Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 05:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 07:26 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie!
Pragnę powiadomić, że po 20 kwietnia jadę po sadzonki winogron do Szwajcarii i Niemiec. Sadzonki ze Szwajcarii w cenie 3,5 FCH (około 9zł), będą to odmiany Garanoir, Gamaret, Doral, hybryda o aromacie wanilii – bez nazwy(jako deserowy), sadzonki szczepione na podkładce Couderc 3309 o dł. min 50 cm . Z Niemiec sadzonki w cenie około 7zł, odmiany takie jak Rondo, Regent i biała odmiana podobna do Sibery i Hibernala o nazwie Phoenix szczepione na podkładce SO 4(dł. min 30cm). Odmiany takie jak Hibernal i Sibera na zamówienie do odbioru – wiosna 2007, ponieważ szkółki Niemieckie odmiany te produkują tylko na zamówienie. Po za tym wszystkie inne odmiany uprawiane na zachodzie można również zakupić. Sadzonki Niemieckie pochodzić będą ze szkółki w Geisenheim współpracującej z Instytutem w Geisenheim ( Institut fur Rebenzuchtung und Rebenveredlung). Sadzonki Szwajcarskie pochodzić będą z renomowanej szkółki winorośli w Morges.Wszystkie sadzonki są w pierwszym wyborze.
Nawiązałem również kontakt i będę miał możliwość sprowadzenia niedużych ilości sadzonek winogron z rejonu Sybiru i Urala. Nie mogę jednak powiedzieć jaka byłaby ich ostateczna cena.
Wszystkich chętnych zakupem proszę o kontakt e-mailem.Przy zamówieniu e-mailem proszę o dokładne dane i dokładne podanie jakie sadzonki, na jakich podkładkach i ilość szt.
Pozdrawiam Gingobiloba

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 10:23 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za informację.

Trudno jednak napisać do Ciebie e-mailem, skoro go nie podałeś. Owszem, zamieściłeś na forach rosyjskich, ale skąd mieliśmy wiedzieć, że to Ty?

Moje zamówionko przesyłam mailem. A może chcesz na pw?

Pozdrawiam

zdzicholo

PostNapisane: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 18:20 
nowicjusz
nowicjusz

Można przesłać zamówienie na PW.Ale oczywiście podaję też e-mail: mchamicus@interia.pl

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2005, 17:36 
czeladnik
czeladnik

[quote="Gingobiloba"]Couderc 3309

Jeśli się nie mylę to Coudrec opóźnia/wydłuża wegetację, co w naszym klimacie chyba nie jest wskazane.
Z tego co mi wiadomo jest stosowany przez najlepszych niemieckich winiarzy z późnymi klonami w celu zapewnienia najwyższej jakości owoców.

Strefa czasowa: UTC + 1