Teraz jest piątek, 9 stycznia 2026, 06:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 maja 2018, 22:25 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich winiarzy!
chciałbym zapytać, czy ktoś ma doświadczenie w porównaniu odmian Jubiliej Nowoczerkasska i Prieobrażenie. Czytałem na forum wątek o trójce Krajnowa, jednak zabrakło mi tam bezpośredniego porównania tych dwóch odmian, a w internecie można znaleźć sprzeczne informacje na ich temat. Interesuje mnie jak wypadają pod względem czasu dojrzewania, smaku, podatności na choroby.
Krzew chciałbym posadzić w gruncie, na dobrze nasłonecznionym stanowisku i lekkiej glebie ok. 30km na południe od Poznania.
Z góry dziękuję za pomoc :D

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 08:09 
Ekspert
Ekspert

Na temat rodziców tych odmian krążą dwie wersje.Pierwsza że są to krzyżówki Talizmana z Kiszmiszem Łuczistym,druga że z Rizamatem.Ja bym się zgodził z panem Piątkiem i wskazał na tą drugą wersję.Nie mam porównania bo posiadam tylko Jubileja Nowoczerkaska.Aby dobrze plonował wymaga długiego cięcia i większych form prowadzenia.To odmiana silnie rosnąca.Ja przy Guyocie nie jestem z niego zadowolony.

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 08:54 
mistrz
mistrz

Potwierdzam, trójka Krajnowa to prawie to samo a w Polsce może 4 lub 5 osób potrafi to odróżnić. Mają bardzo duże (rekordowe) owoce ale małe grona, chętnie owocują na pasierbach. Nie owocują na czopkach zastępczych, mają dużo latorośli płonnych i potrzebują bardzo długiej łozy do owocowania. To nie są odmiany dla amatorów. Ponadto w gruncie wymagają bezwzględnie okrywania na zimę. Też rozmawiałem o nich z p. R. Piątkiem i potwierdził niektóre moje dane przytoczone w poście.

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 09:21 
mistrz
mistrz

JN - odmiana bardziej jak dla mnie kłopotliwa w owocowaniu, długie łozy nie zawsze dają grono. Preobrażenie - grona i owoce robią wrażenie, szybko dojrzewa, smaczna. Kopczykowanie na zimę obowiązkowe. W tym roku dwa krzaki JN owocują, Preobrażenie też - zobaczymy.

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 09:53 
mistrz
mistrz

Wiktor ma najmniejsze grona z całej trójki, i u mnie ma najmniejszą siłę wzrostu i ekspansji.

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 16:36 
mistrz
mistrz

Prieobrażenie ma wiotkie latorośle, bardziej jestem zadowolona z JN. Obie odmiany mają smaczne jagody.

PostNapisane: piątek, 11 maja 2018, 17:05 
Ekspert
Ekspert

A ja nie jestem z JN zadowolony, bo przy takiej ilości dostępnych odmian szkoda mi miejsca na super długie łozy i więcej latorośli niż gron. Jedynie owoce "szpanerskie" , bo kolorystyka i 4,5cm robi wrażenie. A smak rzecz gustu (mam lepsze). Tak samo niejasno JN zachowuje się naszczepiony na inna odmianę. Na jesień wyleci po za moją posesję, gdzie metraż jest większy. Tam albo nigdzie. Nawet go nie wydaję w okolicy, żeby obdarowani nie narzekali. :wink:

PostNapisane: sobota, 12 maja 2018, 23:21 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - szczególnie za te w których były bezpośrednio porównane dwie wymienione w tytule odmiany ;)
Będę miał nad czym się zastanowić :problem:

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 08:36 
mistrz
mistrz

Bardzo dynamicznie rośnie u mnie Prieobrażenie - jak żadna inna odmiana; w drugim roku od posadzenia sztoberka do gruntu - pełno długich latorośli, a na nich cała masa owocostanów.

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 12:24 
mistrz
mistrz

redfox napisał(a):
Antarjani napisał(a):
Bardzo dynamicznie rośnie u mnie Prieobrażenie - jak żadna inna odmiana; w drugim roku od posadzenia sztoberka do gruntu - pełno długich latorośli, a na nich cała masa owocostanów.

Sprawdź co to jest owocostan

...no sprawdziłem :) W Wikepedii piszą o owocostanach i prieobrażeniu w pierwszym zdaniu! - Co za przypadek :) ha, ha.

"Owocostan, owoc złożony[a] – owoce powstające z przeobrażenia..."

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 13:06 
mistrz
mistrz

Antarjani napisał(a):
Bardzo dynamicznie rośnie u mnie Prieobrażenie - jak żadna inna odmiana

Tak właśnie rośnie, część latorośli rośnie poziomo. Łozy krzewów podwiązuję do konstrukcji namiotów, dla J.N. wystarczą dwa sznurki, dla Prieobrażenia każda latorośl musi być przywiązana "jak żadna inna odmiana".
Pierwsze owocowanie J.N., obecnie ma dwanaście kwiatostanów.

Załączniki:
J.N..jpg
J.N..jpg [ 86.73 KiB | Przeglądane 2706 razy ]

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 13:13 
Ekspert
Ekspert

Czy JN ma równe grona? Czy te są z dalszych pąków?

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 14:51 
mistrz
mistrz

Coś jest na rzeczy z tymi odmianami. U mnie mam obydwie odmiany pod scianą, krzewy trzyletnie, pierwsze owocowanie. Z 12 oczkowej łozy JN zawiązała kwiatostan na JEDNEJ latorośli (6 oczko), Preobrażenie na trzech latoroślach, 3, 5 i 6 oczko. kwiatostany pojedyńcze i raczej nikczemnej wielkości. Rosnący między nimi Waliok bije obie odmiany na głowę, kwiatostany duże, podwójne.

PostNapisane: niedziela, 13 maja 2018, 19:41 
mistrz
mistrz

J.N. z fotki to był dwulatek od winogrodnika z forum/czas od posadzenia/, Prieobrażenie jest z e-sadzonki o rok młodsze i spodziewam się pierwszego solidnego owocowania na tych odmianach. Prieobrażenie ma 6 dużych kwiatostanów, gdyby nie te wiotkie latorośle ..., wczoraj jedna nie przywiązana wyłamała się pod własnym ciężarem. Raczej dłuższe cięcie zostawiam 10 oczek na łozie.

PostNapisane: wtorek, 15 maja 2018, 15:59 
nowicjusz
nowicjusz

Emerytka napisał(a):
Pierwsze owocowanie J.N., obecnie ma dwanaście kwiatostanów.

Piękne grono :D Czy mogłabyś powiedzieć, ile gron z tych 12 kwiatostanów masz zamiar zostawić?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1