Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 03:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2021, 21:45 
Kiper
Kiper

Kyniek napisał(a):
Czesi i Słowacy w ogóle nie mają zarejestrowanej odmiany Jakubske do produkcji wina, bo u nich jest bez znaczenia gospodarczego (broni się jeszcze jako przydomowa deserówka)

"Wine grape varieties authorised for production and for labelling and presentation in the wine sector, in application of Article 81 and Article 120(2)(b) of Regulation (EU) No 1308/2013 (Article 50(1)(g) and 51(2) of R. (EU) 2018/273) Listed by Variety"

Obrazek

https://ec.europa.eu/info/sites/info/fi ... ety_en.pdf

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2021, 21:55 
Kiper
Kiper

Faktycznie przeoczyłem :) Ale uprawa w jakiś śladowych ilościach

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2021, 22:01 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
.....Ok brniemy dalej, to lubię :-)
Które państwo podchodzą do tego tak że mają zapisane PNP jako klon? Bo które mają PNP jako osobną odmianę to chyba już wyjaśniłem przytaczając rejestr UE.

No to i ja brnę dalej :-)
PNP ma wiele synonimów m.in. Pion Cornij ranij, Pino ranij, Pino cornij.
W polskiej ampelografii , przy opisie Pinot noir jest taka wzmianka : "Interesujący jest rosyjski klon tej odmiany Pino Czernyj ....... wyraźnie wcześniejszy 130-135 dni wegetacyjnych przy 2500 - 2700 *C SAT". Czy to nie przypadkiem PNP :?:

Od kilku lat Niemcy prowadzą badania molekularne DNA winorośli m.in. całej rodziny pinotów i okazało się ,że profile genetyczne są identyczne
PN - https://www.vivc.de/index.php?r=passpor ... of&id=9279
PNP - https://www.vivc.de/index.php?r=passpor ... of&id=9280
PG , PM, PB itd
Toczy się nadal dyskusje , czy można nazwać te w/w kultywary sportami(klonami) :?:
PNP i PM różnią się od PN wcześniejszym dojrzewaniem (podstawowa cecha).
PG i PB różnią się od PN kolorem skórek (podstawowa cecha).
Przez analogię do sadownictwa (jabłonie, grusze) przy takich różnicach traktowane są jako sporty(klony).
Wszystkie w/w kultywary są skutkiem selekcji i długotrwałej obserwacji zmutowanej odmiany PN.
Nazewnictwo i klasyfikacja to rzecz umowna

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 08:03 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
piotr85 napisał(a):
Definicja kultywaru/odmiany zawiera jak podzbiór klonów klonów,jak i podzbiów mieszańców. Więc polemizacja na ww temat traci sens. :D

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
Nic z tego nie rozumiem co napisałeś.
Ale...skoro powołujesz się na Czechy to pewnie znasz czeski rejestr odmian.
Jest tam taka dziwna odmiana o nazwie "Jakubské" - co to może być?

Już znalazłem - w czeskiej Wikipedii:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jakubsk%C3%A9
"Jakubské (zkratka Jk, mezinárodní název Pinot Précoce Noir) je stará, středně pozdní, moštová i stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera)"

I faktycznie na tym zakończmy. Nie obchodzi mnie jak jest zaklasyfikowany PNP w polskiej wikipedii i co sądzi o tym pan Sotolař - fakty to fakty. A fakty są takie, że PNP jest zarejestrowany w rejestrach odmian kilku krajów UE jako odmiana.

We wcześniejszym poście napisałem,że wojna toczy się właściwie o nic, poniewać z definicji odmiany wynika,że zaliczane są tam mutanty, klony czy nawet mieszańce międzygatunkowe. Czyli co jedni wydzielają jako osobną odmianę, inni jako klon, to w zasadzie czynią to samo. Po co więc batalia o to wszystko? \
P.S. widziałeś gdzieć wyróżnienie klonu? Łatwiej jest napisać np. Gewurtztraminer niż Traminer Rot var. Gewurtztraminer. W zasadzie traminer rot też jest klonem. Czyli powinno być Traminer var. Traminer Rot var. Gewurtztraminer. I jak to wygląda? W zasadzie jest poprawnie,ale nieczytelnie. Na skróty po prostu Gewurtztraminer. Nie bądźmy małostkowi.

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 11:41 
Ekspert
Ekspert

Kto to mówi ?

Zdadnie 1:
"Zauważyłem dzisiaj w moim mateczniku odmian fajną mutację na Regencie, jagody są w czerwono białe paski. Planuję rozmnożyć i zgłosić do badań. Może zarejestrują mi to jako nowy klon. Nazwę go Regent klon ZP1" - tak powie ktoś to jest świetnie obeznany i w hodowlii winorośli, i w terminologii. Nie miesza pojęć, wyraża się jasno i precyzyjnie. Dla każdego z jego branży jest to zrozumiałe.

Zdanie 2:
"Wiesz, mam 2 krzaczki odmiany Regent. Naciąłem sztobrów bo chcę zasadzić 100 szt. klonów tej odmiany" - tak nikt nie powie mimo, że nie ma tu merytorycznego błędu. Ale jeśli już usłyszycie coś takiego to rozmówca na pewno jest obeznany w biologii a wypowiedź jest zapewne, żartobliwa.

Zdanie 3:
"Zrobiłem ostatnio badania genetyczne odmiany Pinot Muenier, wyszło mi, że jest to mutacja Pinot noir" - Tak powie genetyk obeznany w uprawie winorośli. Nawet przez myśl mu nie przejdzie, żeby powiedzieć, że wyszło mu, że Pinot Muenier to klon Pinot noir. A jeśli ktoś go zapyta, po przeczytaniu tej informacji, czy Pinot Muenier to klon Pinot noir - otworzy szeroko oczy za zdziwienia.

Zdanie 4:
"Czytałem ostatnio, że badania genetyczne dowiodły, że Pinot Muenier to klon Pinot noir" - tak powie ktoś kto wie, że gdzieś dzwonią ale nie wie w którym kościele.

Ostatnio edytowano wtorek, 2 lutego 2021, 21:38 przez DW, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 20:03 
nowicjusz
nowicjusz

Sorry, że się do tak wysokiej dyskusji mieszam, ale to mój wątek z tymi klonami (czy co by tam nie było). Tak sobie myślę, że zima w pełni, winogrona czekają na lepszy, cieplejszy czas, a szanowni koledzy winiarze energię i czas mają w nadmiarze i dlatego emocje gotują się z taką wybujałością. W sezonie każdy chce jak najwięcej wyciągnąć ze swojej winnicy i tam ogniskuje swoją energię. Określenie klon jest oficjalne w nazewnictwie niemieckojęzycznym. Na stronach internetowych i nomenklaturze "szkółkowniczej, szkółkowej, hodowlanej?" jest jako takie właśnie w użyciu. Rozumiem, że dany gatunek winogrona to roślina zachowująca swoje charakterystychne właściwości i cechy (smak, aromat i wygląd liści i poniekąd jagód). Klon to z kolei mutant takiej rośliny wychodowany w celu zlikwdowania lub umniejszenia jej wad (mniejsze lub większe jagody, luźniejsze grona, większa tolerancja na choroby, mróz itp.), przy jednoczesnym możliwym zachowaniu jej pozytywnych charakteryzujących ją właściwości. Być może, że mutant mutanta w którejś kolejnej generacji może stać się kolejną nową odmianą? W każdym razie nie widzę sensu polemizowania z oficjalną i znajdującą się w powszechnym użyciu nomenklaturą (nazewnictwem). Być może jest to ciekawe retoryczne zagadnienie samo w sobie, ale praktycznie dla zwykłego drobnochodowcy jak ja raczej drugożędnej wartości. A na pewno nie chciałbym, żeby szanowni koledzy z tego powodu podwyższali sobie wzajemnie poziom cholesterolu we krwi. :wtf:
Pozdrawiam wszystkich wspólmiłośników enologi, Gonek

Ostatnio edytowano wtorek, 2 lutego 2021, 23:13 przez Goniusz56, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 21:49 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
...Przeczytałem po raz kolejny i kolejny wpis szanownego Kolegi i w końcu zrozumiałem :lol: ...

Cieszę się Piotrze i dziękuję, że podchodzisz do tego z humorem. Mam nadzieję, że spotkamy się gdzieś na zlocie i przyglądniemy się bliżej naszym winom. Ze Zbyszkiem również mam nadzieję kiedyś się spotkać bo na forum w ciągu tych kilkunastu lat nie raz krzyżowaliśmy ostrza złośliwości i krytyki ale w realu nigdy :)

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 22:40 
Ekspert
Ekspert

Danielu , próbujesz nieco złagodzić swoje wcześniejsze wypowiedzi :!:

To mój przedostatni wpis w tym wątku :wink:

Cała ta dyskusja powstała na forum ,bo na wikipedia.pl https://pl.wikipedia.org/wiki/Pinot_noir_pr%C3%A9coce
Napisałem :” Pinot noir précoce – mutant odmiany winorośli (Vitis vinifera):pinot noir. We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir. W innych krajach traktowany jest jako oddzielna odmiana[1]”
Danielu (@DW),
jeżeli wg Ciebie zapis dotyczący Francji , to błąd - możesz to spróbować zmienić..Aby to zrobić ,trzeba się tam zalogować .
Ja tego nie zrobię, bo nie mam Ampelografii P.Galota na którą się powołujesz. (należy podać link w przypisach, i nr strony)
Gdy już będziesz próbował zmian na WIKI .PL to nie radzę używać tam takich argumentów jak „równie dobrze możesz zapytać swojej żony lub motorniczego nadjeżdżającego tramwaju” (może cytat nie dosłowny, bo z pamięci)
A tak w ogóle jeśli chodzi o ten wpis na Wikipedia.pl dotyczący Francji - „We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir” , nie widzę tam błędu.
Bo na etykietach (powtarzam po raz kolejny) nie ma PNP tylko PN, tak jak nie ma np. PN kl 115 itd.
Nie napisałem,że PNP we Francji to klon; a jedynie ,że pnp jest tam tak traktowany jak klon i nie widzę w tym żadnej sprzeczności.
Jeżeli wg Ciebie taki zapis na Wikipedi.pl to błąd , to zmień zapis i wykaż się także inwencją twórczą.
To na tyle z mojej strony..

PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2021, 23:01 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Danielu , próbujesz nieco złagodzić swoje wcześniejsze wypowiedzi :!:

No tak, faktycznie, chciałem nawet edytować przed chwilą ale się nie da. Cóż, poszło w świat, trudno, jakoś muszę z tym żyć. Jednocześnie, tych co czytają ten wątek chciałbym poinformować, że bardzo sobie cenię wkład Zbyszka w szerzenie wiedzy na temat winorośli, oraz jego tytaniczną pracę włożoną w dział Odmiany. A to, że wytykam mu czasem drobne nieścisłości niczego w tym aspekcie nie zmienia.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2021, 00:31 
Kiper
Kiper

Ponieważ potykamy się systematykę i czasami też mylimy pojęcia. Podsumowanie – ściągawka?

Dla przykładowej odmiany winorośli pochodzącej od Vitis vinifera
Niech będzie Pinot noir

Naukowa nazwa gatunku składa się z dwu części – nazwy rodzaju i nazwy gatunku (epitetu gatunkowego), opatrzonych na końcu trzecim elementem – nazwiskiem autora (autorów) nazwy - Vitis vinifera L. Nazewnictwo takie wprowadził Karol Linneusz w 1735 r. i cały czas obowiązuje.

Nazwa rodzajowa Vitis jest rzeczownikiem w pierwszym przypadku liczby pojedynczej, pisana jest zawsze dużą literą.

Drugi człon nazwy gatunku (epitet gatunkowy) vinifera ma postać przydawki rzeczownikowej lub przymiotnika. Jest on zawsze pisany małą literą, nawet jeśli pochodzi od nazwiska. Pisany kursywą

Nazwy rodzajowe i gatunkowe pisze się kursywą natomiast wszystkie inne elementy nazw, np. nazwiska autorów, podgatunki, sekcje, odmiany, formy – normalną czcionką

Każdy gatunek jest zbiorem osobników, zachowujących swoje cechy gatunkowe przy rozmnażaniu generatywnym. W każdej populacji panuje większa lub mniejsza zmienność wewnątrz gatunkowa, dotycząca cech drugorzędnych. W związku z tym wyróżnia się niższe jednostki (taksony) od gatunku, np. podgatunki (tu byłoby Vitis vinifera ssp.(subspecies) sativa) odmiany botaniczne (var.) oraz odmiany uprawne - kultywary.

Kultywary, czyli odmiany uprawne (z łaciny cultus = uprawny + varietas = odmiana ) – to rośliny wyhodowane lub znalezione na stanowisku naturalnym czy na terenie uprawnym (wyselekcjonowane), które są cenne dla ogrodnictwa lub rolnictwa. Cechy wyróżniające kultywar spośród innych osobników gatunku mogą być widoczne (pokrój, barwa owoców itp.) lub niewidoczne (np. skład chemiczny owoców, budowa drewna). Kultywary powstają w różny sposób, np. w wyniku zaplanowanej hodowli (hodowla to celowa działalność człowieka polegająca na krzyżowaniu roślin lub wywoływaniu u nich mutacji, aby po przeprowadzeniu selekcji uzyskać nowe osobniki o pożądanych cechach), samorzutnych mutacji, czy samorzutnego krzyżowania roślin występujących w naturze. Rośliny zaliczone do poszczególnych kultywarów z reguły nie przekazują swych cech potomstwu, a rozmnażane generatywnie wyradzają się. Dlatego jedyną pewną metodą rozmnażania zachowującą ich cechy jest rozmnażanie wegetatywne.

Nazwy odmian uprawnych (kultywarów) pisze się dużą literą i ujmuje w pojedynczy cudzysłów. Nazwę kultywaru umieszcza się często bezpośrednio po botanicznej nazwie rodzajowej (czyli Vitis vinifera `Pinot noir`) – jeśli nie można zaliczyć nazwy odmiany do konkretnego gatunku lub gdy jest mieszańcem o rodowodzie trudnym do ustalenia (np. Vitis `Solaris`).

Z rozmnażanej wegetatywnie pojedynczej rośliny powstaje potomstwo o identycznych z nią (rośliną mateczną) cechach, czyli o tym samym genotypie. Takie rośliny nazywamy klonem.
Ponieważ każda roślina może podlegać mutacjom, to w obrębie klonu kultywaru mogą pojawiać się osobniki o innych cechach. Powinny być z uprawy usuwane. Niektóre jednak mogą się stać nowymi, czasem cennymi odmianami (no i tutaj pojawiają się np. Pinot gris, Pinot blanc, Pinot meunier, Pinot noir precoce)

Tworzenie nazw odmian uprawnych kultywarów regulowane jest wieloma szczegółowymi przepisami. Szczegółowe zasady nazewnictwa kultywarów są ujęte w przepisach Międzynarodowego Kodeksu Roślin Uprawnych (International Code of Nomeclature for Cultivated Plants, ICNCP). Nazwy muszą pochodzić z języków nowożytnych. Nie mogą być nazwą koloru lub innej rośliny itp. Wyjątek stanowią nazwy, które nadano przed 1959 r., gdy kodeks wprowadzono.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1