Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 12:51

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Mnie dopiero w zeszłym (już niestety) roku udało się zrobić odmianowe z Hibernala.
Z 59 krzaczków zebrałam niewiele, 3/4 wiadra 30 litrowego.
Mierzone tylko cukry moszczu 10.10.2015 wyniosły 23 Blg. Kwasy niemierzone.
Do fermentacji dałam drożdże Lalwin 71B.

30.11. 2015 zlałam go z nad osadu trzeci raz i tak stoi- 6,5 litra.

Smak- wytrawne, kwaśne, ale orzeźwiająco kwaśny, nie wykręca języka. W sumie b.przyjemne rześkie wino.
Teraz by się przydało go popróbować, stoi cały czas w temp.10-12 stopni.

Wnoszę małą uwagę do mojego postu ze strony poprzedniej, u mnie jest wystawa stoku południowa,
a nie południowo zachodnia jak napisałam.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 14:57 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): piątek, 10 kwietnia 2015, 15:11
Posty: 108
Lokalizacja: Kraków
[quote="jokaer"]Mnie dopiero w zeszłym (już niestety) roku udało się zrobić odmianowe z Hibernala.
Z 59 krzaczków zebrałam niewiele, 3/4 wiadra 30 litrowego.


Wynika to ze słabej wydajności soku w jagodach?

_________________
Pozdrawiam, Michal


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: środa, 6 stycznia 2016, 15:29 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2855
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nie, Hibernal był po przejściach.
To, że zebrałam tyle winogron w minionym sezonie to dowód na to, że ogólnie winorośl jest nie do zabicia.

W 2014 bardzo ucierpiał od mączniaka rzekomego. Poskutkowalo to przemarznięciem b.wielu pędów.
Wiosna 2015 jak zaczął budzić sie do życia, nie myślałam, że tak dzielnie odbije.

Te owoce to z nielicznych ocalałych pędów.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 20:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Popijam wino, Hibernala 2015, to napiszę co nieco :-)

Wino super.
Chyba moje pierwsze wino, które mi tak smakuje. Nie licząc Solarisa, który co rok wychodzi bardzo dobry, ale jest mocny i półsłodki.
A Hibernal jest kwaśny, rześki, chyba półwytrawny wyszedł. Takie wino z charakterem.
W winie dość mało "naftowych" aromatów Rieslinga. Taki jakby bardziej cytrusowy.

Co do odmiany. Prowadzę Guyotem. A międzywęźla długie, łozy grube ma. I w tym roku średnio na krzewie mam 5-7 latorośli. To za mało. Chyba zmienię formę, wyprowadzę ramię i będę ciął na kilka czopów - powinno pomóc.
Dzięki temu też może latorośla będą rosły bardziej do góry, bo teraz rozłażą się na boki, szczególnie te wyrastające od spodu w zasadzie rosną poziomo, nie idą do góry. Pod względem płożącego wzrostu to najgorsza odmiana.
Poza tym same zalety :D

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 7 czerwca 2016, 20:45 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
ZbyszekTW napisał(a):
W winie dość mało "naftowych" aromatów Rieslinga. Taki jakby bardziej cytrusowy.

Riesling dobrze wali CPN-em tak po 10 latach leżakowania.
U mnie Hibernal w 2018. Za późno posadziłem. Niestety.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 14 czerwca 2016, 19:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj w towarzystwie przyjaciół degustowaliśmy ostatnią butelkę, Wino niby hibernal ale z dodatkiem jutrzenki.
Jutrzenki było raptem ok.15%, ale były dominujące: liście czarnej porzeczki i mięta.
Na przyszłość , nie więcej jak 5% jutrzenki.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: środa, 22 czerwca 2016, 09:04 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 13 lipca 2014, 19:52
Posty: 69
Lokalizacja: Horní Suchá
Kto chce bliżej zapoznać się z tą odmianą, to okazją jest PIWI + HIBERNAL FORUM w morawskich Šardicach. W tym roku zaprezentowało się 61 próbek z tej odmiany z Moraw, Czech, Polski, Austrii i Słowacji. O uprawie i wytwarzaniu wina z tej odmiany można tutaj porozmawiać z winiarzami, którzy swoje wina wystawili. Warto przyjechać?i to nie tylko na Hibernala, ale i na wiele ciekawych odmian z PIWI odmian.
Info: ZA WINEM.PL , lechm@seznam.cz, kom. +420 732 368 668


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 07:49 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 08:18
Posty: 26
Lokalizacja: Bochnia
Cześć,
Wczoraj próbowałem mojego pierwszego Hibernala 2015 (wyszło mi aż 5 litrów !!!). Wino jeszcze młode, nieułożone ale wśród aromatów wyczuwam delikatny zapach coś jakby nafta czy ropa? Ta odmiana tak ma czy to raczej wada? Używałem drożdży Aroma White - może to one? Macie jakieś podobne doświadczenia?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 08:53 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 28 stycznia 2014, 12:13
Posty: 2170
Lokalizacja: Poznań-Drawsko Pomorskie
Hibernal ma w swoich genach Rieslinga. Stare wina z Rieslinga dają mocne naftowe aromaty. Może to to choć wino młode.

