Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 03:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:21 
Ekspert
Ekspert

Wiesz. Może zobacz co w terminologii znaczy mutant czy klon.
Druga sprawa jest taka,że używa się klonów dawno temu odkrytuch. A to,że było to przypadkiem czy celowe nie zmieni tego ,że jest klonem!

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:27 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Wiesz. Może zobacz co w terminologii znaczy mutant czy klon. ..

Mam zobaczyć w odniesieniu do kosmitów czy do winorośli ?

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:29 
Ekspert
Ekspert

Sprawdź jedno i drugie. Różnica jest w materiale genetycznym. Podpowiem.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:47 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Sprawdź jedno i drugie. Różnica jest w materiale genetycznym. Podpowiem.

W takim razie radzę sprawdzić co to jest sport, bo przecież nie piszę po albańsku tylko po polsku. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 11:52 
Ekspert
Ekspert

Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem jedno: otrzymanie klonu jest celowym i świadomym działaniem wykorzystującym selekcję. Dobrze zrozumiałem? Ja sugeruję inaczej. Mutanty i klony powstają cały czas. Czy łaskawie to winogrodnik zauważy i wykorzysta,czy nie.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 12:09 
Kiper
Kiper

Win z Pinot noir i Pinot noir precoce nie ustawia się w jednym rzędzie. Różnice w jakości i stylu wina są tak duże, że w najpopularniejszych regionalnych nazwach w obydwu odmian nie ma nawiązań do przynależności do grupy Pinot, pomimo niewątpliwiego podobieństwa fizycznego. Większość opracowań traktuje PNP jako mutanta pąkowego (podobnie jak Pinot gris czy Pinot blanc), a nie klon (PNPpodobnie jak wcześniej wymienione odmiany Pinot jest jednak stabilniejszy genetycznie).
Tak na marginesie. Na Podkarpaciu PNP to być może relikt jakiś dawnych upraw (duże rozproszenie stanowisk) lub młodszy import z południa np. z terenów dzisiejszej Słowacji (chociaż obecnie, pomimo bogactwa różnych odmian wywodzących się od V. vinifera nie widziałem PNP w uprawach przydomowych nigdzie w całej wschodniej Słowacji, podobnie Węgrzech i w Rumunii).
W najbardziej na północ położonych winnic viniferowych na Słowacji świetnie radzi sobie i daje bardzo dobrej jakości wino Pinot gris (Rulandske sede).

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 12:46 
Ekspert
Ekspert

piotr85 napisał(a):
Z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem jedno: otrzymanie klonu jest celowym i świadomym działaniem wykorzystującym selekcję. Dobrze zrozumiałem? Ja sugeruję inaczej. Mutanty i klony powstają cały czas. Czy łaskawie to winogrodnik zauważy i wykorzysta,czy nie.

Bardzo dobrze Piotrze to zrozumiałeś. Napisałem to zresztą kilka postów wcześniej. Wszystko rozbija się o terminologię i rozumienie terminu "klon". Czy rozumiemy go w znaczeniu ścisłym (biologicznym) czy w znaczeniu takim jak do winorośli. W terminologii międzynarodowej określenie "klon" dla winorośli ma znaczenie ogrodnicze i znaczy tyle co samo co mutant (sport w jęz. polskim).
Wszystkie te "klony" mają po kilka cech różniących je od oryginału a zatem de facto nie są klonami w sensie biologicznym.
Wszystko co napisałem na ten temat wcześniej dotyczy winorośli a nie dyskusji na temat różnic między mutantami i klonami sensu stricte.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 13:17 
Kiper
Kiper

Dokładnie sport.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 17:34 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, kupiłem 30 roślin, po 10 z każdego rodzaju. Dla mnie jest to opłacalny eksperyment, ponieważ sadzonki będą rosły w południowych Niemczech i miałbym kłopot z e-sadzonką i transportem (czasy są takie jakie są). Klony te są nie takie rozpowszechnione, częściowo nowe odmianowo. Na stronie e-sadzonki jeszcze nie ma nowej oferty a w Niemczech w szkółkach są już częściowo wysprzedane. Za trzy latka będziemy wiedzieć co to warte... :)
Pozdrawiam wszystkich,
G.S.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 18:03 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
.....
Ja bym na Twoim miejscu usunął to zdanie z wiki, jest niepotrzebne i niezgodne z prawdą.

Na wiki wszystkie wpisy trafiają do "poczekalni" i są sprawdzane przez branżystów. Nad poprawnością opisów odmian winorośli, oraz terminologią czuwa kilku naukowców biologów, m.in. absolwent biologii USz / doktor botaniki UAM.
Ja nie czuję się na siłach aby z takimi dyskutować.
Możesz spróbować ich tam przekonać ,że ten wpis jest niezgodny z prawdą :?: :!:
sport(klon)
PS
http://www.asso-gest.fr/datas/pdf/105/f ... recoce.pdf

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 20:47 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
DW napisał(a):
.....
Ja bym na Twoim miejscu usunął to zdanie z wiki, jest niepotrzebne i niezgodne z prawdą.

Na wiki wszystkie wpisy trafiają do "poczekalni" i są sprawdzane przez branżystów. Nad poprawnością opisów odmian winorośli, oraz terminologią czuwa kilku naukowców biologów, m.in. absolwent biologii USz / doktor botaniki UAM.
Ja nie czuję się na siłach aby z takimi dyskutować.
Możesz spróbować ich tam przekonać ,że ten wpis jest niezgodny z prawdą :?: :!:
sport(klon)
PS
http://www.asso-gest.fr/datas/pdf/105/f ... recoce.pdf

Uważasz, że doktor botaniki UAM jest także ekspertem od winorośli ? Nie zamierzam z nim dyskutować bo uważam, że on się na tym nie zna, po prostu. Ekspertem jesteś Ty i powinieneś przyjmować racjonalne argumenty. Nieprawdziwe jest twierdzenie, że we Francji PNP jest powszechnie uznawany za klon/sport PN a nie za odrębną odmianę. A przytoczony link francuski tylko to potwierdza. Galet (który nie był doktorem botaniki i mimo tego był wielkim ampelografem) cytowany w tym linku wyraźnie pisze: CEPAGE, czyli odmiana, i zastanawia się nad jej genezą. Zatem to powinno być poprawione.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 20:53 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
Nieprawdziwe jest twierdzenie, że we Francji PNP jest powszechnie uznawany za klon/sport PN a nie za odrębną odmianę. A przytoczony link francuski tylko to potwierdza. Galet (który nie był doktorem botaniki i mimo tego był wielkim ampelografem) cytowany w tym linku wyraźnie pisze: CEPAGE, czyli odmiana, i zastanawia się nad jej genezą. Zatem to powinno być poprawione.
Tutaj zgadzam się z Danielem ponieważ korespondowałem z INRA w podobnym temacie - Malbec Precoce i jego też traktują jako zupełnie osobną odmianę (nie klon) mimo że ewidentnie jest to mutacja Malbeca. Czym jest PNP to nie wiem bo nie mam PN żeby porównać :-). Może to siewka a może mutacja. Ostatecznie co jest w VIVC pod osobnym wpisem jest odmianą a nie klonem.

PostNapisane: sobota, 30 stycznia 2021, 23:24 
Ekspert
Ekspert

Na Wiki
„Pinot noir précoce – mutant odmiany winorośli (Vitis vinifera): pinot noir. We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir. W innych krajach traktowany jest jako oddzielna odmiana[1].”

Wg wcześniej podanego linku:
PINOT NOIR PRECOCE Variation du Pinot noir - PINOT NOIR PRECOCE Odmiana Pinot Noir
„Nie wiemy absolutnie nic o pochodzeniu tej odmiany winorośli; niektórzy myśleli, że to sadzonka Pinot noir; ale jego słaby wzrost prowadzi nas raczej do przekonania, że jest to produkt zmienności pączków Pinot noir, przypadek tego ostatniego, charakteryzujący się jedynie przedwczesnością i rozmnażany przez sadzonki.

[Wg Extrait de l'Ampélographie, Tome 2, Viala et Vermorel, 1901]

A to by oznaczało sport(klon) https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport_(biologia)
"Sport (klon) - termin stosowany w sadownictwie i w hodowli roślin ozdobnych dla mutantów odmiany uprawnej różniących się pojedynczą cechą, często ważną z gospodarczego punktu widzenia, w stosunku do odmiany wyjściowej."

Sprawa dyskusyjna.
Sam na Wiki nie mogę nic zmienić bez zgody moderatorów.
Spróbuję tam o tym podyskutować czy ma być klon sensu stricto , czy można poszerzyć pojęcie klonu

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2021, 02:36 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Na Wiki
„Pinot noir précoce – mutant odmiany winorośli (Vitis vinifera): pinot noir. We Francji pinot noir précoce traktowany jest jako wcześniej dojrzewający klon pinot noir. W innych krajach traktowany jest jako oddzielna odmiana[1].”

Wg wcześniej podanego linku:
PINOT NOIR PRECOCE Variation du Pinot noir - PINOT NOIR PRECOCE Odmiana Pinot Noir
„Nie wiemy absolutnie nic o pochodzeniu tej odmiany winorośli; niektórzy myśleli, że to sadzonka Pinot noir; ale jego słaby wzrost prowadzi nas raczej do przekonania, że jest to produkt zmienności pączków Pinot noir, przypadek tego ostatniego, charakteryzujący się jedynie przedwczesnością i rozmnażany przez sadzonki.

[Wg Extrait de l'Ampélographie, Tome 2, Viala et Vermorel, 1901]

A to by oznaczało sport(klon) https://pl.wikipedia.org/wiki/Sport_(biologia)
"Sport (klon) - termin stosowany w sadownictwie i w hodowli roślin ozdobnych dla mutantów odmiany uprawnej różniących się pojedynczą cechą, często ważną z gospodarczego punktu widzenia, w stosunku do odmiany wyjściowej."

Sprawa dyskusyjna.
Sam na Wiki nie mogę nic zmienić bez zgody moderatorów.
Spróbuję tam o tym podyskutować czy ma być klon sensu stricto , czy można poszerzyć pojęcie klonu

Wg. tego samego linku:
Francuz Galet w latach 90-tych XX wieku, w "Encyklopedycznym Słowniku ODMIAN Winorośli" pisze (cytat pochodzi z wyd.2015): "Wiemy dzisiaj, że ta ODMIANA to Pinot noir precoce", następnie jest cytat który przytaczasz wyżej, w którym Francuzi Viala i Vermorel piszą: "Nie wiemy absolutnie nic o pochodzeniu tej ODMIANY"
A Ty Zbyszku piszesz że PNP we Francji nie jest traktowany jako oddzielna odmiana tylko klon. Prawda to czy fałsz ?

PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2021, 11:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Koledzy, wtrącę się do Waszej dyskusji. W niemieckojęzycznym artykule, o którym piszę tu Tytuł: Re: Chrupka Złota
PostNapisane: niedziela, 31 stycznia 2021, 12:32, nalazłem takie zdanie: "(...)Podobnie jak prawie wszystkie, stare odmiany, Chasselas ma dużą różnorodność klonów powstałych w wyniku mutacji. Te tak zwane biotypy różnią się od siebie kolorem skórki jagód(...)". Może słowo "biotyp" pogodzi Wasze rozważania?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1