Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 03:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 10:11 
nowicjusz
nowicjusz

Witam . Mam pytanie . Mieszkam na Dolnym Śląsku okolice Bolkowa, Jawora, klimat tu raczej średni teren górzysty, moje pytanie jaką odmianę winorośli wybrać aby tu zdążyła dojrzeć ?? chciałem kupić sadzonki NERO i PRIM może inne propozycje. działka na której je posadzę będzie zawsze nasłoneczniona ale i wiatry akurat tam są dość spore (przeciąg jakiś :) ) Proszę o propozycje na winogrona deserowe i do wina domowego . Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 10:25 
Kiper
Kiper

Kristaly i Swenson. Ta pierwsza na pewno dojrzeje, ta druga praktycznie też i nie narobisz się przy nich.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 10:44 
nowicjusz
nowicjusz

Jeśli chodzi o wino białe to proponuje polecany tu na forum Seyval Blanc, Bianca, Muskat Odeski na wino czerowne Regent, Rondo to moja propozycja :) i uzupełnij profil skąd dokładnie jesteś

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 11:00 
nowicjusz
nowicjusz

Ok to na wino już wiem jaki rodzaj wybrać a deserowe jakie? . A wina specjalnego nie będę robić poprostu zawsze używałem porzeczek pora by troszkę sie rozwinąć . Dzięki za podpowiedzi i proszę o dalsze propozycje

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 11:10 
Kiper
Kiper

[quote="krzysztof772"]Jeśli chodzi o wino białe to proponuje polecany tu na forum Seyval Blanc, Bianca, Muskat Odeski

Witam
Seyvala i MO na forum to już od dłuższego czasu nikt nie poleca, chyba że do karczowania :D
Nie wiem jaki Masz klimat w Bolkowie ale jeśli obawiasz się o dojrzewanie to raczej Kup Solaris + łapkę na osy , co do czerwonych to Rondo jest trochę wcześniejsze od Regenta ale Iliczewski będzie jeszcze wcześniejszy, chociaż wino już nie te...

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 11:32 
Kiper
Kiper

Nero i Prim to bardzo dobry wybó,wczesne i b. smaczne.

Z deserowych jasnych polecałbym jeszcze Aloszenkina(wczesny,smaczny,duże grona),V25/20,Europlewien-bez jednej z tych dwóch odmian to ja winniczki deserowej sobie nie wyobrażam :wink:,Wostorg-moze długo wisiec na krzakach nie tracąc smaku.

Deserowe różowe:Kryzownikowyj-pyszny,o niezwykle intrygującym wygladzie.

Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 11:33 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="RobertM"][quote="krzysztof772"]Jeśli chodzi o wino białe to proponuje polecany tu na forum Seyval Blanc, Bianca, Muskat Odeski

Witam
Seyvala i MO na forum to już od dłuższego czasu nikt nie poleca, chyba że do karczowania :D
Nie wiem jaki Masz klimat w Bolkowie ale jeśli obawiasz się o dojrzewanie to raczej Kup Solaris + łapkę na osy , co do czerwonych to Rondo jest trochę wcześniejsze od Regenta ale Iliczewski będzie jeszcze wcześniejszy, chociaż wino już nie te...

Mi polecono to co napisałem i tobie też to polecam!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 12:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="krzysztof772"] Mi polecono to co napisałem i tobie też to polecam!

Krzysiek, ale Robert uprawia winorośl od ładnych paru lat, więc jeśli coś mówi, to pewnie wie. Ty natomiast zamierzasz dopiero posadzić pierwsze krzewy. Skąd wiesz, jakie są Seyval, Bianka i Muskat Odeski? Dlaczego je polecasz?
Powiem Ci, że miałem akurat wszystkie trzy odmiany na winnicy i wszystkie trzy wykarczowałem. Moim zdaniem na Dolnym Śląsku żal każdego metra obsadzonego tego rodzaju odmianami. Może gdzieś tam, na dalekiej północy, w niesprzyjających warunkach, stanowią jakąś alternatywę, ale pod Suwałkami Muskat Odeski również trafia właśnie pod topór, Seyval prawdopodobnie nie dojrzeje nigdy, a Bianka da najczęściej wino o aromacie ścierki.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 12:56 
nowicjusz
nowicjusz

Czasami sie dziwie pewnym opisom, jak szukałem odmian na wino, zrobiłem ranking odmian, które warto kupić, prześledziłem wasze posty, rankingi i sam z tego względu kupiłem Seyvwal B, następne, które kupie na wino będą Bianka i Muska Odeski z białych, czerwone to Regent i Rondo i nie wziąłem to z znikąd indziej jak tylko z tego forum. Teraz nagle sie okazuje, że po pierwsze nie ma co kupować bo zaraz trzeba wykarczować, więc chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko kupować i karczować . Nawiasem mówiąc na głównej stronie w Odmianach można przeczytać pozytywne rzeczy o tych odmianach.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 13:13 
Kiper
Kiper

[quote="krzysztof772"] Nawiasem mówiąc na głównej stronie w Odmianach można przeczytać pozytywne rzeczy o tych odmianach.

Witam
Tez czytałem opisy ale to było przed 5-laty i wtedy Bianca , Muskat odeski , Seywal Bl. były modne i nawet trudne do zdobycia :D wiec posadziłem . A teraz już Seywala wywaliłem bo zbyt późny , Muskata połowę wykarczowałem bo wino mdłe i owoce mają mało cukru ( 13Bx ) została jeszcze Bianca z której wino robię i pije bo lobię płsl. i grappa z niej jest niezła . Ale wykarczuje po testach Ortegi , Siegerrebe i Solaris .

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 13:41 
nowicjusz
nowicjusz

WAcek wszystko sie zgadza gdyby nie moje wcześniejsze zapytanie. Napisałem Post o tym jakie odmiany najlepsze na wino, to nie raczył żaden napisać słuchaj kup to i to, tylko napisał mi masz tu ranking i sobie zobacz i taka to była pomoc na zapytanie a teraz ktoś się dziwi,że pisze o tych odmianach.
SZKODA MACIEJ ŻE W TYM TEMACIE MI NIE PISAŁEŚ JAKIE ODMIANY WYBRAĆ NA WINO

[quote="Mordimer"][quote="krzysztof772"]Jakie winorośle są najlepsze na wino

No przecież masz świeżutki ranking odmian za zeszły rok. Nic tylko wybierać.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 14:21 
Kiper
Kiper

[quote ........że pisze o tych odmianach.

[/quote]

Bo piszesz nie w oparciu o własne doświadczenia :D

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 14:27 
Kiper
Kiper

krzysztof772, nie ma się co dziwić, że wiedza o winifikacji jest wielopokoleniowa . Niestety indywidualne opinie odbiegają od statystycznych. Zapraszam na zlot, w cztery oczy zdobędziesz więcej wiedzy niż czytając forum przez pół roku :wink: . Oczywiście nie może zabraknąć najbardziej doświadczonych :lol:.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 15:04 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="krzysztof772"] SZKODA MACIEJ ŻE W TYM TEMACIE MI NIE PISAŁEŚ JAKIE ODMIANY WYBRAĆ NA WINO

Krzysiek,
o moim poglądzie na dobór odmian na wino piszę na trzech forach i Winnicach Polskich od kilku lat. Piszę ciągle mniej więcej to samo (choć oczywiście z biegiem czasu i zdobytym doświadczeniem nieco zmieniam zdanie), więc nie możesz się dziwić, że nie za każdym razem i w każdym temacie się wypowiadam.
Inna rzecz, że wino, które mi nie smakuje, nie może smakować Tobie, a odmiany, które uważam za badziew, Tobie się nie spodobają. Kto wie?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 15:56 
Ekspert
Ekspert

[quote="Ganz"] Niestety indywidualne opinie odbiegają od statystycznych.

Dlaczego niestety ? Bardzo dobrze, że są różne opinie , gdyby wszystko poddało się statystyce , byłoby mało ciekawie. Mój Muskat Odesski ( przepraszam ,że się powtarzam :wink: ) bardzo dobrze się zapyla , cukier ma przyzwoity , wino nie jest ani mdłe , ani wodniste , żadnej goryczki od polifenoli. To , że nawet Jurek pod Suwałkami, czy jeszcze ktoś karczuje go, nie przesądza o wartości odmiany. Są jeszcze inni , którym uprawa nie sprawia problemów i do tego potrafią jeszcze zrobić niezłe wino. Nie ulegajmy więc specjalnie trendom , bo za rok , czy dwa może się okazać ,że Solaris i Sieger , to wcale nie taka rewelacja.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1