Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 12:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 10:35 
mistrz
mistrz

Mój znajomy ma stary krzak (poniemiecki?), prawdopodobnie jest to Baco Noir. Chętnie porównam cechy odmianowe. A może jest gdzieś opis w necie (francuski odpada...)?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 10:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="vladi1"]Mój znajomy ma stary krzak (poniemiecki?), prawdopodobnie jest to Baco Noir. Chętnie porównam cechy odmianowe. A może jest gdzieś opis w necie (francuski odpada...)?
Pozdrawiam

Trochę jest w "101 odmian winorośli" str.79
Cecha charakterystyczna - zawsze kwaśny. :mrgreen:
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2008, 17:34 
mistrz
mistrz

Dzięki Janusz.
U Myśliwca już sprawdziłem. Niestety ilość informacji tam podana nie wystarcza do jednoznacznej identyfikacji.
Co do kwaśności, to potwierdzam...
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 stycznia 2008, 19:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Cecha charakterystyczna - zawsze kwaśny. :mrgreen:

Fakt, Baco noir ma wysoką kwasowość. Jednak jego największą wadą jest stosunkowo niska plenność oraz konieczność prowadzenia w dużych formach.

Zasadniczy wpływ na jakość wina z Baco noir ma ograniczanie zbioru. I tak wina z winnicy o wydajności ok. 70hl/ha są zdecydowanie gorsze od tych z winnicy o wydajności ograniczonej do ok. 50hl/ha. Wina z tej odmiany mają zdolność do wieloletniego leżakowania co również znacznie podnosi ich jakość.

Najsłynniejszym producentem win z Baco noir jest kanadyjska winiarnia "Henry of Pelham": http://www.henryofpelham.com/wines.php?sub_id=23

Daniel

PS. Znalazłem wyniki konkursu z 2006:

Ontario Wine Society Red Hybrid Award
Gold: Henry of Pelham Family Estate 2004 Baco Noir Reserve
Silver: Mountain Road 2002 Mountain Road Red
Silver: Stoney Ridge Estate 2004 Baco Noir Reserve
Bronze: Hernder Estate 2002 Chambourcin

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 8 maja 2008, 21:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]We Francji do określania terminu dojrzewania (maturite) stosowana jest skala Pulliat'a (1879), gdzie punktem odniesienia jest termin dojrzewania Chrupkiej złotej (Chasselas dore). Wg. Sękowskiego i Myśliwca (1996) Chrupka złota dojrzewa w gruncie, w Gołuchowie ok. 25 września. .......

Ten termin dojrzewania Chrupkiej złotej +/- pasuje. Znalazłem, że dla Paryża dojrzewanie tej odmiany określane jest na 15-20 września natomiast gość z Alzacji pisze mi, że u niego Chrupka dojrzewa "pod koniec września".

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 21:40 
Aż się boję wchodzić w dyskusję ekspertów. Myśle że mi to wybaczycie. To co mam do przekazania wydaje mi się w dyskusji istotne.
Kiedy zakończyłem uprawę pomidorów posadziłem zakupione winorośle w 2 pozostałych jeszcze namiotach. Były to różne odmiany także przerobowe. Było bardzo upalne lato. Pod namiotami istna Francja albo jeszcze goręcej.
Wielkie było moje zdziwienie kiedy poszczególne odmiany zaczęły dojrzewać w odmiennej kolejności niż wynikało to z opisów. Ja tłomaczyłem to następująco: Na porę dojrzewania winorośli mają wpływ wymagania termiczne odmian podczas wegetacji.
W zależności od przebiegu pogody w czasie wegetacji, kolejność dojrzewania poszczególnych odmian może być inna.
Uważam także że kolejność dojrzewania poszczególnych odmian we Francji może być inna niż w Polsce.
Pozdrawiam Ziko

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 22:48 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]Aż się boję wchodzić w dyskusję ekspertów. Myśle że mi to wybaczycie. To co mam do przekazania wydaje mi się w dyskusji istotne.
Kiedy zakończyłem uprawę pomidorów posadziłem zakupione winorośle w 2 pozostałych jeszcze namiotach. Były to różne odmiany także przerobowe. Było bardzo upalne lato. Pod namiotami istna Francja albo jeszcze goręcej.
Wielkie było moje zdziwienie kiedy poszczególne odmiany zaczęły dojrzewać w odmiennej kolejności niż wynikało to z opisów. Ja tłomaczyłem to następująco: Na porę dojrzewania winorośli mają wpływ wymagania termiczne odmian podczas wegetacji.
W zależności od przebiegu pogody w czasie wegetacji, kolejność dojrzewania poszczególnych odmian może być inna.
Uważam także że kolejność dojrzewania poszczególnych odmian we Francji może być inna niż w Polsce.
Pozdrawiam Ziko

Weźmy Rondo i Cabernet Sauvignon które rosną 1 m jeden od drugiego. Twierdzisz, że mogą zaistnieć takie specyficzne warunki pogodowe, że Cabernet Sauvignon dojrzeje przed Rondem ?

Daniel

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 23:08 
Nie mam większych doświadczeń z tymi akurat odmianami Danielu.
Ja uważam że odmiany o zbliżonym czasie dojrzewania, ale odmiennych wymaganiach termicznych w czasie wegetacji, mogą dojrzewać zmiennie. Raz może dojrzewać jako pierwsza odmiana 1 a innym roku jako pierwsza odmiana 2 w zależności od przebiegu pogody. Ja innego wytłomaczenia tego co obserwowałem nie znajduję. Jestem otwarty na wszelkie argumenty. Ziko

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 maja 2008, 23:29 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]
Ja uważam że odmiany o zbliżonym czasie dojrzewania, ale odmiennych wymaganiach termicznych w czasie wegetacji, mogą dojrzewać zmiennie. Raz może dojrzewać jako pierwsza odmiana 1 a innym roku jako pierwsza odmiana 2 w zależności od przebiegu pogody. Ziko

Przybliż temat, bo normalnie jestem w 8O

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 05:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]Ja uważam że odmiany o zbliżonym czasie dojrzewania, ale odmiennych wymaganiach termicznych w czasie wegetacji, mogą dojrzewać zmiennie. Raz może dojrzewać jako pierwsza odmiana 1 a innym roku jako pierwsza odmiana 2 w zależności od przebiegu pogody. Ja innego wytłomaczenia tego co obserwowałem nie znajduję. Jestem otwarty na wszelkie argumenty.

Coś w tym jest, bo w zeszłym roku jedłem Muskata Letniego razem z Festivee (obie odmiany rosną w podobnych warunkach), ale nie traktowałbym tego jako regułę.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 06:10 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"] Ja uważam że odmiany o zbliżonym czasie dojrzewania, ale odmiennych wymaganiach termicznych w czasie wegetacji, mogą dojrzewać zmiennie

Wiązanie dojrzewania wyłącznie z warunkami termicznymi to chyba zbyt duże uproszczenie. Wiele innych czynników ma na nie wpływ: stosunki wodne, rodzaj gleby, obciążenie krzewu, itp. Ponadto, różne odmiany w różny sposób reagują na czynniki stresujące, np. suszę czy ekstremalne temperatury.

Kilkudniowe różnice w dojrzewaniu można zaobserwować również w obrębie krzewów jednej odmiany, w jednej winnicy. Często nawet na jednym krzewie jedne grona dojrzewają szybciej inne później.

Daniel

PS. Czasem ktoś napisze, że odmiana X dojrzewa kilka dni przed odmianą Y, jednak takie sformułowanie jest bez znaczenia. Ocena dojrzałości jest subiektywna a sam proces dojrzewania zachodzi w sposób ciągły.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 07:44 
I to są te niuansiki które trudno w pełni na forum opisać. Nie uważam że pora dojrzewania zależy wyłącznie od wymagań termicznych poszczególnych odmian. Tego nie napisałem. Uznaj jednak że moje obserwacje są rzeczywiste. Po za tym zgadzam się z Twoimi opiniami Daniel. Ziko

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 07:46 
Ekspert
Ekspert

[quote="DW"]
Kilkudniowe różnice w dojrzewaniu można zaobserwować również w obrębie krzewów jednej odmiany, w jednej winnicy. Często nawet na jednym krzewie jedne grona dojrzewają szybciej inne później.

Ma to znaczenie zwłaszcza w uprawie odmian moszczowych. Grona najbardziej oddalone od systemu korzeniowego dojrzewają później, dlatego Danielu przechodzę na formy prowadzenia z krótkimi ramionami. W uprawie odmian deserowych nie ma to żadnego znaczenia.
Niektóre odmiany deserowe źle znoszą bardzo wysokie temperatury (wspomniany M.Letnij ) i np w temp. 30*C wegetacja zostaje wstrzymana, podczas gdy w tych samych warunkach inna (Festivee ), radzi sobie doskonale.

Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 08:07 
Misza napisał:
Coś w tym jest, bo w zeszłym roku jedłem Muskata Letniego razem z Festivee (obie odmiany rosną w podobnych warunkach), ale nie traktowałbym tego jako regułę.[/quote]

Wydaję mi się że Misza odczytał o co mi chodzi. Zeszły rok był chłodny.
Festive, odmiana raczej późniejsza ale moim zdaniem o mniejszych niż Muscat Letni wymaganiach co do temperatury w czasie wegetacji, dojrzała razem z Muskatem Letnim, który jest znacznie wcześniejszy ale ma większe wymagania.
Również nie chodzi mi o jakiekolwiek regóły. Powtórzę jedynie; uważam że dojrzewanie odmian we Francji nie musi do końca się zgadzać z kolejnością ich dojrzewania w Polsce. Podkreślę że to tylko moje obserwacje i moja hipoteza. Ziko

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 08:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="ziko"]I to są te niuansiki które trudno w pełni na forum opisać. Nie uważam że pora dojrzewania zależy wyłącznie od wymagań termicznych poszczególnych odmian. Tego nie napisałem. Uznaj jednak że moje obserwacje są rzeczywiste. Po za tym zgadzam się z Twoimi opiniami Daniel. Ziko

Niuanse są regułą, oczywistą oczywistością. Ludziom czasem trudno to przyznać bo wolą widzieć świat bardziej uporządkowanym. Nie neguję czyichkolwiek obserwacji. Odmiany o zbliżonym terminie dojrzewania mają właśnie zbliżony termin dojrzewania, z całą gamą niuansów. Jest to tak samo prawdziwe jak to, że Cabernet Sauvignon nigdy nie dojrzeje przed Rondo. Niezależnie od tego czy rośnie we Francji, Polsce czy na Antarktydzie.

Daniel

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1