Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 10:11

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 13:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
Mnie też się podoba.
Po trzecim roku mam pierwsze 5l z tej odmiany (18 sztuk) i jestem zadowolony.
Dojrzał szybciej niż się spodziewałem. Ale obciążenie 2-4 grona na krzewie (3-latek z dwoma 2-metrowymi latoroślami).
Daj Boże, za rok, będzie ładne winobranie.
Pozdrawiam,
Krzysiek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 11:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Hej ! Tak trzymać ! To może dodacie moje fotki Johannitera ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 22 stycznia 2014, 18:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
Wacek napisał(a):
Hej ! Tak trzymać ! To może dodacie moje fotki Johannitera ?


:mrgreen: Zrobi się.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: piątek, 21 marca 2014, 15:58 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam

Chciałbym prowadzić krzewy johannitera w formie royat 2-3 pąki na czopku tylko mam dylemat czy to dobra decyzja bo nie wiem czy johanniter jest płodny od pierwszego oczka . ???

Może wie ktoś ?

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 19:40 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
monteverst napisał(a):
Witam

Chciałbym prowadzić krzewy johannitera w formie royat 2-3 pąki na czopku tylko mam dylemat czy to dobra decyzja bo nie wiem czy johanniter jest płodny od pierwszego oczka . ???

Może wie ktoś ?

Pozdrawiam.

Hej !
I jak prowadzisz ?
Ja, w tym roku, pojedynczy Guyot i gdyby nie majowe co-nieco - miałbym zatrzęsienie :)
Właśnie jestem po kilku głębszych odmianowego z Johanniter'a. Rewelacja !


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: poniedziałek, 25 sierpnia 2014, 20:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witaj ja mam pierwsze owocowanie 3 latki w formie podwójny guyot , bardzo plenna po 3 kwiatostany były na latorośli,grona ładnie wypełnione duże ale chyba przejdę na wiosnę w formę royat , z moich obserwacji wiosennych wynika że johanniter jest płodny od pierwszych oczek lecz na pierwszych 3 oczkach przeważnie były mniejsze kwiatostany. U mnie od jakiegoś czasu zaczynają mięknąć jagody i mierzyłem 4 dni temu to niektóre jagody mają już po 15-bx.
A w winku pewnie wyczuwalne aromaty cytrusowe ? napisz coś więcej o smaku wina.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2014, 21:07 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
Nie widać tego na zdjęciach dobrze, ale słomkowy kolor jest bliżej zielonkawej nutki.
Przyjemny zapach. Jabłkowo-różany ? Różano-grejfrutowy ? Nie wiem co silniejsze.
Jeśli chodzi o smak to nie jest to czysty Riesling jaki piłem nad Moselą :). Ale to oczywiste. Coś jednak w sobie ma. Bardzo mi to odpowiada bo ze względu na porę dojrzewania Johanniter u mnie da radę.
Charakterystyczny jest owocowo-cytrusowy posmak pozostający dłużej w ustach i w przełyku.
Wino jest półwytrawne i za rok lub dwa byłoby półsłodkie. Ale nie dotrwa. Trunek ma za duże wzięcie :) !

Obrazek, Obrazek,Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 07:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
spyrek35 napisał(a):
Wino jest półwytrawne i za rok lub dwa byłoby półsłodkie.

:shock:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 07:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Misza napisał(a):
spyrek35 napisał(a):
Wino jest półwytrawne i za rok lub dwa byłoby półsłodkie.

:shock:


Nie ma co tak gał wytrzeszczać, wiadomo przecież że cukier się bierze z czasoprzestrzeni zakrzywionej w butelce.
:Yahoo!:
spyrek35 - wyjaśnisz szerzej?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 07:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
Może jak spyrek upija trochę z butelki, to dodaje w to miejsce xylitolu?

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 09:18 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Tak trudno zrozumieć, że chodzi jedynie o odczucia smakowe :) Winko z czasem łagodnieje, zrzuca kamień winny (czy niewinny :roll: ) i wydaje się słodsze
- ale co tam, lepiej ponabijać się z kolegi

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 10:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Warto jednak pisać precyzyjnie, bo to czy wino jest wytrawne czy półsłodkie wynika tylko z zawartości cukru. I procesy towarzyszące dojrzewaniu tej zawartości nie zmieniają - wino staje się tylko smakowo łagodniejsze, lepiej ułożone.
Swoją drogą ciekaw jestem w jaki sposób została uzyskana półwytrawność tego wina?

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2014, 11:11 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 23 kwietnia 2011, 08:43
Posty: 199
Lokalizacja: Chmielowice Opolskie
Przyznaję się.
Faktycznie pisałem nieprecyzyjnie, ale odpowiadałem na pytanie dotyczące smaku wina, a nie zawartości cukru.
Roman to ujął idealnie: "chodzi jedynie o odczucia smakowe".
Wytłumaczył też o co dokładnie chodzi, myślę że precyzyjnie :)
Mam nadzieję że wszyscy to wiedzieliście, a nie tylko Romek ?
Dziadku - jesteś spoko gość :thumbup: .


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 16:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
Witam dzisiaj zebrałem johannitera z obawy przed zapowiadanymi deszczami i presją szarej pleśni , zawartość cukru wynosi 20 brix , kwasy słabo wyczuwalne smakowo.
Było to pierwsze pełne owocowanie tej odmiany , zaskoczyła mnie bardzo waga gron tej odmiany w opisie na winogrona.org jest podane w danych iż grona mają 180g a u mnie największe ważyły dużo ponad 300 gram największe 365g nie wspominając o wielu o wadze ponad 200 gram. Planowałem obciążenie na poziomie do 2 kg krzew max a przy tej wadze wyszło prawie raz więcej.
Bardzo plenna odmiana i o wielkich gronach przynajmniej u mnie , wada to chyba bardzo zbite grona i przez to podatność tej odmiany na szarą pleśń.
A jak wygląda sytuacja u was z tą odmianą . ?

Pozdrawiam.
Marcin.


Załączniki:
Komentarz: Johanniter.
4_126.jpg
4_126.jpg [ 31.86 KiB | Przeglądane 574 razy ]
Komentarz: Johanniter.
2.jpg
2.jpg [ 57.65 KiB | Przeglądane 574 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: środa, 1 października 2014, 18:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Dość wcześnie zebrałeś. Ciekawe jak z kwasami. Podejrzewam, że na poziomie 10 g/l. Pestki były całkowicie wybarwione?
U mnie Johanniter na własnych korzeniach ma zdecydowanie mniejsze grona, tak mniej więcej 200 gramowe.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO