Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 05:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 16:16 
nowicjusz
nowicjusz

Widzę że mój temat troszkę się rozwiną . A więc do tych dwóch odmian które pisałem wcześniej mam dożucic jeszcze Aloszenkina i Solaris, nie zadużo odmian jak na początek ??? bo jak kupię to po 4 z każdej odmiany (kasa).

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 16:30 
mistrz
mistrz

[quote="takatnik"]Widzę że mój temat troszkę się rozwiną . A więc do tych dwóch odmian które pisałem wcześniej mam dożucic jeszcze Aloszenkina i Solaris, nie zadużo odmian jak na początek ??? bo jak kupię to po 4 z każdej odmiany (kasa).

Na początek to ja miałem tylko 28 odmian, po dwuch latach mam 56 i jeszcze coś dorzucam. Choćby na to patrzeć, to każdy to widzi inaczej. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 17:02 
Kiper
Kiper

Witam
Deserowce i altanowce mam po 1 krzaku a odmiany winne po testach to min 10 szt do testów 3-4 szt . I nazbierało się 38 odmian 8O :D

Wacek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 19:43 
Ekspert
Ekspert

[quote="Wacek"]Witam
Deserowce i altanowce mam po 1 krzaku a odmiany winne po testach to min 10 szt do testów 3-4 szt . I nazbierało się 38 odmian 8O :D

Wacek

Wacek, moim zdaniem do testów powinno sadzić się te minimum 10-50 szt. W przypadku odmian winnych sadzenie 3-4 szt. do testów to jakieś nieporozumienie - minie 6 lat zanim zrobisz próbne wino.

Po przeczytaniu wszystkich poprzednich postów w tym temacie nasunęła mi się taka oto dygresja. Otóż, rozczarowania (także rozczarowania Macieja) biorą się stąd, że prawie zawsze sadzi się na wariata, bez podstawowej wiedzy na temat sadzonych odmian. Nawet jeśli mamy dostęp do opisu odmiany to zwykle nie rozumiemy znaczenia podawanych informacji. Myślę zatem, że warto poświęcić trochę czasu na teorię zanim podejmie się decyzję od wyborze tej czy innej odmiany. Nikt, kto zdaje sobie sprawę z terminu dojrzewania Seyvala oraz jego kwasowości, pod Białymstokiem go nie zasadzi. D[/u]

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="DW"] ...rozczarowania (także rozczarowania Macieja) biorą się stąd, że prawie zawsze sadzi się na wariata, bez podstawowej wiedzy na temat sadzonych odmian...

Moja wiedza sprzed lat, kiedy sadziłem Seyvala, Biankę i Muskata Odeskiego, pochodziła z jedynego dostępnego wtedy źródła - książeczek RM. I tu masz rację, Daniel - to kompletne wariactwo. Wiedza okazała się szybko pseudo-wiedzą.
Choć i tak miałem ogromne szczęście, że nie posadziłem np. Aldena ("do kupaży na aromatyczne wina") czy Sibery.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 19:58 
nowicjusz
nowicjusz

No dobra po małej lekturze widzę że wszyscy rozpisują się i t d a mało kto radzi jakie mam sadzić aby w moim regionie coś z nich było . Chodzi mi o to abym nie kupi odmiany która w moich warunkach klimatycznych będzie rodzic słabo lub w ogóle . Więc mam kupić co najmniej 10 sztuk ok miałem kupić około 16 więc pasuje tylko jakie odmiany na początek aby były smaczne i takie które były by dobre do wina

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 20:11 
Kiper
Kiper

[quote="takatnik"]No dobra po małej lekturze widzę że wszyscy rozpisują się i t d a mało kto radzi jakie mam sadzić aby w moim regionie coś z nich było . Chodzi mi o to abym nie kupi odmiany która w moich warunkach klimatycznych będzie rodzic słabo lub w ogóle . Więc mam kupić co najmniej 10 sztuk ok miałem kupić około 16 więc pasuje tylko jakie odmiany na początek aby były smaczne i takie które były by dobre do wina

to masz problem - bo właśnie zderzasz się z dwoma nurtami wyboru odmian na forum, czyli : vinifery vs hybrydy oraz jak poszukasz z 500 z hakiem odmianami uprawianymi przez forumowiczów z czego pewnie ze 150 winnych a reszta deserowe. Jedyne co Ci zostaje to przestudiować opisy w internecie ( forum też ) - ile się da - podjac decyzję i liczyć, że to co wsadzisz będzie zgodne z opisami i spełni Twoje wymagania smakowe w przyszłości. Bo :

wybór odmiany to nie taka prosta sprawa....

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 20:45 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"][quote="DW"] ...rozczarowania (także rozczarowania Macieja) biorą się stąd, że prawie zawsze sadzi się na wariata, bez podstawowej wiedzy na temat sadzonych odmian...

Moja wiedza sprzed lat, kiedy sadziłem Seyvala, Biankę i Muskata Odeskiego, pochodziła z jedynego dostępnego wtedy źródła - książeczek RM. I tu masz rację, Daniel - to kompletne wariactwo. Wiedza okazała się szybko pseudo-wiedzą.
Choć i tak miałem ogromne szczęście, że nie posadziłem np. Aldena ("do kupaży na aromatyczne wina") czy Sibery.

Chyba powinieneś mieć pretensje wyłącznie do siebie. Po pierwsze, nie zrozumiałeś zakresu eksperymentu oraz obszaru wiedzy w których poruszał się RM. Po drugie, wykopałeś zanim zrobiłeś wino a to już świadczy o pewnym chaosie decyzyjnym. D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 20:53 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]Chyba powinieneś mieć pretensje wyłącznie do siebie.

To prawda. Ale nie z powodów, które podajesz, a dlatego, że uwierzyłem w brednie wypisywane z chęci zysku: to jest dobre, co mogę sprzedać w postaci sadzonek, bo te akurat mam.

Cytuj:
Po pierwsze, nie zrozumiałeś zakresu eksperymentu oraz obszaru wiedzy w których poruszał się RM.

Możliwe, choć zazwyczaj nie mam problemu ze zrozumieniem tekstu, nawet na zaawansowanym poziomie naukowym. Widać obszar wiedzy i zakres eksperymentu RM przekroczył zdolności mojego pojmowania. Obszar i zakres kilkunastu profesorów, z którymi miałem styczność w czasie krótkiej przygody z nauką ogarniałem.

Cytuj:
Po drugie, wykopałeś zanim zrobiłeś wino...

A to skąd wziąłeś?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 21:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] .... dlatego, że uwierzyłem w brednie wypisywane z chęci zysku: to jest dobre, co mogę sprzedać w postaci sadzonek, bo te akurat mam.

Myślę, że mylisz się w ocenie RM. Wg. mnie to pasjonat z badawczym i popularyzatorskim zacięciem. Założę się, że wkłada w to więcej wysiłku i czasu niż wyciąga kasy.

Cytuj:
...Widać obszar wiedzy i zakres eksperymentu RM przekroczył zdolności mojego pojmowania. Obszar i zakres kilkunastu profesorów, z którymi miałem styczność w czasie krótkiej przygody z nauką ogarniałem.

Problem polega na tym, że oparłeś się na jednym tylko źródle a za to nawet w liceach stawiają dwóje, przepraszam jedynki.

Cytuj:
Cytuj:
Po drugie, wykopałeś zanim zrobiłeś wino...

A to skąd wziąłeś?

O ile pamiętam, sam tak zeznawałeś..

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 21:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"] Myślę, że mylisz się w ocenie RM.

Moje obserwacje wskazują, że się nie mylę, niestety.

Cytuj:
Problem polega na tym, że oparłeś się na jednym tylko źródle a za to nawet w liceach stawiają dwóje, przepraszam jedynki.

Problem polega na tym, że innych źródeł wtedy nie było, a przynajmniej ja ich nie znałem. Nie jest to zresztą przypadek wyjątkowy; w czasie kiedy zajmowałem się np. sensybilizacją spektralną dwuchromowanych koloidów, na całym świecie istniało jedynie pięć pozycji literaturowych. Tyle, że porządnych.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 21:42 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"] Problem polega na tym, że innych źródeł wtedy nie było, a przynajmniej ja ich nie znałem.

I masz o to pretensje do RM, że był przez wiele lat jedyny ? A nawet dzisiaj, widzisz kogoś kto zrobił więcej dla uprawy winorośli w naszym kraju ? Poza tym, kiedy sadziłeś to internet już chyba działał ? Ruska encyklopedia winograda też już była wydana.D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 22:26 
przedszkolak
przedszkolak

Fajnie, fajnie ... sie czyta to forum i z innych źródeł ...
Ale jak przyjdzie do wyboru to ...
Przekroczyłem setkę odmian, po rankingu 2009 trzeba będzie dołożyć ...
A i tak dopiero za kilka lat się okaże co u mnie rośnie dobrze, co mi smakuje.
Pojawią się nowe odmiany, żal nie spróbować.
Dobrze uczyć się na cudzych błędach, ale w przypadku winorośli każde miejsce jest inne, każdy ma inny smak.
PS A ja tam lubię kompocik z konkorda prosto z krzaka w grudniu,
jak szpaki coś zostawią
:wink: :wink: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 6 maja 2009, 22:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"] I masz o to pretensje do RM, że był przez wiele lat jedyny ?

Nie, o to akurat nie mam. O wszystko inne - owszem.

Cytuj:
Poza tym, kiedy sadziłeś to internet już chyba działał ? Ruska encyklopedia winograda też już była wydana.D

Pewnie była, ale chyba do dziś nie jest dostępna on-line. Zresztą akurat Rosjanie nie są chyba raczej żadnym autorytetem w dziedzinie winiarstwa. Poza tym łatwowierność nowicjuszy jest dość znanym problemem. Trudno było mi wtedy podejrzewać, że doświadczony człowiek, kierowany jakimiś tajemniczymi pobudkami, może wypisywać drukiem zwykłe głupoty. I, co gorsza, wypisuje nadal. Dla mnie to niewybaczalne.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 7 maja 2009, 05:51 
Kiper
Kiper

Wacek, moim zdaniem do testów powinno sadzić się te minimum 10-50 szt. W przypadku odmian winnych sadzenie 3-4 szt. do testów to jakieś nieporozumienie - minie 6 lat zanim zrobisz próbne wino.
[/quote]

Bo ja jestem działkowicz nie obszarnik :D . I popijam właśnie wina z małych gąsiorków ( 10l) bo zrobiłem próbne z 3-4 krzaków i po 4 latach uprawy i wyraźnie widać różnicę pomiędzy odmianami i jest materiał do kupaży .
A Seywal w Białymstoku też dojrzewa tylko nie co roku :D .

Wacek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1