Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 20:30

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 15:20 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Przyszedł dziś czas na hybrydę, cukier wyszedł 23brix, kwasy nie mierzone.
Z tą odpornością jest chyba jednak granica. Fakt że krzewy na wiosnę dostały po kwitnieniu Topsin, później już po doświadczeniach z poprzednich latach zero siarki, dziś zauważyłem jednak pierwszy raz w na tej odmianie prawdziwego. Co dziwne to żadna więcej odmiana jeszcze nie złapała.
Wychodzi na to że w tym tygodniu na koniec sezonu muszę jeszcze czymś je potraktować. Co byście proponowali, może Nimrod?
Dodałem jeszcze zdjęcie krzewu który w sierpniu z niewiadomych przyczyn mi usechł, co dziwne to na jednej cienkiej łozie znalazłem zdrowe grono i liście. Dziwne, zostawiłem owoce dla oś, maja czy się zasilić.

Obrazek[/UR

[URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/40196c45c0b842c7]Obrazek


Obrazek


Obrazek

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 19:14 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 180
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
Thomasl napisał(a):
...dziś zauważyłem jednak pierwszy raz w na tej odmianie prawdziwego. Co dziwne to żadna więcej odmiana jeszcze nie złapała.
Wychodzi na to że w tym tygodniu na koniec sezonu muszę jeszcze czymś je potraktować. Co byście proponowali, może Nimrod?...

W celu ubicia mp w tym czasie ja bym proponował węglan potasu, ewentualnie sodę.

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 października 2021, 19:31 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
Mirko napisał(a):
Thomasl napisał(a):
...dziś zauważyłem jednak pierwszy raz w na tej odmianie prawdziwego. Co dziwne to żadna więcej odmiana jeszcze nie złapała.
Wychodzi na to że w tym tygodniu na koniec sezonu muszę jeszcze czymś je potraktować. Co byście proponowali, może Nimrod?...

W celu ubicia mp w tym czasie ja bym proponował węglan potasu, ewentualnie sodę.

Ale te krzewy dziś są po zbiorach, tak że o owoce już nie muszę się martwić.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 października 2021, 20:52 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
Dziś po raz pierwszy próbowaliśmy nastawu. Smak niezwykły, owocowy, trochę kwasku, lekko wyczuwalne taniny. Ciekawe jak się dalej rozwinie :D

Zdecydowanie wywalam jeden rząd deserówki i dosadzam Hybrydę :thumbup:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2021, 19:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jagoda napisał(a):
Dziś po raz pierwszy próbowaliśmy nastawu. Smak niezwykły, owocowy, trochę kwasku, lekko wyczuwalne taniny. Ciekawe jak się dalej rozwinie :D

Zdecydowanie wywalam jeden rząd deserówki i dosadzam Hybrydę :thumbup:

Dosadzaj Hybrydę z Karpicka, bo widać, że w twoim siedlisku dobrze się czuje ta odmiana :!:
Ja dosadziłem już w ub.roku. U mnie owocuje każdego roku, dojrzewa, wczesna, odporna na mączniaki, odporna na zimowe mrozy w granicach -25, lub więcej ?(więcej nie było jeszcze okazji sprawdzić)
Ostatniej zimy przy -25 przemarzły i nie owocowały vinifery i hybrydy takie jak: Monarch, Duna Guyngyge, Pannon Frankos, Bolero, Roesler
Bo co mi z tego ,że ładnie rosną, jeżeli nie każdego roku owocują :lol:
Trzeba dobierać odmiany na miarę siedliska :!: :!:
Pierwsze wino odmianowe już bulka i się wtedy okaże co i jak..... :wink: ; bo najważniejsze to jakość wina :idea:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 11:37 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 11 lutego 2016, 16:02
Posty: 663
Lokalizacja: Nowy Sącz
Jak długo fermentowałeś w miazdze?

_________________
In vino veritas
Pozdrawiam - Darek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 13:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DariuszNS napisał(a):
Jak długo fermentowałeś w miazdze?

Napisałem bulka, ale to tak na skróty i nie precyzyjnie :oops:
Nastawiłem 30/09 na drożdżach własnych i fermentuje nadal na skórkach i pestkach.
Dzisiaj wieczorem pomiary , próba organoleptyczna i decyzja co z tym dalej ....

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 14:01 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
ZbyszekB, cieszę się, że będziemy mogli wymieniać doświadczenia :thumbup:
Hybryda rośnie u mnie rzeczywiście świetnie. Moim priorytetem jest zdrowotność i odporność, nie chcę stosować chemii ani wkurzać się przemarzaniem, mrozy -15-20 też się zdarzają czasem.
Szukam sposobu na opracowanie wina. Z uwagą czytam wszystkie posty i krytyczne uwagi. Są bardzo cenne o ile są merytoryczne :D
Fermentowałam w miazdze 8 dni, takie rady dostałam, krótko w miazdze :idea:
Mam nadzieję, że zbierze się kilka osób, które zechcą dzielić się doświadczeniem i znajdziemy sposób na zamknięcie w winie owocowych aromatów Hybrydy :D

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 15:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Też mam taką nadzieję, że zgłoszą się w tym wątku uprawcy tej odmiany i będzie to wtedy dyskusja merytoryczna :!: :wink:
PS
Mariusz, (@mannus) pionier wina z tej odmiany wyemigrował do Norwegii.
Posadził tam dużo (pare hektarów) tej odmiany :!: :!: :!:
Mariusz, daj głos w sprawie tej odmiany ............

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 5 października 2021, 17:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Była już próba oceny tego wina, na ile reprezentatywna nie wiadomo, ale jest.
Można obejrzeć tu, YouTube,( Na krawędzi szkła#82) od 10"
https://www.youtube.com/watch?v=nZv9XMZ6FmI&t=831s

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 października 2021, 13:25 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
zbyszekB napisał(a):
Też mam taką nadzieję, że zgłoszą się w tym wątku uprawcy tej odmiany i będzie to wtedy dyskusja merytoryczna :!: :wink:
PS
Mariusz, (@mannus) pionier wina z tej odmiany wyemigrował do Norwegii.
Posadził tam dużo (pare hektarów) tej odmiany :!: :!: :!:
Mariusz, daj głos w sprawie tej odmiany ............


Byłoby świetnie gdyby Manuns się odezwał, ma ogromne doświadczenie z tą odmianą :thumbup:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 października 2021, 17:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3943
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zbyszekB napisał(a):
....Dzisiaj wieczorem pomiary , próba organoleptyczna i decyzja co z tym dalej ....

I jak wstępna ocena ?

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 października 2021, 18:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
DW napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
....Dzisiaj wieczorem pomiary , próba organoleptyczna i decyzja co z tym dalej ....

I jak wstępna ocena ?

Wstępna ocena pozytywna :wink:
Nie było mnie na działce 2 dni, temperatura w pomieszczeniu nastawu spadła z 22 do 18st.C
Trochę to za mało dla win czerwonych :!: :idea:
Nastaw na drożdżach własnych - pomiary 05/10/21 : 10Blg (początkowy 21Bx); TA nie mierzyłem;l pH 3,34
Sensorycznie taniny słabe, decyzja - dalsza fermentacja na skórkach i pestkach.
PS
To moje pierwsze wino odmianowe Hybrydy z Karpicka , eksperyment :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 października 2021, 21:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): niedziela, 26 stycznia 2014, 19:48
Posty: 380
Lokalizacja: szamotuły, wlkp.
zbyszekB napisał(a):
Też mam taką nadzieję, że zgłoszą się w tym wątku uprawcy tej odmiany i będzie to wtedy dyskusja merytoryczna :!: :wink:

Zbyszku każdy czasem chce podzielić się swoim szczęściem, uwielbiam czytać m.in.Twoje posty, ale zasada jest prosta, której człowiek czasem zapomina.
Ktoś kto nie ma wystarczająco czasu aby ze spokojem czytać forum, nie powinien brać się za pisanie, nie da się jednym słowem przelać całego zdania bo póżniej wychodzą …
Ja z mojej strony, mogę tylko napisać przepraszam, że zaśmieciłem swym wpisem tak ciekawy wątek.
Szkoda że nie można zrobić edytuj/usuń. Pozdrawiam serdecznie.

_________________
Pozdrawiam Tomek.
https://www.facebook.com/Ogród-winoroślowy-Toma-105224865590825/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 października 2021, 07:12 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 3 kwietnia 2019, 08:31
Posty: 92
W winie cukier został przerobiony, fermentacja zakończona, dużo osadu. Zlałam do gąsiorka pod korek, nałożyłam rurkę fermentacyjną i klarujemy. Kolor świetny, smak niezły, czekamy co będzie dalej :thumbup:

_________________
Wysyłam gratis sztobry Hybrydy. Pisz śmiało na PW.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO