Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 21:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
mihuu napisał(a):
Widzę, że pojawia się coraz więcej negatywnych opinii o NN od Zdzisława. Czyżby czar prysł i nadszedł koniec jeszcze niedawnych zachwytów?

Bez paniki :lol:
Czekam na opinie potentatów uprawy tej odmiany : @ROMEK i Zdzisław(@gronkowiec) :!: :?: :idea:
A potem będziemy oceniać i dyskutować :idea: Nie przesądzajmy za wcześnie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 21:40 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Ja mam obecnie 9 krzaków i miałem w planach zwiększanie ich ilości jako alternatywa/odpowiednik Regenta. Ponoć NN bardziej odporny i wytrzymały na mróz od Regenta, a wino nieznacznie gorsze. Także wydawała mi się to fajna odmiana na prowadzenie bez okrywania wraz z LM, MF i Marquette :-) Nooo, niech się wypowiedzą potentaci...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 21:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 18 września 2011, 22:16
Posty: 3291
Lokalizacja: Ostrzeszów, południowa WLKP
mihuu napisał(a):
Widzę, że pojawia się coraz więcej negatywnych opinii o NN od Zdzisława. Czyżby czar prysł i nadszedł koniec jeszcze niedawnych zachwytów?
Zachwyty dotyczyły głównie zalet ujawnionych w uprawie (czyli odporności, wczesności, dużej plenności, parametrów owoców itd.). Nie jest to jednak odmiana ogólnoużytkowa, którą w razie czego można schrupać (bardzo smaczna, ale zbyt małe owoce), więc kluczowe jest to jakie z niej wyjdzie wino... Poszukujemy rozwiązań... U mnie wino (niestety tylko cuvee) pozostawione do dalszego dojrzewania...
Zrazy innych odmian w lodówce... konkurencja posadzona... szpadel w gotowości... grunt to spokój :wink:
Też czekam na opinię tych co mają "dobry warsztat" i większe doświadczenie w winifikacji.

_________________
Pozdrawiam wszystkich - Sławek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 23:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
sajko71 napisał(a):
.....
Też czekam na opinię tych co mają "dobry warsztat" i większe doświadczenie w winifikacji.

Sławek ,nie skreślaj jeszcze tej odmiany, poczekaj na inne opinie.
Komisja 'III cgiego spotkania mazowieckiego" to jeszcze nie wyrocznia :mrgreen:
Vide "solaris 2017 Winnica Turnau" 79pkt a na PIWI 2018 aż 95 pkt :!: :!: :!: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 2 lutego 2019, 23:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
mihuu napisał(a):
Ja mam obecnie 9 krzaków i miałem w planach zwiększanie ich ilości jako alternatywa/odpowiednik Regenta. Ponoć NN bardziej odporny i wytrzymały na mróz od Regenta, a wino nieznacznie gorsze. Także wydawała mi się to fajna odmiana na prowadzenie bez okrywania wraz z LM, MF i Marquette :-) Nooo, niech się wypowiedzą potentaci...

Nie powinieneś porównywać Hybrydy z Karpicka do Regenta.
Regent jest dla wielu lokalizacji za późny, NN dojrzeje chyba wszędzie, łącznie z Suwałkami.
Regent daje dużo owoców, jakość odmianowego wina z niego średnia moim zdaniem.
Pod domem mam jeden owocujący krzew NN z którego wszystkie owoce znikają mimo że drobne, nie takie wydajne jak Regent.
Wino które piłem było nie do porównania do tego z Regenta. Jak kiedyś dojdę do robienia wina z NN to spróbuję podstarzonego z wiórkami dębowymi. Myślę też że dobre będzie na sok robiony w parowniku, ze względu na drobne jagody - dużo smacznej skórki.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 03:54 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): środa, 6 października 2010, 19:37
Posty: 162
Lokalizacja: mazowieckie, Krupia Wólka
Z całą pewnością trudno jest zrobić odmianowe z 4 krzaków, a i samo moje doświadczenie w ocenianiu wina nie jest baz znaczenia. Do tego wina podszefłem zero jedynkowo, wypadło 0.
Co do uprawy to co do mrozoodporności się nie wypowiem, natomiast jest to odmiana, która wcześnie startuje z pąków. W 2017 nie miałem owoców, bo załatwiły je przymrozki kwietniowe i majowe.
Potwierdzam również dużą wrażliwość na siarkę. W ubiegłym roku na MP w czerwcu prysnąłem 0,03% siatki i NN stracił liście i wypuścił nowe jako jedyna z odmian jakie mam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 08:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 24 maja 2017, 08:00
Posty: 643
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
poszukiwacz napisał(a):
Wino które piłem było nie do porównania do tego z Regenta.


Czyli lepsze czy gorsze? :roll:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 12:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
zbyszekB napisał(a):
sajko71 napisał(a):
.....
Też czekam na opinię tych co mają "dobry warsztat" i większe doświadczenie w winifikacji.

Sławek ,nie skreślaj jeszcze tej odmiany, poczekaj na inne opinie.
Komisja 'III cgiego spotkania mazowieckiego" to jeszcze nie wyrocznia :mrgreen:
Vide "solaris 2017 Winnica Turnau" 79pkt a na PIWI 2018 aż 95 pkt :!: :!: :!: :!:
Komisja Mazowiecka okazała się bardziej rygorystyczna od komisji PIWI :clap: Ciekawe, jak komisja PIWI oceniłaby wina nie potentatów ? Być może i wino z NN dostałoby 16 punktów więcej (82), co plasowałoby na dobrym średnim poziomie :mrgreen: W przyszłym tygodniu wyślę wino do Zbyszka i do Kuneg (Małgorzaty) Proszę nie oceniać wina po opakowaniu, bo na swoje potrzeby używam wtórnych butelek zakręcanych, ponieważ nie mam odpowiedniej piwnicy do przechowywania butelek korkowanych.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 14:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
mihuu napisał(a):
Widzę, że pojawia się coraz więcej negatywnych opinii o NN od Zdzisława. Czyżby czar prysł i nadszedł koniec jeszcze niedawnych zachwytów?


A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
3 tygodnie macerować hybrydę to zdecydowanie za długo, no i to, że utlenione wino to nie jest problem odmiany :mrgreen:

Ja mam macerację 10dni i wystarczy.
U mnie wyjątkowa wydajność tej odmiany - 15litrów z 5 krzaków - bardzo dobrze rośnie, dobrze plonuje, dobrze dojrzewa. Na tyle obiecująco się zapowiada że uciąłem łozy na sadzonki.
Smak - jak na hybrydę to całkiem całkiem - zobaczymy z czasem - teraz stoi na chrupkach.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2249
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Na marcowe spotkanie postaram się przywieźć Regenta i Roeslera z Moraw, oraz swojego (z 2 roczników - fatalnych pogodowo, i może próbkę z 2018)
Gdyby się dało mieć na spotkaniu materiał do porównania np. z NN i np. Regenta byłoby fajnie
Co do utlenienia przy winifikacji i dojrzewaniu to jednakże są ogromne różnice pomiędzy hybrydami, i jak zauważyłem w praktyce te z genami riparii są podatniejsze, nie jestem fachowcem od chemii ale widzę że czegoś im brakuje co mają vinifery jak np. Alibernet, które trudno zepsuć.
Ciekawe która z odmian wytrzymałaby ok. 2 tyg. otwarcie balona(34 l) w piwnicy (nadciśnienie i słabe zamknięcie) a potem jeszcze ze 3 razy po kilka dni to samo. A tego Roeslera koledzy pili w Wygięzłowie i nikt nie wyczuł żadnego utlenienia, bo ta odmiana ma potencjał na lata leżenia. A np. C. Cantor jest już znacznie podatniejszy, i lepiej sprawdza jako materiał na młode świeże wina.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2019, 22:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
RobertR napisał(a):
Na marcowe spotkanie postaram się przywieźć Regenta i Roeslera z Moraw, oraz swojego (z 2 roczników - fatalnych pogodowo, i może próbkę z 2018) ...

Spróbuję podesłać na marcowe spotkanie swoje hibernala i regenta z rocznika 2018
Cytuj:
.....
Gdyby się dało mieć na spotkaniu materiał do porównania np. z NN i np. Regenta byłoby fajnie ...

Mam mieć próbkę wina z NN ; gdy będziesz pod koniec lutego w Warszawie to poczekam z degustacją :!: :wink:
Cytuj:
Co do utlenienia przy winifikacji i dojrzewaniu to jednakże są ogromne różnice pomiędzy hybrydami, i jak zauważyłem w praktyce te z genami riparii są podatniejsze, nie jestem fachowcem od chemii ale widzę że czegoś im brakuje co mają vinifery jak np. Alibernet, które trudno zepsuć.
Ciekawe która z odmian wytrzymałaby ok. 2 tyg. otwarcie balona(34 l) w piwnicy (nadciśnienie i słabe zamknięcie) a potem jeszcze ze 3 razy po kilka dni to samo. A tego Roeslera koledzy pili w Wygięzłowie i nikt nie wyczuł żadnego utlenienia, bo ta odmiana ma potencjał na lata leżenia. A np. C. Cantor jest już znacznie podatniejszy, i lepiej sprawdza jako materiał na młode świeże wina.

Coś jest z niektórymi hybrydami ,że się łatwiej utleniają a wina z nich są mniej trwałe w przechowywaniu niż wina z vinifer :!: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 08:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Cytuj:
Coś jest z niektórymi hybrydami ,że się łatwiej utleniają a wina z nich są mniej trwałe w przechowywaniu niż wina z vinifer :!: :?:

Zbyszku, możesz mieć wino "dziesięcioletnie" w trzy lata - to plus czy minus :wink:

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 18:25 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 17 kwietnia 2013, 18:06
Posty: 355
Lokalizacja: Południowa Wielkopolska
Minus :D bo Markety i Regenty się przebarwiają na niebiesko przy utlenieniu, a nie jak pan Bóg przykazał winu na czerwono :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 19:29 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Coś jest z niektórymi hybrydami ,że się łatwiej utleniają a wina z nich są mniej trwałe w przechowywaniu niż wina z vinifer :!: :?:

Zbyszku, możesz mieć wino "dziesięcioletnie" w trzy lata - to plus czy minus :wink:

Może to być plus jeżeli robimy to celowo i pod kontrolą.
Ale najczęściej to minus, jeżeli to odbywa się spotanicznie :wink: :!: :?:
Romanie,
W amerykańskim czasopiśmie (magazyn winiarski) „Wines & Vines” w 2015 roku opublikowany został artykuł prof. Anna Katharine Mansfield - tytuł : „Kilka prawd o fenolach -
Jak poprawić kolor i taniny w trudnych warunkach „
Moje podsumowanie treści tego artykułu:

-Hybrydy zawierają niewiele mniejszą iloć tanin (garbników) niż vinifery, ale ekstrakcja garbników z hybryd jest trudniejsza niż z vinifer.Badania nadal trwają nad poprawą ekstrakcji.
- zawartoć garbników ma wpływ na jakoć wina i jego archiwizację
- zawartoć polifenoli w hybrydach (kolor wina) jest bardzo często większa w hybrydach lub porównywalna z viniferami
- skład chemiczny polifenoli vinifer i hybryd różni się bardzo; tzn. większościowy udział polifenoli w viniferach to monoglukosidy; większościowy udział polifenoli w hybrydach to diglukosidy.
- diglukosidy są nietrwałe i szybko się wytrącają na ściankach naczyń , oraz zmieniają barwę z czerwonych na pomarańczowo-brązowe.
- trwają prace i badania naukowców jak temu zaradzić.
- diglukosidy (te w hybrydach) nie ustępują prozdrowotnie tym monoglukosidom z Vinifer.
- wina z vinifer i hybryd jest teraz łatwo rozpoznać dzięki zaawansowanym badaniom chemicznym.
Cały artykuł
PS
Wino z hybrydy Regent ma bardzo dużo antocyjanów i przewyższa prozdrowotnie wiele win z vinifer
Wg badań rumuńskich garbniki w winach z regenta przewyższają ilościowo garbniki win z merlota i dornfeldera, ustępują jednak ilości garbników win z CS
Wygaszam bo nie w temacie głównym :wink: :idea:
PS2
Karczuję merlota a dosadzam regenta :wink: :!:
Wina podobne, mrozoodporność i odporność na choroby regenta wyższa :!: :!: :!: :!: dużżżo-wyższa

MOD - "odgasiłem", nie w temacie ale wartościowe :roll:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 4 lutego 2019, 20:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
zbyszekB napisał(a):
skład chemiczny polifenoli vinifer i hybryd różni się bardzo; tzn. większościowy udział polifenoli w viniferach to monoglukosidy; większościowy udział polifenoli w hybrydach to diglukosidy

Poprawny termin w języku polskim to glukoZYdy (to tak, abyśmy się wszyscy rozwijali :) )


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO