Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 12:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 20:02 
nowicjusz
nowicjusz

Mam prośbę o wytypowanie najlepszych plennych odmian deserowych które dadzą rade na glebach podmokłych - czarno-ziemych i torfowych :) ?

Na razie na tej glebie dają dobrze radę : Muscat Blue, Swenson Red i przerobowe Rondo (aż szaleje z plennością)

PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 20:12 
Ekspert
Ekspert

Badałeś glebę? Jaki ma odczyn?
Kwaśniejsze podłoże dobrze znosi Marquette.

PostNapisane: środa, 6 stycznia 2021, 20:24 
nowicjusz
nowicjusz

nie badałem ale na bank dość kwaśne ph , woda na poziomie 1 metra w zimie a w lato 2 metry.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 07:02 
Ekspert
Ekspert

vanKlomp napisał(a):
Badałeś glebę? Jaki ma odczyn?
Kwaśniejsze podłoże dobrze znosi Marquette.
Ale nie znosi nadmiaru wilgoci.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 09:35 
mistrz
mistrz

Jeśli MB i Rondo dają radę, to z odczynem gleby nie jest widać aż tak źle, choć nie zaszkodzi zbadać i w razie stwierdzenia poważniejszych odchyleń postarać się doprowadzić do normy, albo przynajmniej znacząco go skorygować. Trudniejsza sprawa z tym poziomem wody gruntowej, choć i tu można by mimo wszystko pomyśleć o np. uprzednim zdrenowaniu terenu przed dalszymi nasadzeniami, przynajmniej na większą skalę.
U mnie w nieco podobnych warunkach najlepiej radzą (a właściwie to radziły sobie) odmiany ze znacznym udziałem v. labruski, np. V 68021 - całkiem dobra odmiana deserowa, poza tym np. Festivee, Venus, Glenora, Stella, a nawet i Jukka - wprawdzie ta ostatnia to "płotowiec", niemniej całkiem zjadliwy i bardzo dobrze znoszący wilgotną ziemię.
Z przerobowych można by rozpatrzeć "Forum".

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 10:31 
Ekspert
Ekspert

Pewniakami w takie miejsca będą też odmiany wczesne: Galante i Garantos a jak są dzieci do wykarmienia to proponuję też beznasiennego Jupitera. Opcji jest sporo. Popróbowałbym też z wczesnymi, wielkoowocowymi np. Waliokiem, Aladynem, Liwią i co tam uda się dostać.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 10:59 
Ekspert
Ekspert

adriatyk napisał(a):
Mam prośbę o wytypowanie najlepszych plennych odmian deserowych które dadzą rade na glebach podmokłych - czarno-ziemych i torfowych :) ?

Na razie na tej glebie dają dobrze radę : Muscat Blue, Swenson Red i przerobowe Rondo (aż szaleje z plennością)

Winorośl nie jest rośliną bagienną. Na podmokłych terenach winorośl będzie się miała źle. Korzenie będą gnić, cierpieć będzie na niedobory minerałów. Lepiej osuszyć podmokły teren.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 11:09 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
adriatyk napisał(a):
nie badałem ale na bank dość kwaśne ph , woda na poziomie 1 metra w zimie a w lato 2 metry.

Zleciłem kiedyś badanie pH łąki w podobnych warunkach gruntowo wodnych, wyszło 7,1 w KCL, przy tak wysokim poziomie wody gruntowej kationy zasadowe nie zostały wymyte, kolega badał torf niski(zamierzał użyć pod borówkę amerykańską )pH 6,3.Brak drenażu- brak wymywania.
Teoretycznie na takich terenach powinny sobie sobie radzić odmiany z dużym udziałem genów v. riparia. Ważne żeby poziom wody gruntowej już wyżej nie podchodził (przynajmniej nie na dłuższy czas).Korzenie w takich warunkach rosną płytko, warto okryć taką glebę, aby nie przemarzły jak się trafi kiedyś ta słynna "besta ze wschodu" w wariancie bezsnieżnym.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 12:34 
mistrz
mistrz

zniecki napisał(a):
adriatyk napisał(a):
Ważne żeby poziom wody gruntowej już wyżej nie podchodził (przynajmniej nie na dłuższy czas).

Absolutnie kluczowa rzecz.

-- czwartek, 7 stycznia 2021, 13:33 --

zniecki napisał(a):
Zleciłem kiedyś badanie pH łąki w podobnych warunkach gruntowo wodnych, wyszło 7,1 w KCL, .
Teoretycznie na takich terenach powinny sobie sobie radzić odmiany z dużym udziałem genów v. riparia. .

Racja, tylko zauważ, że (bardzo) niewiele jest odmian typowo deserowych wychodowanych ze znaczącym udziałem tego vitis.

-- czwartek, 7 stycznia 2021, 13:33 --

zniecki napisał(a):
Zleciłem kiedyś badanie pH łąki w podobnych warunkach gruntowo wodnych, wyszło 7,1 w KCL, .
Teoretycznie na takich terenach powinny sobie sobie radzić odmiany z dużym udziałem genów v. riparia. .

Racja, tylko zauważ, że (bardzo) niewiele jest odmian typowo deserowych wychodowanych ze znaczącym udziałem tego vitis.

-- czwartek, 7 stycznia 2021, 13:34 --

Przepraszam za nieumyślne powtórzenie.

PostNapisane: czwartek, 7 stycznia 2021, 13:08 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Podkarpacki napisał(a):

Słusznie, deserowe miały być. Skoro Rondo sobie radzi tam u Kolegi w takich warunkach , to może coś jeszcze poszukać z krzyżówek v.v x amurensis? A pH do zbadania swoją drogą.

PostNapisane: sobota, 9 stycznia 2021, 21:08 
nowicjusz
nowicjusz

W innym miejscu pisałem:
"Polecam ciemną odmianę winorośli Charli (opisy odmiany dostępne w sieci). Z podtopieniami radzi sobie znakomicie. Trzykrotnie w tym sezonie Charli stał przez dłuższy czas po „uszy” w wodzie. Inne odmiany łapały chlorozę – on był zielony jak szczypiorek. Przy podstawowej ochronie - nie choruje."

PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2021, 01:06 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki wszystkim za informacje, jeśli ktoś ma z tym tematem doświadczenia proszę o kontynuowanie wątku :)

Strefa czasowa: UTC + 1