_________________
_____________________
pozdrawiam Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 14:37 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
W tym roku pierwsze zbiory hibernala z 5 krzewów na podkładce 101-14M.
Cukry i kwasy mierzone z całego zbioru, zmielone owoce i wtedy pomiar:

Parametry Banica 23 brix i 8,5 kwas, Johaniter 22 brix i 7,5 kwas, Vidal Blanc 18,5 brix i 10,5 kwas, Phoenix 21 brix i 6,5 kwas, Hibernal 22,5 brix i 8,5 kwas, Seyval Blanc 21,5 brix i 8,5 kwas, Marquette 26,5 brix Razem po wymieszaniu 21 brix i 9g kwas

Dziwi mnie że teoretycznie późniejszy Hibernal dojrzał lepiej od Seyvala, kwasy takie same ale o 1 brix cukru więcej. Mniejsze obciążenie było niż Seyvala może to przesądziło. Skreśliłem tą odmianę na Mazowszu bo zbyt późna i długo nie sadziłem a tu taka niespodzianka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 15:16 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 942
Lokalizacja: małopolska
Zodiak napisał(a):
Dziwi mnie że teoretycznie późniejszy Hibernal dojrzał lepiej od Seyvala, kwasy takie same ale o 1 brix cukru więcej. Mniejsze obciążenie było niż Seyvala może to przesądziło. Skreśliłem tą odmianę na Mazowszu bo zbyt późna i długo nie sadziłem a tu taka niespodzianka.

To może być wpływ 101-14 na dojrzewanie. Z tego co czytałem przyspiesza dojrzewanie o co najmniej tydzień w stosunku do własnokorzeniowych. Mam tą podkładkę ale nie robiłem porównania na tej samej odmianie.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: poniedziałek, 24 października 2016, 15:32 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 8 maja 2009, 01:00
Posty: 362
Lokalizacja: okolice Slomczyna
Budzik napisał(a):
To może być wpływ 101-14 na dojrzewanie. Z tego co czytałem przyspiesza dojrzewanie o co najmniej tydzień w stosunku do własnokorzeniowych. Mam tą podkładkę ale nie robiłem porównania na tej samej odmianie.


To pewnie za parę lat sprawdzę bo dosadzę hibernala na własnych korzeniach i będę miał porównanie :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 15:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7002
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Zdanek,
u mnie na północnym Mazowszu czasami dojrzewa nawet dobrze :D https://pl.wikipedia.org/wiki/Hibernal# ... 8-2013.jpg
U Ciebie na południowym Mazowszu cieplej więc powinien dojrzewać lepiej !
Na południu Polski dojrzewa b.dobrze http://www.winogrona.org/index.php?titl ... ctoria.JPG

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 25 października 2016, 18:43 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): piątek, 27 sierpnia 2010, 09:46
Posty: 414
Lokalizacja: Warszawa
Hibernal na południu Mazowsza - mam kilka krzewów, co roku robię wino - z cukrem bywa różnie, w tym roku 23 Brix ( ale nie było jeszcze przymrozku ), w ubiegłym 20 - kwasy b. wysokie, ale wymrażanie daje dobre rezultaty. Z tych odmian z których robię wino ( Solaris, Aurore- Jutrzenka ) jest najlepsze. Trochę łapie m. prawdziwego pod koniec sezonu, ale polecam. Ubiegłoroczne wino ma super wyczuwalny grapefruit - przy uzupełnianiu balona po ostatnim ściągnięciu dodałem gotowego wina z Jutrzenki-Aurore ( 50/50 % ). Dla ścisłości dodam, że dolewki Jutrzenki-Aurore było około 2% całego wina. Polecam tą odmianę. Mógł by być trochę wcześniejszy. Najlepiej zbierać w początku października.

_________________
Pozdrawiam, Radek


Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Hibernal
PostNapisane: wtorek, 24 stycznia 2017, 22:36 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): poniedziałek, 19 października 2015, 09:07
Posty: 72
Lokalizacja: Kraśnik / Rzeszów
Hibernal nadal u was marudny? Czyżby to odmiana za późna na polskie warunki ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO