Teraz jest środa, 18 czerwca 2025, 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2023, 13:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1285
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Akurat wygładzenie cech czerwonego wina przez beczkę w naszych warunkach częściej chyba będzie zaletą ;)

Pamiętam jakie wrażenie zrobiło na mnie wino z beczki na forumowym spotkaniu - wina z tej samej odmiany ze szkła były o wiele gorsze.
Odmiana była chyba z tych na "R" ale nie pamiętam która...

Niestety u mnie nigdy zbiorów do beczki nie osiągnę ;(

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 6 lipca 2023, 21:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7005
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RolnikSam napisał(a):
......

Niestety u mnie nigdy zbiorów do beczki nie osiągnę ;(

Przy małych ilościach wina wiórki dębowe zastępują beczkę z dobrym skutkiem, szczególnie dla odmian hybrydowych :idea: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 lipca 2023, 06:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1285
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Mam zamiar spróbować w tym roku na winie z Leona z dodatkami...

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2023, 12:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 20 października 2021, 18:21
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Heja. w zeszłym roku koledzy z profesjonalnej winnicy zaskoczyli mnie sadząc kilkaset sadzonek Pinot Noir. Dwa miesiące temu byłem na otwartej degustacji, przy okazji najbardziej prestiżowego konkursu winiarskiego w Polsce, Polskie korki 2023, i tam szukałem tego pinota, najbardziej smakował mi Pinot Noir z winnicy Turnau, 10 miesięcy leżakowany w beczce, ale piłem też blanc de noirs, czyli białe wino z tej odmiany na stoliku Winnicy Jadwiga, to wyjątkowe wino.. W konkursie, w kategorii 6. wina czerwone, klasyfikacja wygląda następująco: 1,2 i 3 miejsce ..Pinot Noir.
Może to właśnie moda ? , a może poważni polscy producenci odchodzą już z etapu Regent -Rondo próbując podnieść jakość na vitis vinifery ?
Dodam tylko że na stoisku Turnau zabrakło standardowego Solarisa ( był tylko Szlachetny zbiór w butelkach 375ml), a moi koledzy z winnicy, nie wysłali nawet swojego Solarisa na konkurs, bo jest
zbyt oczywisty i każda winnica go produkuje...
Ja pozostaje wierny Solarisowi, a Pinot noir uważam za świetne delikatne wino..pozdro.M.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2023, 16:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2367
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Z tymi konkursami, to jest tak, że wszystko zależy od Jury...
Może w Poznaniu dobrze punktowali PN bo lubili i takie było wyuczenie Jury, że PN lepszy od klasycznego czerwonego wina...
A np. na Morawach na PIWI wysoko punktowali wszystkie wina z cukrem resztkowym...

A w środowisku winiarskim panuje przeświadczenie, że inne wina się robi "na konkurs" a inne "dla ludzi" :silent:

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 lutego 2025, 20:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 950
Lokalizacja: małopolska
Odświeżam temat. Widać duży przyrost nasadzeń PN - czy polskie winnice nie mają problemu z winifikacją tej odmiany z powodu niedojrzałości pestek?
Czy ktoś może polecić naprawdę dobre polskie wino z PN żeby to zwerfikować?
Według moich doświadczeń w naszych warunkach dobrze dojrzewają pestki tylko naprawdę nielicznych vinifer. To może być np. Dunaj, Cabernet Dorsa, Acolon. A może jest tak że nie tyle pestki tych odmian w pełni dojrzewają co nie mają na tyle tanin żeby zepsuć wino swoją niedojrzałością?

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO