dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
Coś jest z niektórymi hybrydami ,że się łatwiej utleniają a wina z nich są mniej trwałe w przechowywaniu niż wina z vinifer

Zbyszku, możesz mieć wino "dziesięcioletnie" w trzy lata - to plus czy minus

Może to być plus jeżeli robimy to celowo i pod kontrolą.
Ale najczęściej to minus, jeżeli to odbywa się spotanicznie
Romanie,
W amerykańskim czasopiśmie (magazyn winiarski) „Wines & Vines” w 2015 roku opublikowany został artykuł prof. Anna Katharine Mansfield - tytuł : „Kilka prawd o fenolach -
Jak poprawić kolor i taniny w trudnych warunkach „
Moje podsumowanie treści tego artykułu:
-Hybrydy zawierają niewiele mniejszą iloć tanin (garbników) niż vinifery, ale ekstrakcja garbników z hybryd jest trudniejsza niż z vinifer.Badania nadal trwają nad poprawą ekstrakcji.
- zawartoć garbników ma wpływ na jakoć wina i jego archiwizację
- zawartoć polifenoli w hybrydach (kolor wina) jest bardzo często większa w hybrydach lub porównywalna z viniferami
- skład chemiczny polifenoli vinifer i hybryd różni się bardzo; tzn. większościowy udział polifenoli w viniferach to monoglukosidy; większościowy udział polifenoli w hybrydach to diglukosidy.
- diglukosidy są nietrwałe i szybko się wytrącają na ściankach naczyń , oraz zmieniają barwę z czerwonych na pomarańczowo-brązowe.
- trwają prace i badania naukowców jak temu zaradzić.
- diglukosidy (te w hybrydach) nie ustępują prozdrowotnie tym monoglukosidom z Vinifer.
- wina z vinifer i hybryd jest teraz łatwo rozpoznać dzięki zaawansowanym badaniom chemicznym.
Cały artykułPS
Wino z hybrydy Regent ma bardzo dużo antocyjanów i przewyższa prozdrowotnie wiele win z vinifer
Wg badań rumuńskich garbniki w winach z regenta przewyższają ilościowo garbniki win z merlota i dornfeldera, ustępują jednak ilości garbników win z CS
Wygaszam bo nie w temacie głównym

PS2
Karczuję merlota a dosadzam regenta

Wina podobne, mrozoodporność i odporność na choroby regenta wyższa

dużżżo-wyższa
MOD - "odgasiłem", nie w temacie ale wartościowe 