Danielu , próbujesz nieco złagodzić swoje wcześniejsze wypowiedzi
To mój przedostatni wpis w tym wątku
Cała ta dyskusja powstała na forum ,bo na wikipedia.pl
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pinot_noir_pr%C3%A9coceNapisałem :” Pinot noir précoce – mutant odmiany winorośli (Vitis vinifera):pinot noir. We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir. W innych krajach traktowany jest jako oddzielna odmiana[1]”
Danielu (@DW),
jeżeli wg Ciebie zapis dotyczący Francji , to błąd - możesz to spróbować zmienić..Aby to zrobić ,trzeba się tam zalogować .
Ja tego nie zrobię, bo nie mam Ampelografii P.Galota na którą się powołujesz. (należy podać link w przypisach, i nr strony)
Gdy już będziesz próbował zmian na WIKI .PL to nie radzę używać tam takich argumentów jak „równie dobrze możesz zapytać swojej żony lub motorniczego nadjeżdżającego tramwaju” (może cytat nie dosłowny, bo z pamięci)
A tak w ogóle jeśli chodzi o ten wpis na Wikipedia.pl dotyczący Francji - „We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir” , nie widzę tam błędu.
Bo na etykietach (powtarzam po raz kolejny) nie ma PNP tylko PN, tak jak nie ma np. PN kl 115 itd.
Nie napisałem,że PNP we Francji to klon; a jedynie ,że pnp jest tam tak traktowany jak klon i nie widzę w tym żadnej sprzeczności.
Jeżeli wg Ciebie taki zapis na Wikipedi.pl to błąd , to zmień zapis i wykaż się także inwencją twórczą.
To na tyle z mojej strony..