Kilka fotek i informacji o odmianie wrzuciłem tu:
http://www.winogrona.org/index.php?titl ... rienskiego
-- czwartek, 4 czerwca 2015, 13:46 --
Z całej mojej kolekcji Inga D. kwitnie najszybciej na południowej ścianie (4.06) . Kwitnie tuż przed Sfinksem i Muscatem Bleu , inne odmiany jeszcze nie zaczęły.
-- czwartek, 4 czerwca 2015, 14:10 --
Inga D. pod ścianami wygląda na plenna odmianę: dwa duże kwiatostany na każdej latorośli.
Załącznik:
Inga D. 04.06.15.jpg [ 135.13 KiB | Przeglądane 1844 razy ]
-- poniedziałek, 10 sierpnia 2015, 15:56 --
Inga okazała się bardzo plenna na wschodniej ścianie (po 2 spore grona na latorośl) i jest już prawie dojrzała na tym niekorzystnym, bo krótko nasłonecznionym stanowisku.
Załącznik:
WP_20150810_018.jpg [ 108.85 KiB | Przeglądane 1636 razy ]
-- sobota, 13 stycznia 2018, 00:31 --
Niestety
kończę z uprawą tej odmiany. Odmiana nie sprawdziła się u mnie (albo nie mam do niej ręki). Krzew prowadzony na wysokim pniu na mniej naświetlonym stanowisku (na ścianie) chciał plonować obficie, ale "dojrzewał" tylko "wizualnie" a pozostawał bardzo kwaśny w smaku i o nieciekawej konsystencji miąższu. Łapał też mączniaka p. (słaby tam przewiew). Został przeszczepiony, bo dla pojedynczych gron (koniecznie musiałbym chyba ostro go redukować) szkoda mi miejsca. Drugi krzew na południowej ścianie prowadzony nisko tylko raz zaowocował (o smaku podobnym do Aloszenkina), ale tak się zmęczył, że przez następne lata nie chciał rosnąć. Za mało mam miejsca na kapryszenie odmian, czekanie i duże redukcje owocowania.