zbyszekB napisał(a):
U mnie przez 3 lata z rzędu jagody Wiktorii pękały.
W 2015 roku gdy tylko jagody zaczęły lekko się przebarwiać podlewałem 2 razy w tygodniu - wiadro wody pod krzew.
I nic nie popękało.
Zdjęcia gron z października 2015 na Wiki.
Odmiana smaczna i plenna, więc warta tego zachodu, jeżeli dostępna są woda i czas na podlewanie.
W przypadku mojej lokalizacji ani woda ani dbanie nie bardzo wchodzi w grę. Mam jeden krzak przy domu i w tym roku sprawdzę jak się sprawdzi taka metoda, chodź nie ukrywam że nie jestem zwolennikiem podlewania w lecie bo strasznie mi się mnożą korzenie podpowierzchniowe. Zapewne ubiegoroczne bardzo suche lato i nagły solidny opad to było dla mojej Wiktorii zbyt wiele i pokazała dobitnie że takiego traktowania nie toleruje

, żałuję że nie zrobiłem zdjęć bo czegoś takiego jeszcze nie widzialem, jagody jakby wręcz eksplodowały.
zer napisał(a):
... swoją drogą czy można w takim razie powiedzieć że gleba piaszczysta dla winorośli jest całkiem OK ? Ja mam niestety nie piaszczysta glebę, glina jest tylko głęboko. Na wierzchu gleba trochę zbita, można by ją z piachem wymieszać ?
Ktoś na YT sugerował że winorośle lubią wapno, nawet woreczek w dołek wsypał (obok krzaczka aby sobie pobierał). Ktoś może potwierdzic skuteczność takiego zabiegu ??
Winorośl da sobie radę na każdej glebie, na moich piachach mam jakieś 40 cm gleby, pod spodem żółty piasek i żwir. Ma ona swoje plusy, takie jak dobra przepuszczalność, szybkie nagrzewanie, trzeba jednak w lecie pilnować wody (dla młodych nasadzeń) bo szybko robi się pustynia. Na glinie z kolei na wiosnę mam problem bo jak okryję winorośle ziemią to wiosnę witają w błotnistej mazi, gorzej też znoszą wiosenne przymrozki.
Winorośl nie lubi gleby kwaśnej (warto sobie zrobić jej badania, one pokażą jakie pH aktualnie masz i jak bardzo glebę należy odkwasić). Co do zakopywania woreczków wapna to bym uważał bo można przesadzić, warto poczytać o stosowaniu nowozów, o najlepszej porze roku do ich stosowania (nie mieszamy wapnowania z nawozami azotowymi).