zbyszekB napisał(a):
...Odpisał mi w tym stylu - .....Qpis na wikipedia.pl jest prawidłowy. ...
Wiedziałem, że tak to się skończy i takie własnie wnioski przestawisz. Ten ekspert trochę sobie pogooglował i wydał z siebie werdykt który jest smieszny i nielogiczny. Równie dobrze mógłbyś o opinię poprosić moją żonę albo motorniczego z przejeżdżającego obok tramwaju. Oni by też pogooglowali i znaleźli to samo.
Oto logika tego werdyktu:
Teza Zbyszka: Pinot precoce noir jest we Francji uważany za klon Pinot noir a nie samodzielną odmianę, w odróżnieniu do innych krajów gdzie jest on uznawany za odmianę a nie klon.
Przesłanka: PNP nie występuje na liście odmian uprawianych (dopuszczonych do uprawy) we Francji.
Wniosek: Ponieważ PNP nie występuje na liście odmian to jest klonem PN (czyli teza zostaje udowodniona)
Absurdalność takiej tezy, przesłanki i wniosku można wykazać w taki oto sposób:Teza moja: Pinot noir precoce nie istnieje we Francji, ani jako odmiana ani jako klon.
Przesłanka 1: PNP nie występuje na liście odmian uprawianych we Francji.
Przesłanka 2: PNP nie występuje na liście klonów Pinot noir we Francji.
Wniosek: Ponieważ PNP nie występuje ani na liście odmian ani liście klonów PN uprawianych we Francji zatem
we Francji PNP nie istnieje.I własnie taki wniosek radzę Ci Zbyszku wpisać do wikipedii. Masz na poparcie 2 przesłanki a nie jedną, co czyni ten dowód mocniejszym. Zaraz, zaraz, po co jednak pisać w wikipedii, że coś gdzieś nie isnieje ? To wydaje się zupełnie bez sensu. Jednak, jesli masz jakiś wewnętrzny imperatyw czynić takie wpisy to równie dobrze możesz napisać, że PNP nie jest uważany za odmianę np. na Antarktydzie.
Na czym zatem polega problem ? Ano na tym, że Zbyszek i jego ekspert ulegli modnej ostatnio tendencji ignorowania wszystkiego czego nie ma w internecie, czyli "czego nie ma w internecie to nie istnieje". Ignorują całe piśmiennictwo ampelograficzne powstałe we Francji na przestrzeni kilkuset lat. Ignorują nawet te szczątki tego dziedzictwa które są publikowane w internecie (patrz link do cytatów z Galeta oraz Viali i Vermorela, zamieszczone nomen omen przez samego Zbyszka) gdzie stoi jak wół, że PNP to odmiana.
Może jednak odmiana PNP mimo, że nie jest we Francji uprawiana, to jednak gdzieś we Francji isnieje fizycznie a nie tylko w ampelografiach ? No tak, są przecież jakieś uznane kolekcje, między innymi ta (a może przede wszystkim ta):
https://bioweb.supagro.inrae.fr/collect ... ariete.phpMożna sobie otworzyć tego pdf i samu sprawdzić status: odmiana (Variété/cepage) czy klon (clone).
Ja za dalszą dyskusję w tym temacie już dziękuję bo nie każda dyskusja jest twórcza i prowadzi do konstruktywnych wniosków. Po prostu szkoda czasu.