Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 11:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 21:21 
Kiper
Kiper

Nie przejmuj się Zbyszku ! Jesteś OK. A trolling na forach internetowych był, jest i będzie.
Choć zauważyłem postęp u kilku kolegów z północnej Polski - piszą lepiej, bardziej merytorycznie i nawet dali się polubic przez sporą rzeszę użytkowników forum - może i misiek 52 też pomału zmieni styl i znajdzie sens w pisaniu postów.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 21:32 
Ekspert
Ekspert

Hm .. nie gniewam się , to byłoby dziecinne a niestety prędzej mi do zdziecinnienia niż do dziecka .Jedna mała uwaga Heavego obudziła całą wierchuszke forum , a wydawało sie że nie ma już nic ciekawego do napisania . Terapia wstrząsowa w pewnym wieku jest nie do zastapienia . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 22:09 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Warszawa, ale winnica w Jasieniu Brzeskim -Ma³opolska
[quote="zypsek"]Tak masz rację . Myslę , że Johanitter ma przyszłość . Bardzo , bardzo mi smakował , był bardzo wczesny . Owocowy , skurczybyk rósł jak szalony [najlepiej z 100 odmian ] najbardziej plenny , nie do ... . Praktycznie bez oprysków .Fizjologia bez zarzutu . Zbyt malo miałem na wino jednoodmianowe , ale myslę , że nie powinno byc żle .Musze jeszcze poćwiczyć ale i tak myślę o 1oo co najmniej krzaczkach . Jesli wino wyjdzie z niego co najmniej dobre , to ta odmiana może być u nas rewelacją . Zbyszek ps drugie miejsce Solaris i Dornfelder - stawiam na te odmiany

Witam!

Zabiorę głos ponieważ mam ok 50 krzaczków dwuletnich na SO4 z e-sadzonki które po raz pierwszy owocowały. Może pomogę komuś podjąć decyzję.

Potwierdzam wszystko co Zbyszek pisze. Dodam od siebie, że rośnie dziwnie u mnie, liście sprawiały wrażenie chorych, ale chyba ma taką fizjonomię. Bardzo zdrowy, bardzo silnie rośnie - podobnie jak Riesling - to najmocniejsze moje odmiany... bardzo żywotny :)

Zebrałem 13 września 27 kg (z 50 krzaków - mocno ograniczyłem zbiory, bo dopiero dwa lata miały krzewy), przy - uwaga - 21 Brix :). Wino dojrzewa, niestety z domieszką Rieslinga, więc smak nie będzie czysto odmianowy. W balonie ma brązowy kolor (utleniłem? w zasadzie nie miałem jak, mam nadzieję, żę to raczej kolor odmiany...), ale w kieliszku wygląda po prostu pięknie, i jest po prostu dobre :) zaczekam na wielkanoc, powinno dojrzeć i poprawić się jeszcze :)

Odnośnie dalszej dyskusji dorzucę swoje trzy gorsze - winnica (a właściwie winnice) Zbyszka robią wrażenie a kolekcja odmian potrafi zaimponować. Nie oceniajcie proszę czego nie widzieliście i nie znacie :)

Pozdrawiam,

Arek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 22:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Misiek 52 już Ty się nie wp...laj .Zbyszek

To już przegięcie pały!!!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 22:17 
Kiper
Kiper

[quote="heavy"][quote="zypsek"]Misiek 52 już Ty się nie wp...laj .Zbyszek

To już przegięcie pały!!!!!!!!!!
Boję się odzywać, ale co tam. Najwyżej dostanę zje...ę. :)
Zainteresowaliście mnie tą odmianą.
Znalazłem takie coś, jest parę liczb:
http://orgprints.org/2067/01/2067-schwa ... -ifoam.pdf

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 22:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Jedna mała uwaga Heavego obudziła całą wierchuszke forum...... Pozdrawiam Zbyszek

Uważam, że mój głos w tym poście jest merytoryczny, więc o jakiej uwadze mówisz?????????
Jakie to moje pytania wyprowadziły cię z równowagi?
Jakoś kolega Arkp potrafi napisać to o czym ty milczysz?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 3 grudnia 2008, 23:10 
Ekspert
Ekspert

Johanniter
[quote="Karol"]
Czy ktoś z kolegów "ćwiczył" Johannitera,proszę o własne uwagi co do tej odmiany.

[quote="zypsek"]
1)bardzo mi smakował , był bardzo wczesny . Owocowy

2}Johanitter i Solaris mają zbliżone terminy dojrzewania

3)moje 5 kilo z 2 krzewów , dojrzałe i pyszne , w połowie sierpnia u innego może oznaczac 2 kwasne gronka we wrześniu . Za to nie moge odpowiadać , i nie mogę dyskutować z doświadczeniem innych

[quote="Heniek"]
A na doświadczenia czekamy wszyscy i nawet obserwacje ze świeżo posadzonych sadzonek i pierwszorocznych jagód (w Polsce) są bardzo cenne.
[quote="Misza"]
Z tą wczesnością bym raczej nie przesadzał. U mnie był do zbioru w trzeciej dekadzie września - no ale pogoda była też nieciekawa.
[quote="MirekL"]
Trochę mnie zdumiewa opinia, że Johanniter dojrzewa tak wcześnie (Zypsek, Misza). Do tej pory myślałem, że to odmiana śr. późna (między Sylvanerem a Rieslingiem - Antes), w związku z czym nie zdecydowałem się na jej sadzenie, choć z opisów bardzo mi się podobała. Jeśli naprawdę jest na tyle wczesna, to straciłem kilka lat:cry:...
[quote="Asledz"]
Zebrałem 13 września 27 kg (z 50 krzaków - mocno ograniczyłem zbiory, bo dopiero dwa lata miały krzewy), przy - uwaga - 21 Brix
[quote="Arkp"]
Siedem krzaków Johannitera w drugim roku po posadzeniu
Cukier po tłoczeniu ok.18 Brix. (przed odjęciem niecukrów), kwasy Johannitera tuż przed zbiorem 7.5 g/l. Zbiór późny przez deszcze we wrześniu – miałem nadzieję na trochę słońca i podniesienie cukrów. Praktycznie od połowy września cukry nie zmieniły się, a nawet miały lekko spadkową tendencję.

Andrzeju
Gratuluję, to są informacje konkretne – trzymaj tak dalej
To się pokrywa mniej lub więcej z tym co napisał (na swojej stronie internetowej) Łukasz z Mierzęcina
na temat pory dojrzewania tej odmiany , oraz Mariusz w opisach tej odmiany, a także Daniel po mniemniecku (jak można tak przy dziecku wciąż śpiewać po niemiecku ?? – to tak dużo kilosów na Zachód)

Przepraszam , że skupiłem się jedynie na dojrzewaniu Johanitera, ale dla mnie to najważniejsze( w moich warunkach klimatycznych)

Wszystkich usprawiedliwia jedynie nietypowy rok 2008
Łukasz napisał na swojej stronce:
"Jak wynika z kilkuletnich obserwacji poszczególnych odmian w Mierzęcinie, było to najdłużej trwające dojrzewanie w historii."
Nie wiem w jakiej historii,
ale domyślam się ,że chodzi o historię tej winnicy.

W mojej historii to też było to najdłuższe dojrzewanie winogron

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 17:48 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze pomęcze tego Johanitera , czy jak go zwał . Moja kolekcja z J. jest obok starych zabudowań a praktycznie pod scianą , dlatego tak wcześnie u mnie dojrzał .W polu na gorzej przygotowanym miejscu na pewno nie osiągnie takich przyrostów , wczesności ani obciążenia .Należałoby podać SAT , przy terminie,siłe wiatru i pare innych rzeczy . Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:01 
Kiper
Kiper

Witam.

Temat postu -"Johanniter-własne doświadczenia'.

[quote="zypsek"]Tak mam . No i co z tego . Wg mnie i tak ważniejsze jest czy umie się prowadzić winorośl , czy nie . Pozatym , nie byłem ''zachwycony'' tą partia i mam wrażenie , że sztuki z tej konkretnie parti nie nadają sie do oceny wspólnej , czyli ich zdrowotnosć nie jest jednakowa . [ Jeśli ktoś zrozumiał ten zagmatwany styl -gratuluje i zapraszam dalej ]. Jednak biorąc pi razy drzwi , pozostaje przy swojej opini. My początkujący odwalamy kawał ciężkiej ''nikomu nie potrzebnej roboty'' no ale niektórym ta mordega sprawia przyjemność , coś na kształt -cały dzień tłukłem młotkiem i tylko raz trafiłem w palec .Najważniejsze -czy będzie z tego jakiś zysk , być może .Zbyszek

Czy to jest tłumaczenie z chińskiego ?.

Temat postu -"Johanniter-własne doświadczenia'.

[quote="zypsek"]
Jeszcze pomęcze tego Johanitera , czy jak go zwał . Moja kolekcja z J. jest obok starych zabudowań a praktycznie pod scianą , dlatego tak wcześnie u mnie dojrzał .W polu na gorzej przygotowanym miejscu na pewno nie osiągnie takich przyrostów , wczesności ani obciążenia .Należałoby podać SAT , przy terminie,siłe wiatru i pare innych rzeczy . Zbyszek

Podobno zwał go Johanniter.

Popatrz sobie
http://orgprints.org/2067/01/2067-schwa ... -ifoam.pdf

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:07 
Ekspert
Ekspert

Tadeusz jestes trollem . Myśle , że jesteś niezrównoważonym dzieciakiem . A z winogronami masz tyle wspólnego , że nikt cie jeszcze stąd nie wyrzucił . Twoja napastliwość i arogancja świetnie się sprawdza . Musisz tylko zacząć używać bardziej kolorowej pisowni.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:18 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]Tadeusz jestes trollem . Myśle , że jesteś niezrównoważonym dzieciakiem . .

Przypominam, że forum o winoroślach a nie o myślach :twisted:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:20 
Kiper
Kiper

[quote="zypsek"]Tadeusz jestes trollem . Myśle , że jesteś niezrównoważonym dzieciakiem . A z winogronami masz tyle wspólnego , że nikt cie jeszcze stąd nie wyrzucił . Twoja napastliwość i arogancja świetnie się sprawdza . Musisz tylko zacząć używać bardziej kolorowej pisowni.

Witam.

Sądzę, że określenie Troll jak ulał pasuje do Ciebie.
Jestem przekonany, że w tej chwili siedzisz przed komputerem z maczugą.
Więcej na zaczepki nie odpowiadam.

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Zaraz moderator to może wyciąć , a Ty misiek się możesz doigrać bana :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Ostatnio edytowano czwartek, 4 grudnia 2008, 19:42 przez posy, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Mam nadzieje ,że potrafisz dotrzymać słowa . Co do reszty łatwo sprawdzić .

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 grudnia 2008, 19:41 
Ekspert
Ekspert

Panowie koniec dyskusji "okołowinoroślowych", i wzajemnych wymian "uprzejmości" bo będę musiał skorzystać z narzędzi, które mi przypisano. Przypominam, że jakość wypowiedzi świadczy o kulturze osoby i radzę przeedytować swoje posty.

i jesz zielone winogrona
JT

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1