Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 10:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 18:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Może jest ok ale wino ma minus, na koniec pozostaje goryczka i jak czytałem po dłuższym poszukiwaniu jest to cecha odmianowa.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: poniedziałek, 25 października 2010, 22:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 maja 2008, 01:00
Posty: 176
Lokalizacja: ornontowice (gliwice, mikolow)
u mnie ok. 15.09 johanniter 20 brix, kwasy 10 g/l, solaris 21 brix, kwasy 8,5 g/l. Johanniter słabo obciążony 2 -4 grona na krzak. W zasadzie nie chorował - śladowe ilości sz. p.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 07:06 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
A jak wygląda sprawa mrozoodporności?
15 września był już dojrzały?

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 07:30 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 października 2008, 01:00
Posty: 62
Lokalizacja: Krzczonów, Wyżyna Lubelska
MarcinJ napisał(a):
Może jest ok ale wino ma minus, na koniec pozostaje goryczka i jak czytałem po dłuższym poszukiwaniu jest to cecha odmianowa.

Goryczka - może to kwestia mniej lub bardziej delikatnego tłoczenia gron, może da się tego uniknąć?

hajnell napisał(a):
u mnie ok. 15.09 johanniter 20 brix, kwasy 10 g/l, solaris 21 brix, kwasy 8,5 g/l. Johanniter słabo obciążony 2 -4 grona na krzak. W zasadzie nie chorował - śladowe ilości sz. p.

Widziałem w tym roku johannitera zbieranego pod koniec września nad Wisłą - 21 brix, kwasów niestety nie pamiętam. To chyba nieźle jak na tak późną odmianę.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 10:25 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 6 lipca 2004, 01:00
Posty: 1498
Lokalizacja: winniczka - Bogoniowice
Asen napisał(a):
Widziałem w tym roku johannitera zbieranego pod koniec września nad Wisłą - 21 brix, kwasów niestety nie pamiętam. To chyba nieźle jak na tak późną odmianę.

A od kogo masz takie info, że Johanniter jest późną odmianą? Mam nadzieję, że nie od Gruzinów.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 11:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Tu jest napisane, że dojrzewa pomiędzy Pinot blanc a Rieslingiem, więc raczej późno.
W sumie bardzo bym się ucieszył, gdyby johanniter był wcześniejszy, bo może bym wreszcie znalazł odporną białą odmianę dojrzewającą przed Hibernalem

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 12:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
shron napisał(a):
W sumie bardzo bym się ucieszył, gdyby johanniter był wcześniejszy, bo może bym wreszcie znalazł odporną białą odmianę dojrzewającą przed Hibernalem

U mnie dojrzewa parę dni wcześniej, ale w praktyce zbieram go razem z hibernalem.
W tym roku Hibernal nie dojrzał a Johanitera nie zdążyłem sprawdzić, bo część pożarła sz. p. a resztę szpaki :x Ale był już żółty :lol:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 19:16 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
MarcinJ napisał(a):
Może jest ok ale wino ma minus, na koniec pozostaje goryczka i jak czytałem po dłuższym poszukiwaniu jest to cecha odmianowa.


Nie wiem gdzie to znalazłeś ale Belg też o tym pisze, tzn.,że gorzki: http://www.vignes.be/varvign.htm
O Solaris pisze podobnie, co mi się zresztą potwierdziło na Herbowym - gorzkie jak cholera. Ciekawe, jakie wyniki z Solarisem ma Maciek Sienkiewicz, tzn jeśli chodzi o gorycz ?
Bronner też ma być gorzki ale np. Helios już nie (kurcze, własnie wykopałem bo z niego zrezygnowałem).

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 19:47 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Poszperam powinienem znaleźc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 19:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
DW napisał(a):
Ciekawe, jakie wyniki z Solarisem ma Maciek Sienkiewicz, tzn jeśli chodzi o gorycz ?

Nie wiem jak u Sienkiewicza, ale u Mickiewicza jest ok, :lol: :lol: :lol: tzn. nie ma większej goryczki niż inne odmiany. Generalnie wydaje mi się, że to bardziej sprawa technologii niż odmiany.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 20:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Misza napisał(a):
DW napisał(a):
Ciekawe, jakie wyniki z Solarisem ma Maciek Sienkiewicz, tzn jeśli chodzi o gorycz ?

Nie wiem jak u Sienkiewicza, ale u Mickiewicza jest ok, :lol: :lol: :lol: ...


No patrz jak mi się na mózg rzuciło :shock: ... Maćku, przepraszam, wiem przecież, że jesteś Mickiewicz a nie Sienkiewicz :oops:

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 20:11 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
Misza napisał(a):
Generalnie wydaje mi się, że to bardziej sprawa technologii niż odmiany.

Czyli zbyt długa maceracja?
Micki pochwal się jak robisz swoje Solarisy :)

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: wtorek, 26 października 2010, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
Misza napisał(a):
...Generalnie wydaje mi się, że to bardziej sprawa technologii niż odmiany.


Technologia ma oczywiście wpływ ale jakiś czas temu zrobiłem "Seyval + Bianca" z 24-godzinną maceracją na zimno - to co mi wyszło nie było nawet w połowie tak gorzkie jak ten Herbowy Solaris. Jak by nie patrzeć, poza technologią ma zapewne również wpływ termin zbioru oraz przebieg pogody w sezonie.
Mój nos mi mówi, że odmiany z tendencją do goryczy będą mniej gorzkie jeśli zostaną wcześniej zebrane, tzn. przed osiągnięciem tzw. technologicznej dojrzałości. Przypuszczam, że Solaris zebrany przy brązowych pestkach zawsze będzie gorzki jak cholera, bez względu na technologię.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 28 października 2010, 12:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 15 czerwca 2005, 01:00
Posty: 714
Lokalizacja: Opole Lubelskie
DW napisał(a):
Misza napisał(a):
DW napisał(a):
Ciekawe, jakie wyniki z Solarisem ma Maciek Sienkiewicz, tzn jeśli chodzi o gorycz ?

Nie wiem jak u Sienkiewicza, ale u Mickiewicza jest ok, :lol: :lol: :lol: ...


No patrz jak mi się na mózg rzuciło :shock: ... Maćku, przepraszam, wiem przecież, że jesteś Mickiewicz a nie Sienkiewicz :oops:


No fakt Daniel rzuciło Ci się i to bardzo :lol: , Henryk przecież pisał prozą :P

Otóż moja winifikacja Solarisa nie jest wielce skomplikowana, zbiór w pierwszym tygodniu września 2009 przy pestkach brązowych, 23 Bx i 7,5 g/l. Krótka 2-godzinna maceracja, drożdże Enatris Aroma White. Prasowanie hydroprasą, tu b. niski uzysk moszczu 50% w stosunku do wagi owoców. Fermentacja w niskiej temp. pomieszczenia 16-18 C, fermentujący nastaw nigdy nie przekroczył 20 C. Wino już w listopadzie nadają się do picia.

Piszecie o goryczce, owszem po roku coś się takiego akceptowalnego w winie w końcówce pojawiło, jednak po kilku chwilach po otwarciu flaszki goryczka znika. Wino mimo wszystko poszło wraz z Rondem 2009 na Enoexpo, dziś ocena.
Może Zbrodzice tłoczyły do oporu, stąd potężna goryczka.

Mariusz Chryk /też trzyma Solarisa/ twierdzi, że to wina drożdży Aroma White podbijających aromaty, dających ponoć nietrwałe wina. W końcu coś za coś :roll:

W tym roku winifikowałem na Oenoferm Freddo, parametry dużo gorsze 19 Bx i 9 g/l. zbiór 18 września spowodowany atakującym Botrytis.

Miało być o Johanniterze ..... :lol:

_________________
Maciej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Johanniter
PostNapisane: czwartek, 8 września 2011, 16:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
No i co dalej z tym Johanem :lol:
U mnie w tym roku o tej porze jest na poziomie Sieger'a 19-20 Brix i 8,8 kwasy - o tej porze to no coment.
Pierwsze owocowanie testowe - 3-4 grona na 2 latkach.
Pytam potentatów ,bo nie wiem czy karczować , czy dosadzać? :?: :mrgreen:
pozdr.ZB

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 139 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO