Teraz jest środa, 7 maja 2025, 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 3 września 2022, 16:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie, to jest NN przynajmniej tak otrzymałam, ja mam Marquette i widać różnicę.

Rośnie na stoku południowym, na piasku z kamieniami, to może mieć znaczenie,
że grona są bardziej zwarte.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 5 września 2022, 11:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Można oczy nacieszyć takimi widokami, latam po winnicy z telefonem :lol:


Załączniki:
91A7FCBB-886F-4C20-B216-36407BE83376.jpeg
91A7FCBB-886F-4C20-B216-36407BE83376.jpeg [ 40.4 KiB | Przeglądane 1513 razy ]
9FEDCF09-7994-4297-94DD-DC5B437A633D.jpeg
9FEDCF09-7994-4297-94DD-DC5B437A633D.jpeg [ 35.41 KiB | Przeglądane 1516 razy ]

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 7 września 2022, 22:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Krzew HzK


Załączniki:
Komentarz: Hybryda z Karpicka - krzew 07/09/2022
Karp 070982022.JPG
Karp 070982022.JPG [ 149.14 KiB | Przeglądane 1413 razy ]

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 11 września 2022, 19:07 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Osy zaczynają się dawać we znaki, cukru w owocach jest coraz więcej :D


Załączniki:
FA1692DB-26DE-463E-AFE2-5B88D68CC261.jpeg
FA1692DB-26DE-463E-AFE2-5B88D68CC261.jpeg [ 40.26 KiB | Przeglądane 1327 razy ]

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 12 września 2022, 21:04 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Moje krzewy HzK jeszcze nie owocują, ale dzięki uprzejmości Zdzisława, który dał mi owoce na dobre 10l wina odmianowego, w sobotę późnym wieczorem poszczułem moszcz drożdżami HD S-135.
Zgodnie z zaleceniami rozmiażdżyłem tylko ok. 1/3 owoców.
Zgodnie z zaleceniami też wino ma dojrzewać trzy lata, dlatego też pierwsza miarodajna degustacja i relacja w październiku 2025r.
Prowadzę notatki co i jak, przynajmniej z grubsza.
24,3 kg samych owoców po odszypułkowaniu, 0,6g pirosiarczynu potasu w tej 1/3 owoców.
Balling soku 24,5-24,8° (podziałka co 1, więc trudno zmierzyć dokładniej). W kwasomierz dopiero się zaopatrzę. Fermentacja w temp. pokojowej.
Pożywki: 12g DAP + 2g Springferm w dwóch porcjach, po dobie od zaszczepienia pół i po kolejnej drugie pół.

Dziękuję Zdzisławie za możliwość eksperymentu zanim sam będę miał owoce.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 12:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
jokaer napisał(a):
Nie, to jest NN przynajmniej tak otrzymałam, ja mam Marquette i widać różnicę.

Jest jedna różnica która nieomylnie pokazuje czy to NN czy Mq.
Potrrzebne jagody i refraktometr. Wyciśnięty na szybkę sok z NN jest klarowny a z Mq ma takie małe "krostki" jak mus owocowy.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 13:13 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
To nie jest Marquette.
Ja przeciążyłam NN, stąd takie wyniki. W ubiegłych latach tak nie było.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 14:37 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
U mnie po deszczu cukier cieniutki -19 brix.
Pestki wybarwione w większości jednak jeszcze twarde. W smaku bardzo łagodne i przyjemne.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 13 września 2022, 15:10 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
W prognozie pogody same deszcze zapowiadają, postanowiliśmy nie czekać dłużej ze zbiorem. Matka przechowywana z ubiegłego roku spisuje się na medal, obudziłam ją już tydzień temu, ładnie podjęła fermentację i mam nadzieję, że wino będzie podobne jak w ubiegłym roku :thumbup:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 07:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jagoda napisał(a):
W prognozie pogody same deszcze zapowiadają, postanowiliśmy nie czekać dłużej ze zbiorem. Matka przechowywana z ubiegłego roku spisuje się na medal, obudziłam ją już tydzień temu, ładnie podjęła fermentację i mam nadzieję, że wino będzie podobne jak w ubiegłym roku :thumbup:
Powtarzalność wina to podstawa danej odmiany w konkretnym siedlisku (tzw terroir)
W ub. roku zrobiłem HzK na drożdżach własnych (opinie tego wina są na tym forum)
Matki drożdżowej z ub. roku nie przechowywałem, bo wg mnie rocznik nie był u mnie wystarczająco dobry.
Czekam na dobry rocznik.
Pomiary z ub. soboty to 20 Brix cukru
Owoce jeszcze zdrowe na dzień dzisiejszy :D
Spróbuję z tego zrobić dobre wino odmianowe :wink:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 07:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Zapraszam wszystkich tutaj do dyskusji na temat matek drożdżowych :)
:arrow: post254540.html#p254540
bo temat bardzo ciekawy / jokaer

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 14 września 2022, 14:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
zbyszekB napisał(a):
Jagoda napisał(a):
W prognozie pogody same deszcze zapowiadają, postanowiliśmy nie czekać dłużej ze zbiorem. Matka przechowywana z ubiegłego roku spisuje się na medal, obudziłam ją już tydzień temu, ładnie podjęła fermentację i mam nadzieję, że wino będzie podobne jak w ubiegłym roku :thumbup:
Powtarzalność wina to podstawa danej odmiany w konkretnym siedlisku (tzw terroir)
W ub. roku zrobiłem HzK na drożdżach własnych (opinie tego wina są na tym forum)
Matki drożdżowej z ub. roku nie przechowywałem, bo wg mnie rocznik nie był u mnie wystarczająco dobry.
Czekam na dobry rocznik.
Pomiary z ub. soboty to 20 Brix cukru
Owoce jeszcze zdrowe na dzień dzisiejszy :D
Spróbuję z tego zrobić dobre wino odmianowe :wink:

O tym właśnie myślę, o wytwarzaniu wina które będzie miało swój charakter. HzK jest do tego świetna, teraz trzeba popracować nad terroir.
Jeśli ktoś ma pytania wykraczające poza tematykę wątku to piszcie na PW. Do przeniesionych postów już się zlatują „specjaliści” i nie da się pogadać normalnie :wave:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2022, 14:55 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Wczoraj wieczorem, po sześciu dobach wyprasowałem wino. Lekko, na prasie śrubowej, niewiele mocniej niż ciekł samociek. Wyszło ok. 13,7l z 24,3kg samych jagód.
Blg -1°, co daje 14% z lekkim haczykiem :shock:
Wino jeszcze minimalnie gazuje.
Osad się ładnie wytrąca, więc wkrótce zleję. Potem to już tylko uzbroić się w cierpliwość :D

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2022, 15:24 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
U mnie podobnie, fermentacja zakończona :D Teraz czekanie, żeby ocenić jakie wyszło.

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 września 2022, 16:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 czerwca 2009, 01:00
Posty: 466
Lokalizacja: Krosno
A jaki powód że tak szybko?Ja zbieram nn przy 23,24 Brix końcem września.

_________________
Pozdrawiam

Krzysztof


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO