Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 10:27

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 14:55 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
posy napisał(a):
Zanim doczytałem do końca sądziłem, że spór jest o "słówko" gdyż "powtórna fermentacja" jest raczej używana przez ludzi otrzymujących trójki w szkole z polskiego, zaś ci którzy otrzymywali piątki używają zwrotu "wtórna fermentacja" :mrgreen:

No to zdemaskowałeś oceny z polskiego również pana R. Myśliwca, który na stronie Winnicy Golesz pisze o "powtórnej fermentacji" przy wyrobie win musujących http://www.winnica.golesz.pl/wyrob-win-specjalnych.html

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 21:52 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Czyli fermentacja wtórna,powtórna,klasyczna czy szampańska to to samo i tyczy się win bąbelkowych (bąbelki naturalne).

A co powiecie jak gość zachwalając mi wino (Primitivo) w sklepie jako argument za, powiedział,że było poddane podwójnej fermentacji :shock:
Co to może oznaczać???? Dodam, że wino zwykłe!!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 22:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
To znaczy że gość nie miał pojęcia o czym mówi a chciał zrobić wrażenie bo normalnie w domowych warunkach to znaczyło by tyle że drożdże zdechły przed przerobieniem większości cukru i zaszczepili na nowo. W profesjonalnej wytwórni raczej nie spotykane.

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 22:39 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
RobertM napisał(a):
To znaczy że gość nie miał pojęcia o czym mówi a chciał zrobić wrażenie bo normalnie w domowych warunkach to znaczyło by tyle że drożdże zdechły przed przerobieniem większości cukru i zaszczepili na nowo. W profesjonalnej wytwórni raczej nie spotykane.


W sklepach z winami raczej ich szkolą więc może i jest w tym coś????

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 22:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
A czy nie było to przypadkiem Il Cacciatore?

Cytuj:
Po zakończeniu pierwszej, zasadniczej fermentacji alkoholowej do wina dodaje się jeszcze nieco gronowego moszczu, który fermentując, przydaje mu owocowej świeżości i uroczej słodyczy dojrzałych śliwek i wiśni.


Cytat pochodzi ze strony zawierającej opis wina:
http://dobrewina.pl/wina-Wlochy-sklep-i ... fdaa807bf5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2011, 23:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
Pewnie chodziło o metodę Ripasso.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:30 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
Czyli rzeczywiście coś takiego istnieje!!
Ale co chcieli tak osiągnąć??

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 28 stycznia 2011, 22:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
heavy napisał(a):
Ale co chcieli tak osiągnąć??


Namiastkę Amarone.

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 29 stycznia 2011, 14:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 2070
Lokalizacja: Stargard Szczeciński - winniczka Sulimierz
zuzek napisał(a):
posy napisał(a):
Zanim doczytałem do końca sądziłem, że spór jest o "słówko" gdyż "powtórna fermentacja" jest raczej używana przez ludzi otrzymujących trójki w szkole z polskiego, zaś ci którzy otrzymywali piątki używają zwrotu "wtórna fermentacja" :mrgreen:

No to zdemaskowałeś oceny z polskiego również pana R. Myśliwca, który na stronie Winnicy Golesz pisze o "powtórnej fermentacji" przy wyrobie win musujących http://www.winnica.golesz.pl/wyrob-win-specjalnych.html

Nie wiem czy chciałeś błysnąć, czy co? Bo nie znalazłem ani jednego sformułowania o "powtórnej fermentacji"

_________________
Wino czyni ubogiego bogatym w fantazje,
a bogatego biednym w rzeczywistość.
_____________________________
Pozdrawiam - Grzesiek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 09:28 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
posy napisał(a):
Bo nie znalazłem ani jednego sformułowania o "powtórnej fermentacji"


Jest, 6 linijka w opisie wytwarzania wina musującego.
Zresztą sformułowanie "wtórna fermentacja" zostało również użyte - dwie linijki wyżej.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 09:33 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 10 maja 2010, 22:06
Posty: 222
Lokalizacja: ogród z winoroślą - Nowy Targ (Podhale - 600m npm.)
posy napisał(a):
Nie wiem czy chciałeś błysnąć, czy co? Bo nie znalazłem ani jednego sformułowania o "powtórnej fermentacji"

Hmmm... Jest taka funkcja "znajdź" i po wpisaniu "fermentacja" na podanej stronie można znaleźć:
Wino musujące
Propozycją dla pracowitych, cierpliwych i lubiących eksperymenty, amatorów winiarstwa w Polsce jest poniższy opis technologii produkcji wina musującego. Twórcą klasycznej metody szampanizacji był francuski mnich Dom Pérignon, zarządca piwnic w opactwie Hautvillers. Metoda szampanizacji polega na wtórnej fermentacji w specjalnych butelkach, które napełnia się dosłodzonym winem, zaszczepionym odpowiednią kulturą drożdży winiarskich. W butelkach zachodzi powtórna fermentacja, a powstający dwutlenek węgla rozpuszcza się w winie, przez co wino staje się musujące.


Czemu jesteś taki agresywny?

_________________
Pozdrawiam Piotr


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 30 stycznia 2011, 17:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
zuzek napisał(a):
... Jest taka funkcja "znajdź" ...

CTRL+F
Bardzo przydatna do przeszukiwania wielostronicowych wątków jak i wielu innych dokumentów.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 lutego 2011, 10:55 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 22 września 2010, 20:26
Posty: 198
Lokalizacja: Krosno, Podkarpacie
posy napisał(a):
Nie wątpiłem Waldek, że metodę znasz. Zanim doczytałem do końca sądziłem, że spór jest o "słówko" gdyż "powtórna fermentacja" jest raczej używana przez ludzi otrzymujących trójki w szkole z polskiego, zaś ci którzy otrzymywali piątki używają zwrotu "wtórna fermentacja" :mrgreen:


Nie wystarczy umieć pisać by mieć piątkę z j. polskiego. Trzeba jeszcze znać znaczenie tego co się pisze. I tak, wtórna fermentacja oznacza co innego niż powtórna. Fermentacja jest procesem chemicznym i może być wynikiem wcześniejszych procesów chemicznych lub może przebiegać od początku.
Pozdrowienia i życzę owocnej dyskusji
Roman

_________________
Pozdrawiam
Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 11 sierpnia 2011, 06:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2006, 01:00
Posty: 55
Lokalizacja: Siedliska k/Lublina, Nieznanowice - Dolina Raby
YaYco napisał(a):
A jest ktoś z południowych okolic Krakowa?
Wieliczka Winiary? Żeby podzielił się doświadczeniem co dobrze rośnie w tych okolicach.

Mirek



Ja jestem.
W Nieznanowicach za Gdowem dobrze rosną: Iliczewskij Rannyj, Gołubok, Aurora x Veltliner, EC-28, Muscat Bleu, Hibernal, Festivee, Merzling, Wiszniewyj, Regent, Rondo, Kazaczka, 10/V, Cabernet Carol.

_________________
http://www.wojtek.perek.biz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO