[quote="Maciej"] Naprawdę tak to wygląda? Uważasz Kuba, że jeśli ktoś pisze, że Bianka, Sibera, Aurora czy Cascade są dobrymi odmianami na wino, a to po prostu nieprawda, to krytyka tego rodzaju stwierdzeń jest nieuprawniona?.
Raczej pisał , obecnie chyba nikt nie promuje tych odmian, ponieważ jak sam stwierdziłeś :
Cytuj: Rozumiem również, że z biegiem czasu poglądy mogą się zmienić, że każdy ma prawo do pomyłek Nie zmienia to faktu, że ktoś może uprawiać np. Biankę (o M. Odesskim nie wspomnę po raz kolejny ze wrodzonej skromności ) , robić z niej pijalne, często całkiem przyzwoite wina. Trzeba to również uszanować. Powinniśmy jednak częściej używać określeń typu "moim zdaniem" , "według mnie" ( "naszym zdaniem", "zdaniem Dolnośląskich Winiarzy" ) Co do Cascade, w pełni podzielam Twoją opinię - piłem, jest beznadziejna, Aurory nie miałem okazji , więc nie mam zdania, Biankę piłem raz , węgierską i nie przypominam sobie ,żebym miał jakieś złe wspomnienia. Siberę wykopałem nim zdążyłem zrobić wino odmianowe, ze względu na parametry owoców i produkcję masy zielonej. Zastanawia mnie tylko dlaczego polecasz Marszałka , jako alternatywę dla mniej wymagających ? Według mnie to badziewie niewiele lepsze od Cascade.
Cytuj: Jak można traktować Pinot Noir jako "utopię", skoro to jedna z podstawowych odmian na dolnośląskich i lubuskich winnicach, dająca jedne z najlepszych Polskich win?
Może to "utopia" dla Podkarpacia ?
Tych najlepszych polskich pinotów nie miałem okazji spróbować , ale w to akurat jestem skłonny uwierzyć Ci na słowo.
_________________ Pozdrawiam Kuba
|