Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 18:31 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Wiem że dość wcześnie ale była presja s.p. i załamanie pogody dzisiaj to postanowiłem ciąć nie miałem tego zbyt wiele a chciałem zrobić parę litrów wina z tej odmiany.
Pestki jeszcze nie całkiem brązowe ale bardziej brązowe niż białe, akurat te grona pochodzą z krzewów na podkładkach so4, na własnych korzeniach będę miał pierwsze owocowanie w przyszłym roku to porównam wielkości.
Wino robię na drożdzach Lalvin 71b , będę chciał zrobić z cukrem resztkowym na poziomie 10 brix , jestem dobrej myśli mam nadzieję że kwasowość sie zamaskuje i nie będzie dominować na 1 planie :)


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 21:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): sobota, 31 grudnia 2011, 11:54
Posty: 168
Lokalizacja: Bielsko Biała
Ile % alkoholu chcesz uzyskać w tym winie?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 02:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
monteverst napisał(a):
Wiem że dość wcześnie ale była presja s.p. i załamanie pogody dzisiaj to postanowiłem ciąć nie miałem tego zbyt wiele a chciałem zrobić parę litrów wina z tej odmiany.
Pestki jeszcze nie całkiem brązowe ale bardziej brązowe niż białe, akurat te grona pochodzą z krzewów na podkładkach so4, na własnych korzeniach będę miał pierwsze owocowanie w przyszłym roku to porównam wielkości.
Wino robię na drożdzach Lalvin 71b , będę chciał zrobić z cukrem resztkowym na poziomie 10 brix , jestem dobrej myśli mam nadzieję że kwasowość sie zamaskuje i nie będzie dominować na 1 planie :)


Pozdrawiam.
Marcin.



Chcesz wino z cukrem resztkowym 100g/litr???


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 04:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
około 12 procent , tak cukier resztkowy ma być na poziomie około 100 g w litrze może 80 g , wino będzie dosładzane oczywiście.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 09:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Szkoda Johannitera na taki ulep :cry:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 10:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Zrób wino 9% z cukrem resztkowym na poziomie 30-35g/l.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 15:28 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Nie przepadam za wytrawnymi winami jeszcze z wysokim kwasem , i nie lubię też (ulepka) chodzi mi żeby była zachowana odpowiednia harmonia miedzy cukrem resztkowym i kwasowością , po zakończeniu fermentacji będę dosładzał wino i próbował , przypuszczam że kwasowość może być dosyć wysoka dlatego pisałem że planuje około 10 brix cukru resztkowego po dosłodzeniu ale to dopiero wyjdzie co i jak za jakiś czasz.

Pozdrawiam,
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 17:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Coś mi się wydaje Marcin, że chyba zamiast Johannitera to powinieneś wiśnie posadzić...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 17:55 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Mam wiśnie Zbyszku ale tylko na kompot :wink:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 19:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Wino z wiśni wychodzi bardzo dobre, szczerze polecam :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 2 października 2014, 20:55 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
monteverst napisał(a):
Nie przepadam za wytrawnymi winami jeszcze z wysokim kwasem , i nie lubię też (ulepka) chodzi mi żeby była zachowana odpowiednia harmonia miedzy cukrem resztkowym i kwasowością ,

Witam,
Ja też już zebrałem. Wyszło 10 litrów moszczu po sedymentacji. Zanurzenie na 20st.B. Kwasów nie mierzyłem. Nie obawiam się o nie, bo zeszłoroczne, z 2013, nie miało podwyższonej kwasowości :). Wina także nie dosładzam, z tego samego powodu z którego nie dodaję wody. Chcę cieszyć się później dokładnie tym co uzyskałem z owoców. Taki złoty skarb zamknięty w szklanej oprawie :think: .
Ewentualnie, podczas upałów, mogę wypić z dodatkiem zimnej wody gazowanej :oops: .
Przy okazji powiem, że nastawiłem też 20l soku z jabłek (nie wiem jaka odmiana ale bardzo słodka i soczysta) i tutaj dodałem cukru do 23stB, oraz sok z 4 cytryn, bo chcę "wycisnąć z brixów więcej procentów". No, ale to już będzie wino owocowe i sobie wybaczam.
Pozdrawiam,
Krzysiek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 18:01 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Dzisiaj zabutelkowałem kilka butelek Johannitera było to pierwsze wino z Joh... posadzonego 4 lata temu , ostatecznie jestem zadowolony z efektów winifikacji i samej odmiany ,zdrowo rośnie nie przemarza owocuje obficie plonuje, wino jest jak dla mnie i kilku osób pijalne z czego jestem zadowolony jest lekko kwaskowate czuć w nim owoce cytrusowe , jabłka , gruszkę, a jak wygląda sytuacja u was kolegów uprawiających joh jesteście zadowoleni z tej odmiany i ewentualnej winifikacji z 2014 roku ?.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2015, 19:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja z Johannitera jestem ogólnie zadowolony. Żeby nie te zbite grona. Ręcznie nie da się tego obrać. Pozostaje tylko młynkoodszypułkowarka.
Na temat 2014 roku się nie wypowiem bo owocował z zapasowych po majowych przymrozkach i nie osiągnął właściwych parametrów. ( z przyczyn obiektywnych nie zabezpieczyłem należycie krzewów).

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 22 października 2015, 19:53 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
To ja okryłem agrowłókniną w maju i uchroniłem latorośle przed przemarznięciem a co do gron to faktycznie extremalnie zbite obierałem grona ręcznie to nie które były tak zbite że po którymś kg to już traciłem cierpliwość miażdzyłem ręką grona i wyciągałem korpus szypułek a reszta jagód do moszczu.

Pozdrawiam.
Marcin.

-- czwartek, 22 października 2015, 19:53 --

Rok temu pisałem że chce zrobić wino z johannitera z cukrem resztkowym 100g/1L
Byłem w błędzie ponieważ cukier w fermentującym moszczu mierzyłem refraktometrem co jest wielkim błędem

Tegoroczny nastaw skończył teraz fermentować i refraktometrem wskazuje 7 brix a cukromierz -1 czyli cały cukier zjedzony

Podsumowując ubiegłoroczne wino które dosładzałem po siarkowaniu do 10 brix mierzonych refraktometrem prawdopodobnie miało około 3-4 brików cukru resztkowego.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:28 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Odświeżam temat.
Jak u Was Johaniter w tym roku?
U mnie pierwsze owocowanie, odmiana bardzo plenna, o dużych gronach, niektóre mają po 350gr, a większość 250gr.
Grona bardzo zbite, a jagody z dość cienką skórką, przez co te uciskane po ostatnim deszczu nieco popękały i z kolei teraz dopadła szara pleśń. Zainfekowane 10% gron, przeszedłem rząd i uciąłem dwa wiadra 10l, na jutro zostało do przejścia jeszcze 7. Cukier na chwilę obecną 19 brx, kwas duży 13,5 mierzony biowinowskim płynem. Do jedzenia już smaczny.
Odmiana bardzo soczysta, te zainfekowane pójdą do ulepszenia.
A pozostałość planuję jutro prysnąć Switchem, ciekawe czy coś zatrzyma?

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO