Teraz jest środa, 7 maja 2025, 07:01

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 57  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 15:07 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podkarpacki napisał(a):
W kwestii podobieństwa Forum do TA - odmiany te wyraźnie różnią się (przynajmniej w moim siedlisku) choćby samym wyglądem, kształtem, i masą gron, przeciętnie wyraźnie większą u Forum. jesli można wychwycić jakieś podobieństwa, to głównie smakowe.
U mnie Forum jest obecnie bardzo słodkie a w smaku podobne do leśnych borówek czarnych. Jagody małe i mocno pestkowe, a mimo to znikają.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 10 września 2016, 19:51 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 15 sierpnia 2013, 18:18
Posty: 63
Lokalizacja: pionki pow.radomski
Ja wyczuwam b. lekki muszkatołowy posmak.Też są słodkie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 12:36 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Po tegorocznej degustacji dobrze dojrzałych owoców Forum przychylam się do powyższej oceny (Poszukiwacza), że w jedzonych na surowo można wyczuć wyraźną nutę borówki leśnej, jakkolwiek całościowo biorąc mają one smak (przynajmniej w moim siedlisku) dużo bardziej złożony - określiłbym go jako "złożony owocowy", stosując się do dość powszechnie (m.in. przez J. Liska) stosowanej terminologii.
Jednak fermentujący moszcz (nawet w miazdze) idzie już wyraźnie raczej w kierunku maliny, tak przynajmniej odczuwają to moje kubki smakowe (może nie dość wyrobione). Notabene, już smak tego moszczu i wydobywający się z niego zapach zdają się zwiastować naprawdę dobre wino, w całkiem innym typie, niż np. to z Leona czy Marszałka.
Pozostając jeszcze chwilkę przy temacie, znacznie bardziej wyraźne borówkowe tony zawierają w sobie owoce wspomnianego Leona, a także, zwłaszcza w stadium niepełnej dojrzałości, i St. Croix, choć ten ostatni to (moim zdaniem przynajmniej) kompletny niewypał.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 19:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Dotąd dwa różne wina z tej odmiany piłem. Potencjał w tej odmianie bezspornie jest. Na pewno lepszy niż MF/LM. W tym tak trudnym sezonie na moim terenie, przy ekstremalnie mokrym lecie i wszelkich możliwych patogenach, teraz głównie sz.p. muszę pochwalić tą odmianę. Co prawda nadal na zbyt zasadowej glebie się jeszcze męczy(ale to się zmieni przez nawożenie), poza tym tak liście jak i owoce idealnie zdrowe pójdzie do kupażu z C. Cantor. Podobnie muszę pochwalić Chancellora (z Anglii, po 2 latach testów raczej na 100 % jest to Chancellor) widać że choć to późna odmiana (tak na 10.10) ale ma spory potencjał, żaden Seibel nie ma takiego soku.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 19:29 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie krzewy w 2 rok uprawy zostawione po 4 grona kontrolne na krzewie , ale coś nie mogą nabrać cukrów maja 18 brix i dość wysoki kwas pestki jeszcze w pól zielone pewnie dlatego że spora część liści została poparzona od oprysku siarką 0.3% . Rośnie bardzo zdrowo początkiem czerwca były śladowe ilości mączniaka rzekomego ale od tamtej pory żadnych oznak chorób , sok z owoców bardzo smaczny owocowy za rok może uda się zrobić jakieś winko z tej odmiany.

Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 19:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
gronkowiec napisał(a):
Tydzień temu zbierałem przy 23 Brix, drugi zbiór planuję pod koniec tygodnia. Dzisiejszy pomiar to 25-26 Brix


Zdzisław masz lepsze stanowisko dla tej odmiany, nawet nie dociągam do 19 brix choć już dojrzała, ale to pewnie kwestia gleby, widać że lubi piasek.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 20:29 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Coś w tym musi być, jako że u mnie na ciężkiej glebie, jakkolwiek na miarę możliwości użyźnionej i rozluźnionej kompostem, też ledwie przekroczyła 20, z tym że owoce były zbierane tydzień temu. Pod względem koncentracji cukrów, wydaje się ustępować TA, ale nie widzę w tym większego problemu. Biorąc pod uwagę całokształt, naprawdę świetna odmiana, zwłaszcza dla początkującego (i to tego mocno zapracowanego) nowicjusza jak ja.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 06:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Robię próbkę z czterech krzaczków.
Grona bezproblemowo puszczają sok, po tłoczeniu zostaje niewiele resztek.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): niedziela, 26 czerwca 2011, 22:23
Posty: 1596
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Podkarpacki napisał(a):
Po tegorocznej degustacji dobrze dojrzałych owoców Forum przychylam się do powyższej oceny (Poszukiwacza), że w jedzonych na surowo można wyczuć wyraźną nutę borówki leśnej, jakkolwiek całościowo biorąc mają one smak (przynajmniej w moim siedlisku) dużo bardziej złożony - określiłbym go jako "złożony owocowy", stosując się do dość powszechnie (m.in. przez J. Liska) stosowanej terminologii.
Bardzo precyzyjnie to ująłeś, jest to wyraźna nuta borówek, z tym że im bardziej dojrzałe tym mniej wyczuwalna.
U mnie rośnie pod domem w próchnicznej ziemi a w warstwie podornej gleba gliniasta brunatna. Odczyn obojętny. Cukru było więcej jak w Solarisie.

_________________
Wytnij tuje, zasadź renety i ...winogrona


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 27 września 2016, 11:26 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
RobertR napisał(a):
....Zdzisław masz lepsze stanowisko dla tej odmiany, nawet nie dociągam do 19 brix choć już dojrzała, ale to pewnie kwestia gleby, widać że lubi piasek.
Może nie stanowisko ma decydujący wpływ na dojrzewanie i poziom cukru, ale forma prowadzenia i temperatura gleby w obrębie korzeni, bo np: woda podskórna w studni ( lustro 2,5-3 metra niżej ma temp. 17-18 stopni :shock:) Manuns zbierał 4.09 przy 22 Brix z krzewów ściółkowanych czarną matą. Od 2 lat mam zadarnienie systematycznie koszone i nie dopuszczane do wzrostu powyżej 5-6 cm. Większość gron na zwisających latoroślach jest na wysokości 1,2-1,4 metra. Średnio krzew obciążam 5 kg. W tym roku klęska jakościowego urodzaju
Monteverdi napisał(a):
U mnie krzewy w 2 rok uprawy zostawione po 4 grona kontrolne na krzewie , ale coś nie mogą nabrać cukrów maja 18 brix i dość wysoki kwas pestki jeszcze w pól zielone pewnie dlatego że spora część liści została poparzona od oprysku siarką 0.3%...
Potwierdzam dużą wrażliwość na opryski siarką nawet w stężeniu 0,2% w temp. 20 stopni.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 4 października 2016, 06:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Jak tam degustacja wina z tej odmiany?
Ja zrobiłem próbkę z 4 krzaków, niestety zebrane trochę zbyt wcześnie (21.09) bo mają wysoka kwasowość (ale bałem się o ptaki - w zeszłym roku zeżarły wszystkie jagódki).
Nie ma żadnych absmaków - ale też nie ma wyraźnych aromatów (może za krótka fermentacja w miazdze? 4dni). Poczekamy - zobaczymy, jest tego 1,5l :)
Jak Wasze próbki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 21:43 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
gronkowiec napisał(a):
Jak Wasze próbki?


Właśnie chciałem zapytać o to samo co kolega powyżej..... ja w tym roku miałem pierwsze parę kg tej odmiany na odmianowe za mało, zmieszałem około 50/50 % z marszałkiem , co mogę napisać to to że wino wyszło lepsze niż z samego marszałka ale to oczywiste raczej , w następnym roku pewnie będzie odmianowe, Dodam że ta odmiana jako jedyna z kilku uprawianych u mnie nie ucierpiała podczas przymrozków końcem kwietnia, prawdopodobnie dobra odporność na wiosenne przymrozki do weryfikacji jeszcze w następnych latach ale na to się zapowiada.


Pozdrawiam.
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 14:36 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 5 marca 2016, 16:12
Posty: 58
Lokalizacja: Toruń
Chętnie posadziłbym u siebie kilka sztuk FORUM jeśli któryś z kolegów byłby tak miły i podesłał mi kilka sztobrów. Oczywiście pokryję wszystkie koszty.

Pozdrawiam,

Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 19:43 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 13 lutego 2011, 13:25
Posty: 197
Lokalizacja: woj.Łódzkie Prażmów
Mam dużo sztobrów tej odmiany . Wyśle jednej osobie która je podzieli i roześle dla wszystkich chętnych. Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 22:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): sobota, 5 marca 2016, 16:12
Posty: 58
Lokalizacja: Toruń
ROMEK

Mogę podjąć się tego zadania z zastrzeżeniem że wysyłki do osób zainteresowanych zrealizowane zostaną wyłącznie kurierem.

Pozdrawiam,

Przemek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 848 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 57  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: przemgo74 i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO