Teraz jest środa, 14 maja 2025, 15:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Frontenac Gris?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:43 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Sorki za tego kiszonego Solarisa, ale gdyby była fajna odmiana wczesna i z wysokim poziomem kwasu to by Każdy ją miał w ogródku. Kiedy jeszcze dla właściciela za kwaśna - to trochę powisi i po sprawie - zawsze dojdzie do ideału. Nie chce krakać ale według mnie takiej nie ma.
Za to zawsze takiego Solarisa czy Siegerrebe można posadzić gdzieś wysoko lub bardzo na północy. Będą one wtedy kwaśne, ale jednocześnie już nie wczesne i niekoniecznie bez aromatów trawiastych. Co prawda w innym wątku (dotyczącym cen wina w Polsce) udawadniano mi, że odpowiednio(mocno) zredukowane owocowanie będzie bardziej aromatyczne niż typowo, przez co może dać wino jakościowe bajecznie pyszne i drogie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:44 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Wszystkie późniejsze odmiany będziesz miał kwaśne, tu trzeba jeszcze dopasować smak, myślę że najlepszy będzie seyval jak neutralny, hibernal jak rieslingowy, jak bym teraz zebrał fuszeresa to bym miał 20brix i z 9-10 kwasów delikatnego muszkatu z wybarwionymi już pestkami.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:49 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
MarcinJ napisał(a):
Wszystkie późniejsze odmiany będziesz miał kwaśne, tu trzeba jeszcze dopasować smak, myślę że najlepszy będzie seyval jak neutralny, hibernal jak rieslingowy, jak bym teraz zebrał fuszeresa to bym miał 20brix i z 9-10 kwasów delikatnego muszkatu z wybarwionymi już pestkami.


O - wielkie dzięki!

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 19:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Możesz spróbować Jutrzenkę. Kwas (u mnie) ma dość spory, koło 9-10 g. I aromat przy tym super mocny, jeden krzak by zdominował z 20 litrów wina z neutralnych odmian.
Ale ten aromat jest bardzo specyficzny i mocny. Musisz spróbować, czy Ci pasuje.
Jak chcesz, to możesz do mnie zajechać po litr soku po winobraniu :-) Albo poszukać gdzieś bliżej :-)

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 20:46 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
Amawin napisał(a):
Frontenac Gris?

No niby tak, ale on ma napewno absmaki ripariowe?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 21:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Najwięcej na temat Frontenac Gris mógłby powiedzieć Paweł(PawelL)ale on się ostatnio nie udziela na forum ?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 21:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
przemgo74 napisał(a):
Amawin napisał(a):
Frontenac Gris?

No niby tak, ale on ma napewno absmaki ripariowe?


Mi akurat najbardziej kojarzy się z białą porzeczką, ale inni zapewne wyczuwają takie absmaki. Jednak, do "zakwaszenia" będziesz pewnie potrzebował ~1/10 objętości, więc może nie byłby to taki problem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 21:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
jano napisał(a):
Jeśli chodzi o plenność to ja nie mogę narzekać na La Crescent.
W ubiegłym roku ograniczałem ilość gron.Być może ta odmiana woli glebę cięższą niż piaszczystą.
http://images63.fotosik.pl/444/ba00e1ccde39b144.jpg
__________________
Pozdrawiam - Janek

A z pewnością. Dobrze nawożone i nawodnione dadzą większe jagody. Jednak im wyższa mrozoodporność odmiany, tym należy spodziewać się niższego plonu.
Na dzień dzisiejszy kwaśny bez kiszenia jest u mnie Solaris. Wysokie kwasy są w winie z Riesling, to pewnie i w owocach.
Jest cała seria rieslingowatych hybryd.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 22:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
poszukiwacz napisał(a):
jano napisał(a):
Jeśli chodzi o plenność to ja nie mogę narzekać na La Crescent.
W ubiegłym roku ograniczałem ilość gron.Być może ta odmiana woli glebę cięższą niż piaszczystą.
http://images63.fotosik.pl/444/ba00e1ccde39b144.jpg
__________________
Pozdrawiam - Janek

A z pewnością. Dobrze nawożone i nawodnione dadzą większe jagody. Jednak im wyższa mrozoodporność odmiany, tym należy spodziewać się niższego plonu.
Na dzień dzisiejszy kwaśny bez kiszenia jest u mnie Solaris. Wysokie kwasy są w winie z Riesling, to pewnie i w owocach.
Jest cała seria rieslingowatych hybryd.


Jakie byś do nich zaliczył?

-- czwartek, 10 września 2015, 23:03 --

ZbyszekTW napisał(a):
Możesz spróbować Jutrzenkę. Kwas (u mnie) ma dość spory, koło 9-10 g. I aromat przy tym super mocny, jeden krzak by zdominował z 20 litrów wina z neutralnych odmian.
Ale ten aromat jest bardzo specyficzny i mocny. Musisz spróbować, czy Ci pasuje.
Jak chcesz, to możesz do mnie zajechać po litr soku po winobraniu :-) Albo poszukać gdzieś bliżej :-)


Dziękuję za zaproszenie. Na pewno skorzystam ale jeszcze nie w tym roku.
Jutrzenkę akurat mam i chciałem dosadzać. W moim wypadku wystarczy kilka krzewów.

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 10 września 2015, 22:21 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Z rieslingowatych mam Johannitera i jeszcze nigdy nie był słodki, może jeszcze Hibernal ale go nie mam. Dobry w smaku jest nie całkiem dojrzały Solaris, te zbyt późne mogą mieć trawiasty posmak.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 00:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Trawiasty posmak głównie uwydatnia się w przeciążonych i niedojrzałych owocach odmian ciemnych,być może i niektóre odmiany jasne też mają taką skłonność,ale ja osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem. :?
Dyskutujemy nad doborem odmiany która ma większe kwasy i potrafi dojrzeć w naszych warunkach,ale aby osiągnąć swoje optimum musi mieć również odpowiednią lokalizację.
Wystawienie winnicy i jej położenie ma zdecydowane znaczenie na dobór odmiany.
Oczywiście rozmawiamy na temat doboru odmian które zrobią odpowiedni balans odpowiedniej kwasowości do uzyskania wina na odpowiednim poziomie. :idea:

Proponowałbym dwie odmiany które mogą wzbogacić w kupażu odmiany które chcesz dokwasić.
Pierwsza to Seyval B. która jest plenna i odporna na choroby ,ale jeśli będzie ostra zima to może przemarzać. Drugą którą proponuję to La Crescent ponieważ jeśli jest niekorzystne położenie winnicy to jest pewniak. Wino z tej odmiany jest bardziej złożone i dla mnie bardziej aromatyczne niż z Seyval B. Oczywiście to jest subiektywna ocena. Dziwi mnie,że chcesz dokwaszać wino z Aurory....
Ta odmiana jest neutralna smakowo ,a kwasowość w zależności od obciążenia nie odbiega od normy.
Dla wzbogacenia aromatu Aurory tak jak radzili wcześniej kol. byłaby Jutrzenka ,która jest póżniejsza jak Aurora a do tego ma większe kwasy i bardzo intensywny aromat.
Warto spróbować kilku kombinacji i dobrać sobie rozwiązanie które dla ciebie będzie dobre. :)
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 12:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2014, 15:32
Posty: 352
Lokalizacja: Tychy
jano napisał(a):
Trawiasty posmak głównie uwydatnia się w przeciążonych i niedojrzałych owocach odmian ciemnych,być może i niektóre odmiany jasne też mają taką skłonność,ale ja osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem. :?
Dyskutujemy nad doborem odmiany która ma większe kwasy i potrafi dojrzeć w naszych warunkach,ale aby osiągnąć swoje optimum musi mieć również odpowiednią lokalizację.
Wystawienie winnicy i jej położenie ma zdecydowane znaczenie na dobór odmiany.
Oczywiście rozmawiamy na temat doboru odmian które zrobią odpowiedni balans odpowiedniej kwasowości do uzyskania wina na odpowiednim poziomie. :idea:

Proponowałbym dwie odmiany które mogą wzbogacić w kupażu odmiany które chcesz dokwasić.
Pierwsza to Seyval B. która jest plenna i odporna na choroby ,ale jeśli będzie ostra zima to może przemarzać. Drugą którą proponuję to La Crescent ponieważ jeśli jest niekorzystne położenie winnicy to jest pewniak. Wino z tej odmiany jest bardziej złożone i dla mnie bardziej aromatyczne niż z Seyval B. Oczywiście to jest subiektywna ocena. Dziwi mnie,że chcesz dokwaszać wino z Aurory....
Ta odmiana jest neutralna smakowo ,a kwasowość w zależności od obciążenia nie odbiega od normy.
Dla wzbogacenia aromatu Aurory tak jak radzili wcześniej kol. byłaby Jutrzenka ,która jest póżniejsza jak Aurora a do tego ma większe kwasy i bardzo intensywny aromat.
Warto spróbować kilku kombinacji i dobrać sobie rozwiązanie które dla ciebie będzie dobre. :)
__________________
Pozdrawiam - Janek


Serdeczne dzięki.
Rzeczywiście ? co do Aurory ? nie mam być może racji. Raczej nie chodzi tyle o kwasy co o ?nijakość?.
Natomiast teraz bardziej nastawiam się na Kristaly i tu już chyba zdecydowanie o niskie kwasy chodzi.

Co generalnie wnioskuję z tej konwersacji ? że u jasnych odmian nie ma aż takiego znaczenia żeby w pełni dojrzały? Czy dobrze rozumuję?

Widzę więc, że Seyval oraz Crescent. Ale też Johanniter, Hibernal a nawet C. Fuszeres czy Frontenac G. Myślałem też sam o V 71-141, którą polecał p. Lisek ale widzę, że nie jest zbyt znana.
Czy jeszcze jakieś typy?

_________________
Pozdrawiam – Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 13:10 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Niezależnie czy odmiana ma większą kwasowość i póżniej dojrzewa to jej pełna dojrzałość jagód ma wpływ na jakość wina.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 11 września 2015, 13:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1686
Lokalizacja: okolice Ojcowa
przemgo74 napisał(a):
Co generalnie wnioskuję z tej konwersacji ? że u jasnych odmian nie ma aż takiego znaczenia żeby w pełni dojrzały? Czy dobrze rozumuję?

Nie jest tak prosto. Wnioskować można tak: Dojrzałe owoce mają odpowiedni poziom cukru, przeciągając termin zbioru cukier już się nie zmienia, lub rośnie już niewiele, natomiast spadają wyraźnie kwasy.

Dodam, że w tworzeniu białych win szczególną uwagę zwraca się na aromaty. Zbieramy gdy moszcz super pachnie, a nie gdy mamy skojarzenia tylko z witaminą C. Gęstość wina też jest ważna i można przybliżyć, że wraz z dojrzewaniem materiału będzie z tym lepiej.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO