DW napisał(a):
No cóż, te liście NN w znacznym stopniu przypominają liść Couderc 4401 (zarówno Ravaza jak i Galeta), Trudno jednak jednoznacznie stwierdzić czy chodzi o tę samą odmianę, ponieważ jak wspomniałem wcześniej, nie wiadomo jaka właściwie jest definicja odmiany Couderc 4401: grona małe i stożkowate (Galet, oraz w opisach z wielu krajów gdzie ta odmiana była uprawiana) czy długie 15-20 cm (Ravaz).
W związku z powyższym, oraz biorąc pod uwagę cechy które podajecie dla NN od Zdzislawa, doszedłem do następujących wniosków.
1. Nasze NN to nie jest Couderc 4401, być może jest to odmiana z nim spokrewniona.
2. Z powodu słabo zabarwionego soku oraz wielkości gron (b. duże, do 30 cm), przypuszczam, że NN jest albo jakąś inną niż Couderc 4401, krzyżówką V Ru, albo krzyżówką w której Couderc 4401 jest jednym z rodziców. Takich krzyżówek z udziałem Couderc 4401 było kilkadziesiąt, część z tych selekcji na długie, cylindryczne grona, i słabo zabarwiony sok, np. 829-6 Malegue.
Przejrzałam dziś w nocy do strony 11-ej z tym o to postem na początku.
Cytuję go w całości bo zastanowiły mnie dwie rzeczy.
ad 2 sok- w tym roku wycisnęłam sok, jak pisałam już, i skórki bardzo łatwo dały kolor,
prawie jak farbiarka jakaś

wyciskałam wtedy też Regenta i on miał sok zdecydowanie jaśniejszy
grona - no właśnie wstawiając zdjęcie gron z mojego krzewu, ktoś mi napisał, że to Marquette,
bo NN Karpicka nie ma takich długich gron.
Tak w ogóle ja go wtedy zredukowałam, bo nieopatrznie zostawiłam grona na mizernych latoroślach
i właściwie to wszystko skasowałam; zaczął wtedy nabierać szybko cukrów.
Te grona nie były jakieś długie, właśnie bardziej jak napisał wtedy
Thomasl Ja tam fachowcem jeszcze nie jestem jak tu wielu naszych ekspertów, ale te grona masz bardzo wypasione, znaczy szerokie i krótkie. Moje są bardzo długie i małe jagody. Gdybys mnie spytała co to za odmiana to do głowy by mi nie przyszło HZk .Tu mój post ze zdjęciem
post254124.html#p254124 gron jeszcze na krzaku
i przypominam tak wyglądały zerwane

Jagódki zdecydowanie ściśle, na jednym gronie rozwinęła się szara pleśń punktowo, a tak to zdrowe, tylko
dorwały się osy już do nich.
Czy wobec tego to na pewno wszystko te same u wszystkich HzK ?