Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 14:39

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2015, 22:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 24 kwietnia 2008, 01:00
Posty: 1209
Lokalizacja: Brzozów Podkarpacie
Nie mam Bałtiki, ale w tym przypadku bym stawiał na suszę, bo podobne objawy mam na Krystaly, która u mnie zazwyczaj mączniaków nie łapie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 27 kwietnia 2016, 23:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Witam wszystkich forumowiczów chciałbym w tym wątku odświeżyć odmianę którą zna większość wtajemniczonych.

Myslę , że uprawia ją wielu a i kilka lat pozwoliło na lepsze poznanie tej odmiany. Wydaje mi się ,że ta odmiana nie ma więcej tajemnic przede mną. Wynik nie jest zły ,niezawodna ,odporna tylko nieznacznie podatna na oba mączniaki, ale da się uprawiać bez chemii.
To jest bardzo skromna odmiana, nie da się zbyt dużo z niej wycisnąć ,ale potrafi dać ciekawe rezultaty.

Chciałbym poznać opinie innych...
:clap:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2016, 10:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Niestety ale:
- bardzo wcześnie startuje przez co jest podatny na wiosenne przymrozki
- capi labruską nawet w lekkim różowym winie
Nadaje się co najwyżej na destylat - ja wykopałem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 29 kwietnia 2016, 20:04 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Ta odmiana jest u mnie plenna chociaż Siemiaszko który sprowadził tą odmianę twierdził ,że średnio plenna (może przestrzenne formy woli i żyzne gleby na których ja prowadzę).

Owocuje co roku zawiązki kwiatów pojawiają się o różnej porze i potrafi jeszcze raz zakwitnąć.
Najlepsze mi wino z niej wyszło kiedy zebrałem ok 20 sierpnia, przy delikatnym nacisku .
Wino jest z reguły słabo ekstraktywne, ale różowe na letnie upały jak najbardziej , przypomina smak czerwonej porzeczki I bardzo orzeźwiające ok 7-8% alkoholu.
Przy dłuższej maceracji ze skórki ,gdy dłużej wisi na krzewie można uzyskać smak słabej wiśni.
Mi smakuje różowe ,czerwone raczej cienkie, bo słabo ekstraktywne i nic nie da się poprawić dodatek cukru jeszcze pogarsza sytuacje..
Chodzi o to ,że nie da się z tego zrobić niczego ciężkiego. Gdy jednego roku dodałem cukru było za słodkie równowaga była zachwiana.
Czy ktoś jeszcze ma tą odmianę?
Dla mnie jest ciekawostką i eksperymentem co można uzyskać z takiego czegoś i szlachetnej winorośli.
Poznaje też jakie absmaki ma vitis Amurensis

Jeśli porównamy z Frontenac ten zyskuje jeśli się doda trochę cukru im mocniejszy tym lepszy ok 16% , a Baltica traci najlepiej dla niej to 7-9% alkoholu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 19:56 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 20 stycznia 2014, 23:54
Posty: 285
Lokalizacja: Białystok
Witam...
Niedawno dostałem od Wacka próbkę wina z tej odmiany. Chociaż osobiście jestem smakoszem i amatorem win półsłodkich i słodkich, to muszę powiedzieć, że całkiem, całkiem przyzwoity wytrawny (chyba) trunek. Mam na swoim "ranczu" krzaki czarnego bzu z którego robię soki na zimę. Na początku degustacji wina od razu przyszło skojarzenie ze smakiem czarnego bzu. A potem gdzie się chyba w kubkach smakowych czerwona porzeczka zakręciła. Poczułem też trochę korzennych wonności. Nie jestem kiperem, i to tylko moja osobista opinia.

_________________
Pozdrawiam Wojciech


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 21:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Kupiłem u źródła w Estonii w 2011.
Rozmnożyłem . Spróbowałem,Wykopałem.
Tom Plocher przez 7 lat kombinował jak z tego zrobić wino. Po 7 dmiu latach kombinacji jechało labruską

Już 10 lat temu o tym pisano na forumach :lol:
To odmiana na ekstremalne warunki - gdy nic innego nie dojrzeje (Estonia,Finlandia,Białoruś ,Suwałki itd)
Można to uprawiać i we Francji, tylko po co skoro dojrzewa tam nawet caberniet :lol:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 22:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
zbyszekB napisał(a):
Tom Plocher przez 7 lat kombinował jak z tego zrobić wino. Po 7 dmiu latach kombinacji jechało labruską

O tym właśnie mówię! Nie wierzyłem, sam sprawdziłem - i potwierdzam.
W naszym klimacie lepszy Marszałek, Marquette z których można zrobić niezłe czerwone wino. Z Balticy nie bardzo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2017, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Jeszcze raz
To jest odmiana na ekstremalne północne warunki, wszędzie tam gdy nic innego nie ma już szansy dojrzeć..
Ale to nie jest dobra odmiana na wino w polskich warunkach (ok.90%)
Tylko Suwalszczyzna, ewentualnie (ale sadzonki nie będą tanie :lol: )

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 07:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Jeszcze raz !
Uprawiałem i mam jeszcze różne labruski więc ten landrynkowy smak nie jest mi obcy ale nie czuję go w owocach ani winie z odmiany Hasansky Sladky , sztobry dostałem z Warszawy a pochodziły one od roślin oficjalnie sprowadzonych przez instytucję ze wschodu jako Hasansky Sladky . Rośnie u mnie na altanie , bez oprysków cukier 210 - 260 g/l kwasy 6,5 - 7 g/l przy późnym zbiorze . Wino które koledzy pili zrobiłem 15.09.13 r parametry moszczu 210 / 7 . W ubiegłym roku zrobiłem cuvée z regentem i też nie ma smaku labruski . Przed dwoma laty wykopałem Rondo i posadziłem Hasansky Sladky w tym mam zamiar posadzić go na miejscu Regenta bo jestem już za stary na okrywanie a wino mi smakuje . :) :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 09:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Wacek
Jeśli większość uprawiających Balticę informuje o tym że ma wyraźny posmak labruski, a Ty twierdzisz że nie to ja widzę dwa wytłumaczenia.
1) To co masz to nie jest Baltica
2) Twój próg wyczuwalności labruski jest wyższy
Masz może zdjęcia liści i gron? Możesz dać do spróbowania tego wina komuś innemu?
Ja generalnie wyznaję zasadę że robię wino dla siebie i moich znajomych i jeśli nam smakuje, to to takie będę robił. Mówię to abyś nie poczuł się urażony. Ale też nie chcę aby ktoś nasadził sobie Balticy bez przetestowania smaku - bo może być zawiedziony.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 10:10 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Wiele osób piło moje wino z Hasansky Sladky ( i DarekRz) dwie osoby zamieściły swoje opinie na forum .Zdjęcia gron i liści zamieściłem na forum i są w opisach . Mam jeszcze kilka butelek wina z 2013r oraz gąsiorek z ubiegłego jak się ktoś zgłosi to dam próbkę .
ps. właśnie dla tego jak daję sztobry to dołączam próbkę wina . 8)


Załączniki:
hgw.jpg
hgw.jpg [ 50.39 KiB | Przeglądane 557 razy ]
Hasa.JPG
Hasa.JPG [ 108.78 KiB | Przeglądane 562 razy ]
Has.JPG
Has.JPG [ 130.77 KiB | Przeglądane 562 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 11:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Identyczne ze zdjęciami w wiki, liście wyraźnie zdradzają powinowactwo do labruski.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2017, 11:30 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 928
Lokalizacja: Białystok
Labruska capiąca labruską to taka :
Ps. nigdy nie widziałem liści czy gron, nie piłem też wina z Baltici więc nie wykluczone że to labruska . :)
Ja uprawiam Hasansky Sladki :lol: :lol: :lol:


Załączniki:
Komentarz: V 68-021
V68-021.jpg
V68-021.jpg [ 96.01 KiB | Przeglądane 512 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2017, 20:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Baltica ma bliżej do V.amurensis niż do V.labrusca, bo ok.75% i 19% statystycznego udziału.
Liście to typowe V.amurensis
Jednak te 19% V.labrusca daje o sobie znać. Wszystkie znane mi publikacje zalecają nie bez powodu wcześniejszy zbiór odmiany Baltica aby ustrzec się, bądź zminimalizować odczucie aromatów i posmaku antranilanu metylu (methyl anthranilate) charakterystycznego dla V.labrusca.
Odczuwalny próg (percepcja) jest różny dla różnych osób.
Dlatego nie ma co rozdzierać szat i kłócić się czy Baltica to dobra czy zła odmiana. Należy sadzić i robić wina z tych odmian z których wino nam smakuje. Z drugiej jednak strony patrząc na to, to demokracja ateńska przyznaje rację większości ! (może nie całkiem słusznie ale jednak ?)

100% towe V.amurensis ? spotkałem się z taką opinią :? A few breeders in Russia and elsewhere have tried the Vitis Amurensis which is native to eastern Asia. (Its flavors have been described as ?appalling" and/or "revolting?).
Ja takich doświadczeń nie mam,bo piłem zaledwie 2 wina odmiany Baltica . Wina ze 100% V.amurensis nie piłem.

Odmiana Baltica to same sprzeczności, bo z jednej strony zalecenia aby zbierać wcześniej ze względu na labrusca a z drugiej strony to słabe taniny i trzeba by przetrzymać na krzewie dłużej i macerować dłużej? Nie do pogodzenia.
Tylko wina różowe mogą to pogodzić :wink: :!:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO