marwro napisał(a):
moje trzy grosze:
sadzonki nabyte od p. R.M., ale tzw. drugi sort. rosnie ladnie, prosto, slabe pasierby. jasnozielone, duze, pojedyncze liscie z rzadka "rozstrzelone" na pedzie.
pedy na dzis wysokie na ponad 2 m, cienkie, czerwone, srednica (u nasady!) ledwo ponad 1cm. gleba marna - piasek, gruz. wystarczajaco podlewane, bo miedzywezla dlugie. sadzone z dodatkiem ziemi kompostowej.
nie bylo kwiatostostanow, mimo, ze (dwie) rosliny rosna u mnie juz 2 lata. ta sama dzialka/gleba, ale w roznych miejscach. to troche dziwi, bo krzewy od znanej i lubianej tutaj szkolki z elektronicznymi sadzonkami chcialy kwitnac juz tego samego lata po posadzeniu.
jak na dzis jestem ciut sceptyczny, ale co ja tam wiem. szczegolnie ten brak kwiatostanow mnie dziwi.
Styczniowe mrozy dały radę. Mam cztery krzewy sadzone w 2014. Kwitły na latoroślach obijających od pnia. Na łozie jest kilka wyjątków. W sumie łozy miały pąki w gotowości, ale niewiele z nich puściło cokolwiek. Zdarzają się ładne latorośla z owocami, ale jest ich mało. Są latorośla bezpłodne, celowo przeze mnie skracane i ograniczane - obecne łozy przeznaczam do wycięcia. Trafił mi się też jak komuś na forum albinos.
Grona bardzo ładne.