Teraz jest środa, 7 maja 2025, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 18 września 2022, 08:26 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Jak dojrzałe to nie ma na co czekać :D W innym regionie czy lokalizacji może być inaczej.

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 18 września 2022, 12:28 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
donald1209 napisał(a):
A jaki powód że tak szybko?Ja zbieram nn przy 23,24 Brix końcem września.

Ja otrzymałem owoce w prezencie od Zdzisława, czyli z samego źródła. Właściciel, doświadczony w uprawie tej odmiany uznał, że jest właściwy moment. Cukry w soku wyszły 24,5-24,8°Blg.
Ja tylko przeprowadzam doświadczenie z wytworzeniem wina rzetelnie notując, co i jak robię.
Moje nastawienie jest raczej badawcze, a nie przesadnie entuzjastyczne czy nadmiernie uprzedzone. Cieszę się, że mam możliwość zwinifikować po swojemu (amatorsko) i przekonać się o rezultatach.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 września 2022, 15:35 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Jagoda napisał(a):
Jak dojrzałe to nie ma na co czekać :D W innym regionie czy lokalizacji może być inaczej.

A jakież to były parametry dojrzałości możesz napisać ?

-- Pn, 19.09.2022 6:27 --

Hej dzisiaj chyba będzie mały próbny zbiór ( mam okienko) :D

Wyjątkowo odpowiem na znikającego posta.
Parametry były takie, kolor jagód ciemny, smak słodki, pogoda piękna i miałam czas zbierać. Czego chcieć więcej :D

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 września 2022, 17:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Mietku trolowanie czy nie, a ja bym bardzo chętnie komisyjnie ocenił tak wysoko ocenianą przez nią samą jej wino z HzK żeby nie było że jest nieobiektywnie Poprosimy o podesłanie, lub przekazanie przez kogoś.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 września 2022, 19:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Dlaczego Sndrzeju wygasiłeś?
Twoje posty są bardzo wartościowe o merytoryczne.
Moje mają również uszkodzenia od oś, prawdziwego porobiłem i narazie czysto.
Dziś mie badałem ale jagody próbowałem. Pięknie pachnie i pestki zaczynają być kruche w większości wybarwione. Wydaje mi się że pierwszy raz będę miał nie tylko HZK, ale wszystko zbierane w tak dobrym stopniu dojrzałości. Niecierpliwość chyba trochę okiełzałem.

Jagoda czy kropka znaczy, koniec tematu? Czy raczej przez pomyłkę wykasowałaś(eś)?

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 września 2022, 20:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Zebrane częściowo wczoraj .
30% uszkodzone przez owady i pleśń nie tylko szara ale w wielu odmianach barwy to biała , niebieska i zielona :D
Uszkodzone jagody oddzielone przed odszypułkowaniem.
Pestki wydają się być w większości brązowe
Zarówno młode krzewy jak starsze bardziej obciążone owocowaniem tak samo porazone przez wspomniane czynniki.
NN niczym nie chroniona. Zero oprysków.
W miazdze 17,5 BRIX
Kwasowość nie mierzona
W zapachu czuć plesń.
Fermentuje dość intensywnie .
Drożdże typu zabójca V1116.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :D
.........
..........

U mnie pomiary z ostatniuej soboty - 21 Bx, kwasów nie mierzyłem jeszcze,pestki już całkowicie wybarwione, obciążenie ok. 2kg/krzew, krzewy niczym nie chronione (zero oprysków), jagody jeszcze zdrowe :D Wczoraj przez cały dzień deszcz, więc jeszcze czekam ze zbiorem.
PS
W ub. roku młode jeszcze krzewy były przeciążone, po ok 3kg/krzew.
Owoce zebrane 2 go października; parametrey : 23Bx, TA 9,7g/l ; pH 3,1, drożdże spontan.
Ponieważ nie nastąpiła samoistna FJM byłem zmuszony w listopadzie odkwasić wino węglanem wapnia.
Po odkwaszeniu nastąpiła FJM
11/02/2022 - parametrey wina : -2Blg ; TA 5,8g/l; pH 3,48
I takie wino oceniali wiosną b.r. degustatorzy z tego forum.
Ocena wypadła blado, bo zaledwie "wino pijalne" :lol:
Gdy materiał będzie lepszy ,albo nieco inna technologia winifikacji , to może i wino będzie lepsze :?: :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2022, 12:09 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Złota polska jesień. Liście zaczynają żółknąć, Hybryda szykuje się do zimowego snu.
Tegoroczne wino zapowiada się bardzo dobrze, ciemne, z lekkim kwaskiem i aromatem suszonych śliwek.


Załączniki:
D12A626E-1306-4861-A3A4-4513BCEA0B21.jpeg
D12A626E-1306-4861-A3A4-4513BCEA0B21.jpeg [ 47.4 KiB | Przeglądane 1238 razy ]

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 9 października 2022, 19:07 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Jagoda moje też jest ciemne :wink: ale z tą śliwką i kwaskiem to mnie zaskoczyłaś. To nie moje klimaty.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 10 października 2022, 15:10 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 28 marca 2014, 16:59
Posty: 145
Lokalizacja: Poznan
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
NN niczym nie chroniona. Zero oprysków.
W miazdze 17,5 BRIX
Kwasowość nie mierzona
W zapachu czuć plesń.
Fermentuje dość intensywnie .
Drożdże typu zabójca V1116.
Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

:wtf:
Można takie owoce winifikować? Jak rozróżniasz Andrzeju te spleśniałe od tych pachnących pleśnią? Obawiam się, że aflatoksyny za kilka lat mogą zniszczyć Ci wątrobę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 09:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2019, 09:50
Posty: 234
Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Luk, w miarę rozwoju świadomości winiarskiej można przyjąć model chociażby francuski, gdzie grona z szlachetną pleśnią :mrgreen: idą do wspólnej fermentacji z zdrowymi.

_________________
Piję nie po to, żeby upaść, lecz żeby się podnieść.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 15:27 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Mam jeden krzaczek i zerwałam w końcu dziś gronka, bo w zasadzie mógłby jeszcze wisieć,
ale osy się znów czepiają wszystkiego.

Obrazek


Jak miał niskie cukry tak całkiem nieźle mu podskoczyły i miał Blg 23 już po odjęciu niecukrów.
Jednak kwasy wysokie, tak, że aż się zdziwiłam tymi cukrami.
Wyszedł jeden litr soku, bo wycisnęłam go od razu i przyznam, że kolor to ma bardzo ładny,
ciemna, głęboka czerwień.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 16:11 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): sobota, 26 listopada 2016, 23:31
Posty: 750
Lokalizacja: Krościenko Wyżne
Jola, jak masz możliwość, to puść ten krzew na formę typu pergola. Całkiem inaczej się wtedy zachowuje. Grona większe i zadziwiająco mają więcej cukru. U mnie są dwa krzewy i rosną w formie mieszanej: częściowo szpaler i pergola. Widzę też, że ta odmiana bardziej preferuje formy bardziej rozbudowane, niż usidlenie w szpalerze.

_________________
Przydomowa mikroWinnica Siekierników, 80 krzewów. Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 11 października 2022, 18:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Jagoda napisał(a):
Tegoroczne wino zapowiada się bardzo dobrze, ciemne, z lekkim kwaskiem i aromatem suszonych śliwek.

Jagoda, co ty na propozycję Roberta, żeby przekazać butelkę twojego wina do szerokiej degustacji?
Jak nie możesz osobiście to wyślij - pokrywam koszty.

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 03:49 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Misza, dziękuję za propozycję ale nie skorzystam.

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 13 października 2022, 07:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3290
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
To ja już nie rozumiem. Propagujesz odmianę jako super a nie chcesz zweryfikować produktu finalnego. Przecież właśnie o jakość wina tu się rozchodzi. Zasadniczo nie podważa się walorów uprawowych tej odmian, ale wszystko co dotąd piliśmy z tej odmiany albo było niepilne albo było jak to się mówi "z najniższej półki". Po za tym dowiedziałabyś się czy ta śliwka w smaku to nie jest wynik utlenienia i innych błędów w winifikacji, bo to smak często spotykany w dużej ilości win robionych "metodą babciną" bez pomiarów i odpowiedniej procedury, które potem stają się brązowe i smakują jak jakiś ohydny koniak. Owszem są tacy co to umieją przełknąć, ale chyba tylko do momentu jak zaczną pić wina jakościowe. Rozumiem, że pomiarów nie robiłaś, więc pochwal się chociaż procedurą: jakaś maceracja, czas fermentacji w miazdze, temperatury na poszczególnych etapach, uzysk z prasy, co dodałaś i kiedy, czy i kiedy zlane z nad osadu itp.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO