Andrzej_z_Wolki napisał(a):
Zebrane częściowo wczoraj .
30% uszkodzone przez owady i pleśń nie tylko szara ale w wielu odmianach barwy to biała , niebieska i zielona
Uszkodzone jagody oddzielone przed odszypułkowaniem.
Pestki wydają się być w większości brązowe
Zarówno młode krzewy jak starsze bardziej obciążone owocowaniem tak samo porazone przez wspomniane czynniki.
NN niczym nie chroniona. Zero oprysków.
W miazdze 17,5 BRIX
Kwasowość nie mierzona
W zapachu czuć plesń.
Fermentuje dość intensywnie .
Drożdże typu zabójca V1116.
Zobaczymy co z tego wyjdzie

.........
..........
U mnie pomiary z ostatniuej soboty - 21 Bx, kwasów nie mierzyłem jeszcze,pestki już całkowicie wybarwione, obciążenie ok. 2kg/krzew, krzewy niczym nie chronione (zero oprysków), jagody jeszcze zdrowe

Wczoraj przez cały dzień deszcz, więc jeszcze czekam ze zbiorem.
PS
W ub. roku młode jeszcze krzewy były przeciążone, po ok 3kg/krzew.
Owoce zebrane 2 go października; parametrey : 23Bx, TA 9,7g/l ; pH 3,1, drożdże spontan.
Ponieważ nie nastąpiła samoistna FJM byłem zmuszony w listopadzie odkwasić wino węglanem wapnia.
Po odkwaszeniu nastąpiła FJM
11/02/2022 - parametrey wina : -2Blg ; TA 5,8g/l; pH 3,48
I takie wino oceniali wiosną b.r. degustatorzy z tego forum.
Ocena wypadła blado, bo zaledwie "wino pijalne"
Gdy materiał będzie lepszy ,albo nieco inna technologia winifikacji , to może i wino będzie lepsze
