Blanc x Severnyi Rannyi (Северный ранний)
jak pierwszy raz piłem wino z dodatkiem Jutrzenki to mi się skojarzyło, że to taki podkręcony SB....
Zgodność Jutrzenki z Sauvignon to 13/22. Według mnie o wiele za niska żeby brać pod uwagę Sauvignon jako rodzica.
Zarówno Sauvignon jak i Villard blanc mają dość wysoki i zbliżony poziom zgodności jednak żadna z nich nie jest bezpośrednim rodzicem, przynajmniej tak to wynika z markerów. Z drugiej strony markery te wykluczają Pinoty oraz Villard Noir jako potencjalnych dawców genów, nawet w drugim pokoleniu, jak sądzę.
Ten Severnyi jako potencjalny rodzic to może być faktycznie ciekawy trop prowadzący do odmian ze wschodu (zawierających geny V. amurensis) jednak, jak dla mnie, nie do prześledzenia w tej chwili. Nie ma bowiem bazy danych z profilami genetycznymi wschodnich odmian aby sprawdzić.
-- Śr, 12.02.2025 18:13 --
zbyszekB napisał(a):
Fragment artykułu
Cytat: "Polskie odmiany ‘Małgorzatka’ i ‘Jutrzenka’ (mieszańce złożone) oraz rosyjska ‘Severnyi Rannyi’ (skrzyżowanie V. vinifera × V. amurensis). ‘Severnyi Rannyi’ i ‘Jutrzenka’ miały wysoki współczynnik podobieństwa: 0,681. Może to wynikać z faktu, że w linii ojcowskiej ‘Severnyi Rannyi’ jest pokoleniem F2 ‘Pinot’ [Nordvin.by 2018, VIVC 2018], a
‘Jutrzenka’ jest pokoleniem F1 ‘Pinot Blanc’ [Gąstoł 2015]. ‘Severnyi Rannyi’ miała liście z wyraźnie zaznaczonymi 5 klapami, żółto-zieloną skórką przylegającą do półchrupiącego miąższu szerokich elipsoidalnych jagód i miała cechy morfologiczne podobne do V. vinifera, szczególnie do ‘Opal’."
https://typeset.io/pdf/assessment-of-ge ... ibcewb.pdf....
Jeszcze jedno odnośnie tej cytowanej pracy z 2019 roku, napisanej przez A.Lisek i J.Lisek. Podkreśliłem stwierdzenie które nie ma jakiegokolwiek uzasadnienia a powołujące się na pracę M. Gąstoła z 2015 roku. Zdanie to sprawia wrażenie, że M.Gąstoł (2015) badał pochodzenie Jutrzenki i faktycznie stwierdził, że Pinot Blanc jest jednym z rodziców. Tymczasem nic podobnego, cytowana praca M.Gąstoła w ogóle nie dotyczy jakichkolwiek badań nad pochodzeniem Jutrzenki czy innych odmian. Jest to po prostu praca dotycząca
cech uprawowych 13 odmian popularnych w naszym kraju. Oczywiście jest tam tabelka w której możemy znaleźć rodowody badanych odmian ale M.Gąstoł tych rodowodów nie badał, po prostu zaczerpnął je z różnych źródeł. W przypadku Jutrzenki była to zapewne książka Myśliwiec R., 2006. Winorośl i wino. PWRiL, Warszawa, ponieważ znajdujemy ją na końcu artykułu w spisie literatury z której autor korzystał. Można samemu wszystko to sprawdzić bo publikacja ta jest dostępna w sieci:
https://repo.ur.krakow.pl/docstore/download/@URd117154f6ef74396ac272b0d5515c3b4/Vineyard%20performance%20and%20fruit%20quality%20of%20some%20interspecific%20grapevine%20cultivars%20in%20cool%20climate%20conditions.pdfPytanie tylko, dlaczego profesor Lisek na siłę starał się uniknąć oczywistego, bo wynikającego z jego własnych badań, stwierdzenia, że jednym z prawdopodobnych rodziców Jutrzenki może być odmiana zawierająca geny V. amurensis, taka jak na przykład Severnyi Rannyi ? Czyżby nie chciał urazić hodowcy i zaprzeczyć jego oświadczeniom odnośnie pochodzenia Jutrzenki ?
-- Cz, 13.02.2025 13:38 --
Dalszy ciąg tej historii jest taki, że przyglądając się wyżej cytowanej pracy A.Lisek i J.Lisek (2019) doszedłem do wniosku, że prezentowany tam wynik pokrewieństwa Jutrzenki jest jak najbardziej wiarygodny bo oparty o solidne badanie genetyczne. W związku z tym, że Severnyi Rannyi nie występuje w bazie VIVC, i nawet nie wiemy co to dokładnie jest, przyjęliśmy z Tomkiem, że sprawdzenie odmiany Severnyi również może powiedzieć coś ciekawego o pochodzeniu Jutrzenki.
Odmiana Severnyi ma swój profil genetyczny w VIVC, jednak tam jest tylko 9 markerów SSR (18 cech), a ani 22 (44 cechy) które mam w profilu Jutrzenki. Sprawę ułatwa fakt, że te same 9 markerów z VIVC jest również w profilu z Francji. Tomek zatem porównał dane i wyszło, że dopasowanie markerów Severnyi z markerami Jutrzeniki daje dopasowanie 8/18, czyli 44,4%. To dobry wynik potwierdzający, że odmiana Severnyi, jego mutacja, lub jakaś inna bardzo blisko z nim spokrewniona selekcja jest jednym z rodziców Jutrzenki.
Zrobiłem analizę potencjalnych par rodzicielskich i wynik jest następujący:
Severnyi x Sauvignon = 12/18, czyli 66,7% dopasowania, wynik negatywny.
Severnyi x Villar Blanc = 11/18, czyli 61,1% dopasowania, wynik negatywny.
Severnyi x Pinot = 10/18, czyli 55,6% dopasowania, wynik negatywny.
Severnyi x Villar Noir = 8/18, czyli 44,4% dopasowania, wynik negatywny.
Czyli, szukamy dalej drugiej odmiany do pary.
CDN.