Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 20:53 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2019, 07:14
Posty: 18
Lokalizacja: Płd Wielkopolska / Ostrów
Mam pytanie, jaka odmiana z ciemnych przerobowych osiąga najwyższy poziom cukru w polskich warunkach. Z białymi wiadomo prym wiedzie Solaris.
Zauważyłem jeszcze to że z większości polskich winnic wina pół słodkie i słodkie praktycznie oferowane są tylko z białych. Czy przyczyna leży w tym że czerwone osiągają zbyt niski cukier?
Dziękuję za wyjaśnienie
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 22:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Cool klimat to klimat dla winorośli jasnych. Co z tego że będzie wysoki cukier jak reszta do bani. Wino to nie tylko cukier. Ale jesli szukasz czegoś co daje duże cukry to np Beta.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 12 stycznia 2022, 22:23 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 5 lutego 2017, 10:57
Posty: 370
Lokalizacja: Żmigród
Iskamer może nie 100% przerobówka ale wysoki cukier osiąga dziecko Solarisa czyli Galanth.

_________________
Grzegorz.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 06:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Marquette dociąga przetrzymany do 26 brix utrzymując wysokie kwasy.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 08:33 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 7 marca 2016, 16:48
Posty: 60
Lokalizacja: dolnośląskie
Cabernet cortis,
Cukier to nie jest duży problem najważniejsza jest jakość i smak wina,


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 09:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Grzelus napisał(a):
Iskamer może nie 100% przerobówka ale wysoki cukier osiąga dziecko Solarisa czyli Galanth.

Potwierdzam cukier, bo z łatwością dociąga do 26 brix przy ograniczeniu plonowania.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 09:49 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
To beta na suwalszczyznie do 27 i to na początku października. :)

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 12:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
"Bety" są różne najczęściej są Betami bo: "a mam taką labruskę typu Beta". Właściwa Beta nawet ograniczona w życiu nie doskoczy do 26brix po prostu pójdzie tak w zielone, że będzie nie do opanowania, ale cukru więcej nie zgromadzi.
Ale kierunek Amerykański to dobry trop zazwyczaj duży kwas i spory cukier plus odporność. Amerykańskie odmiany na destylaty się nadają, na wino nie bardzo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 12:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Ja mówię ile moja Beta ma i kropka. Idzie co roku na soki.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 14:11 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 25 marca 2020, 12:16
Posty: 114
Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Frontenac.
Najwięcej u mnie 27brix w pamiętnym 2018r. 22brix w 2021r.(przeciążenie)
Jako reprezentantowi "riparijowatych" wysokiemu cukrowi towarzyszy sroga kwasowość.
Posadzony na żyznej wilgotnej glebie, wzrostowo nie do poskromienia, raczej na spore stodoły niż altanki.
Na piaszczystej suchawej glebie potrafi dojrzewać do 2tyg. wcześniej ( względem powyższej), przy obsadzie 2 grona na latorośl, przy około 8-10 latorośli na krzew 5letni + ,to już nad winem można się zastanowić. W 2020 miałem trochę spleśniałych jagód, w poprzednim nie.
To co nie spleśnieje jesienią można trzymać bezproblemowo (nie całkiem, ptactwo przecież) do mrozów.
Frontenac jeśli chodzi o parametry, wybarwianie, oprócz redukcji, pozytywnie reaguje na wczesne odsłonięcie gron.( nie on jeden, wiadomo, ale w jego przypadku jest to znaczące)
Od trzech sezonów bierze go dosyć solidnie m. prawdziwy u mnie we wrześniu(liście),wcześniej był pancerny,może zawitał inny wariant "prawdziwka" i tak to Frontenac w odporności, przeszedł z odpornego na tolerancyjny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
iskamer napisał(a):
Mam pytanie, jaka odmiana z ciemnych przerobowych osiąga najwyższy poziom cukru w polskich warunkach. Z białymi wiadomo prym wiedzie Solaris.
Zauważyłem jeszcze to że z większości polskich winnic wina pół słodkie i słodkie praktycznie oferowane są tylko z białych. Czy przyczyna leży w tym że czerwone osiągają zbyt niski cukier?
Dziękuję za wyjaśnienie
Marcin


Przyczyna takiej oferty win raczej leży w samym typie wina.
Białe półsłodkiej, z dobrą kwasowością i aromatem, to może być wspaniałe wino.
Czerwone półsłodkie, w zasadzie niepijalne jest
Wyjątkiem są chyba tylko wina likierowe, wzmacniane, typu Porto, ale to osobna para kaloszy...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 17:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeżeli interesujesz się wyłącznie wysokim cukrem, to ma go Vitis riparia. oraz krzyżówki z dużym udziałem riparii m.in. 'Beta' , 'Frontenac' , 'Marquette' itp

-- Cz, 13.01.2022 17:48 --

iskamer napisał(a):
...
Zauważyłem jeszcze to że z większości polskich winnic wina pół słodkie i słodkie praktycznie oferowane są tylko z białych. Czy przyczyna leży w tym że czerwone osiągają zbyt niski cukier?
Dziękuję za wyjaśnienie
Marcin

Przyczyna leży w tym, że odmiany o dużym cukrze nie są jeszcze popularne jak np 'Marquette' , lub nie uprawiają ich w winnicach komercyjnych , jak np odmiana 'Galanth' (wcześniej już tu wymieniana)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 20:03 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
zbyszekB napisał(a):
Przyczyna leży w tym, że odmiany o dużym cukrze nie są jeszcze popularne jak np 'Marquette' , lub nie uprawiają ich w winnicach komercyjnych , jak np odmiana 'Galanth' (wcześniej już tu wymieniana)

Nie wiem czy miarodajne czy nie ale ja w swoim siedlisku mam jeden szpaler stricte przerobowy odmian : Ilczewskij Rsannyj, Gołubok, Rondo, Regent, Marquette, Muscat Bleu, Galath, Cascade, MF, LM i z pryzmatu tego sezonu najlepiej wypada Marquette potem Ilczewskij i Gołubok. Jeśli mówimy o zawartości cukru.
Ot tak mam takie porównanie ale czy miarodajne to niech każdy oceni wg własnego kaprysu... .

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 stycznia 2022, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 maja 2008, 01:00
Posty: 1973
Lokalizacja: Na północ od Tarnowa ;)
Cabernet Cortis, potrafi osiągać bardzo wysokie cukry.

_________________
Pozdrawiam - Jarek
Bóg, kiedy chce nas ukarać spełnia nasze życzenia!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 27 stycznia 2022, 22:22 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): niedziela, 24 lutego 2019, 07:14
Posty: 18
Lokalizacja: Płd Wielkopolska / Ostrów
arki4 napisał(a):
Marquette dociąga przetrzymany do 26 brix utrzymując wysokie kwasy.

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

To z takimi parametrami z Marquette można spokojnie zrobić wino słodkie lub pół słodkie jak z Solarisa zgadza się ?
Zastanawiam się dlaczego Marquette jest tak mało popularny w polskich winnicach


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: taty, Yandex [Bot] i 31 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO