Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 11:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 11:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Koleżanki i Koledzy

? zastanawiam się na jakąś jasną przerobówką (do posadzenia w przyszłym sezonie), która:
a) miała by bardzo wysoki poziom kwasów
b) byłaby w miarę wczesna, a w każdym razie żeby regularnie dojrzewała (ogródek mam w Tychach)
c) nie dawałaby hybrydowych posmaków

Co Byście polecali?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 12:04 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
suszi napisał(a):
może kiszony Solaris :D


Jak już kisić, to proponuję:
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ut=default

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 13:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
przemgo74 napisał(a):
suszi napisał(a):
może kiszony Solaris :D


Jak już kisić, to proponuję:
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ut=default

Ja nie kiszę :lol: ale czasami zakwaszam :wink:
Np Solaris u mnie na zasobnej glebie dojrzewa na ogół w połowie września przy parametrach ok 22-23Brix i kwasach ok. 8 g/l
W 2012 12/09 zebrałem przy 23,5 Brix i kwasach 6,35 g/l i to było OK
Przetrzymane owoce do końca września na jednym krzewie miały parametry: 27 Brix i kwasy 5,6 g/l
Do zakwaszania mam sporo odmian m,in. Seyval'a który u mnie dojrzewa na przełomie września i października przy parametrach :19-23 Brix i kwasach 8-9 g/l.
Solaris u mnie wymaga okrywania na zimę a Seyvala nie okrywam. Jednak Seyval przy mroźniejszych zimach źle owocuje (przemarzają mu pąki). Posadziłem rok temu kilka krzewów odmiany La Crescent która podobno jest wytrzymalsza na mrozy, dojrzewa w podobnym terminie do Seyvala a ma nieco większe kwasy - odmiana w sam raz dla Ciebie :thumbup: (i bez kiszenia :mrgreen: , ale sztobrów jeszcze brak)

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 13:25 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
zbyszekB napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
suszi napisał(a):
może kiszony Solaris :D


Jak już kisić, to proponuję:
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-win ... ut=default

Ja nie kiszę :lol: ale czasami zakwaszam :wink:
Np Solaris u mnie na zasobnej glebie dojrzewa na ogół w połowie września przy parametrach ok 22-23Brix i kwasach ok. 8 g/l
W 2012 12/09 zebrałem przy 23,5 Brix i kwasach 6,35 g/l i to było OK
Przetrzymane owoce do końca września na jednym krzewie miały parametry: 27 Brix i kwasy 5,6 g/l
Do zakwaszania mam sporo odmian m,in. Seyval'a który u mnie dojrzewa na przełomie września i października przy parametrach :19-23 Brix i kwasach 8-9 g/l.
Solaris u mnie wymaga okrywania na zimę a Seyvala nie okrywam. Jednak Seyval przy mroźniejszych zimach źle owocuje (przemarzają mu pąki). Posadziłem rok temu kilka krzewów odmiany La Crescent która podobno jest wytrzymalsza na mrozy, dojrzewa w podobnym terminie do Seyvala a ma nieco większe kwasy - odmiana w sam raz dla Ciebie :thumbup: (i bez kiszenia :mrgreen: , ale sztobrów jeszcze brak)


Dziękuję!

A jak z plennością La Crescent? No bo Seyval to wiadomo...

Widziałem, że Masz też V 71-141. Jak ją Byś w tej kategorii oceniał?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 13:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
przemgo74 napisał(a):
......
Dziękuję!

A jak z plennością La Crescent? No bo Seyval to wiadomo...

Widziałem, że Masz też V 71-141. Jak ją Byś w tej kategorii oceniał?


La Crescent jak już wcześniej napisałem posadziłem w ub.roku. Na temat jego plonowania wiem tylko z opisów w necie.
Wg mnie wygląda to OK.
Bliższe szczegóły to RM i Roman(dziadek2)

V 71-141 mam tylko jeden krzew kolekcyjnie. Rośnie w cieniu jabłoni (od 14-tej do końca dnia).nie podejmuję się oceny tej odmiany. Łapie w niewielkim stopniu mączniaka prawdziwego - na poziomie vinifer ? Odmiana raczej dość późna ? W tym roku ma kilka gron z pąków zapasowych, w fazie wybarwiania.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 14:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
La Crescent owocuje u mnie trzeci raz. Z plennością jak do tej pory niestety za dobrze nie jest. Grona małe przestrzelone. Nie wiem czy tak będzie zawsze. Odporność na mr?z jest duża ale na wiosenne przymrozki już nie za bardzo. Rosnąca obok Marketa o wiele lepiej sobie radzi.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 15:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
La Crescent owocuje u mnie trzeci raz. Z plennością jak do tej pory niestety za dobrze nie jest. Grona małe przestrzelone. Nie wiem czy tak będzie zawsze. Odporność na mr?z jest duża ale na wiosenne przymrozki już nie za bardzo. Rosnąca obok Marketa o wiele lepiej sobie radzi.

Krzysztofie,
a mógłbyś bardziej szczegółowo ?
Co znaczy ,że lepiej sobie radzi od Marketa ?
Bo u mnie Market radzi sobie bardzo dobrze!
Jeżeli La Crescent radzi sobie jeszcze lepiej ... to ...?
Zbyszek

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 15:43 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku! Źle przeczytałeś. Napisałem, że to Marketa radzi sobie lepiej.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 16:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
vanKlomp napisał(a):
Zbyszku! Źle przeczytałeś. Napisałem, że to Marketa radzi sobie lepiej.

:shock: gra słów
Napisałeś: " Rosnąca obok Marketa o wiele lepiej sobie radzi."
Ponieważ wcześniej była mowa o 'La Crescent" zrozumiałem Twoją wypowiedź, że La Crescent rosnąca obok Marketa lepiej sobie radzi u Ciebie niż Market ?!!!!
Czy Market rosnąca obok....
Czy Marketa rosnąca obok ...
Zbyszek
PS
Tak to jest gdy zamiast pełnej nazwy Marquette używamy skrótów myślowych w rodzaju "Markete" , "Marketa" lub piszemy tak jak wymawiamy tą odmianę ! :mrgreen: zamiast tak jak powinniśmy ją pisać ?!
Ktoś to zapoczątkował na tym forum z obawy przed licencją (niedoszłą) i tak wszyscy powielają przed ...jakąś niezrozumiałą obawą ?
W bezpośredniej rozmowie lub rozmowie telefonicznej to Market (fonetycznie) ale w zapisie to "Marquette" (na litość boską :lol: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 17:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5471
Lokalizacja: Łódź i okolice
Przyrzekam poprawę. :cry:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 18:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Nie wiem jaką kurtynę trzeba by zastosować żeby wyciągnąć 2 kg owoców z la crescent, grona są małe, luźne i więcej masowo chyba mają szypułek niż jagód które w 90% chyba składają się z pestek, może ktoś ma lepsze ale ja takie mam od lat i w tym roku wycinam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 18:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
przemgo74 napisał(a):
Koleżanki i Koledzy

? zastanawiam się na jakąś jasną przerobówką (do posadzenia w przyszłym sezonie), która:
a) miała by bardzo wysoki poziom kwasów
b) byłaby w miarę wczesna, a w każdym razie żeby regularnie dojrzewała (ogródek mam w Tychach)
c) nie dawałaby hybrydowych posmaków

Co Byście polecali?


Przemek, ale po co Ci to? Na wino? Co chcesz dokwaszać?

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:19 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
MarcinJ napisał(a):
Nie wiem jaką kurtynę trzeba by zastosować żeby wyciągnąć 2 kg owoców z la crescent, grona są małe, luźne i więcej masowo chyba mają szypułek niż jagód które w 90% chyba składają się z pestek, może ktoś ma lepsze ale ja takie mam od lat i w tym roku wycinam.

No to zasmucił Ty mnie bardzo! :wink:
I nie wiem czy wycinać już teraz 2 latki ,czy czekać na owocowanie ?
Na szczęście nie usunęłem jeszcze Seyvala !?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Jeśli chodzi o plenność to ja nie mogę narzekać na La Crescent.
W ubiegłym roku ograniczałem ilość gron.Być może ta odmiana woli glebę cięższą niż piaszczystą.
http://images63.fotosik.pl/444/ba00e1ccde39b144.jpg
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
ZbyszekTW napisał(a):
przemgo74 napisał(a):
Koleżanki i Koledzy

? zastanawiam się na jakąś jasną przerobówką (do posadzenia w przyszłym sezonie), która:
a) miała by bardzo wysoki poziom kwasów
b) byłaby w miarę wczesna, a w każdym razie żeby regularnie dojrzewała (ogródek mam w Tychach)
c) nie dawałaby hybrydowych posmaków

Co Byście polecali?


Przemek, ale po co Ci to? Na wino? Co chcesz dokwaszać?


Tak. Chodzi o wino z Aurory i Kristaly.
A co Ty byś polecał?

-- czwartek, 10 września 2015, 20:36 --

MarcinJ napisał(a):
Nie wiem jaką kurtynę trzeba by zastosować żeby wyciągnąć 2 kg owoców z la crescent, grona są małe, luźne i więcej masowo chyba mają szypułek niż jagód które w 90% chyba składają się z pestek, może ktoś ma lepsze ale ja takie mam od lat i w tym roku wycinam.


A jaką Kolegą by odmianę kwaśną polecał?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO