Na wniosek Piotra wrzucam tu swoje jagody z tematu dojrzewanie + jagody z tunelu
Mamy niby dopiero 25 sierpnia, ale ja już robię podsumowanie. Gradobicie, susza, plaga os chyba nie pozwoli na długi sezon. Zwłaszcza jak spadnie długo oczekiwany (od 12 lipca) deszcz to owoce zaczną pękać, a te uszkodzone przez grad i osy będą gnić.
Ale może się komuś takie zestawienie z końca sierpnia przyda, bo wiele osób pyta o najwcześniejsze odmiany. Waga i gabaryty jagód ze względu na katastrofalną suszę nie są miarodajne, również dojrzewanie przebiega nieco dziwnie. Nie ważyłem jagód bo straszna drobnica w tym roku. Standardowa kartka w kratkę i moneta 2zł.
Do zestawienia trafiły jagody, które rokowały na dzień dzisiejszy że są jadalne w jakimś stopniu. Literką (k) na zdjęciach oznaczone jagody z kontrolnych gronek. Ocena subiektywna na podstawie 1 jagody ze zdjęcia, pestek nie oglądałem, refraktometrem nie mierzyłem. Kilka późnych odmian zaskakująco dojrzałych ja na sierpień.
2- to jagody miękkie, już nieco słodkawe, ale jeszcze wyraźnie kwaśne
3? kwaśne, ale już wyraźnie słodkie
4- słodko kwaśne, które można już śmiało podjadać
5 dojrzałe
5- Aloszenkin, JHD, Sierafimowski, Elegant Sw, Kiszmisz 342, Rusboł Ulepszony, Garold, Preobrażenie, Gurman Rannyj, Super Extra, Pierwozwannyj, Kiszmisz Zaporoski, Wiktoria, Aksinia, King Rubi
4- Krasotka, Nowy Podarek Zaporoża, Watra, Piesnia, Ruswien, Timur, Elf, Dołgożdannyj, Agro, Kostia, Agat Doński, Rusmoł Rannyj, Łora, Muromiec
3-Wostorg Idealny, Sfinks, Gaubiena Nou, FVR 7-9, Bakłanowski, Arkadia, Kiszmisz Nachodka, Master, Aleja Woroniuka, Prim, Rusboł, Talizman, Głasza, Zodiak,
2- Furszetnyj, Plewien Muskat, Nowoje Stoletie ZGTU, Lija, Denał, Karmakod, Charli, Wiera, Typ Niziny, Venus, Podarek Zporoża, Arocznyj,