Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Gruner Veltliner
PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 21:07 
nowicjusz
nowicjusz

Witam wszystkich forumowiczów. Sporo czasu spędziłem w Austrii a mianowicie regionie Wachau, zachwyciłem się tamteszymi winami ze szczepu Gruner Veltliner. Chciał bym się dowiedzieć czy ktoś ma doświadczenie z tą odmianą w naszym klimacie. Mam fajne dojście do sadzonek po dobrej cenie i chce przeznaczyć na jej posadzenie działkę, 7 arową na fajnym nasłonecznionym stoku południowo-zachodnim, dość mocno nachylony na wysokości 348 n.p.m. I zdość wysoką roczną temperaturą około 8.3-8.6 'C . Jak myślicie ? Jest sens sadzenia?. Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 24 września 2019, 21:26 
nowicjusz
nowicjusz

Jestem zwolennikiem win z Gruner Veltlinera. Przyjemny smak zielonego jabłka i limonki z pikantną nutą białego pieprzu.
Mam posadzonych 5 krzewów jednorocznych ze sztobrów, które dostałem z Winnicy Karonii z Olsztyna koło Częstochowy.
https://www.facebook.com/WinnicaKaronii/
Moje krzewy mają dopiero rok, rosną bujnie, mają po 2 metry wysokości. Są zdrowe, nie złapały mączniaków. Wzrost pionowy, umiarkowanie krzewiący się.
Jest to odmiana jednak późna u mnie, chociaż koleżanka mówiła mi, że w Austrii piją już burczoka we wrześniu. U mnie na Mazowszu słabo drewnieje, pojedyńcze grona są obecnie zielone, kwaśne, zawartośc cukru niska - dzisiaj mierzona 16 Brix.
W okolicach Częstochowy chyba dojrzewa, ale wymaga bardzo dobrych stanowisk. Na wysokości 300 m.p.m. będzie bardzo trudno uzyskać pijalne wino.

PostNapisane: środa, 25 września 2019, 04:37 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Jest już wątek, zatem zapraszam w nim do dyskusji : post216053.html?hilit=gruner%20veltliner%20akcja#p216053

P.S.
A winnica w podczęstochowskim Olsztynie ma niezłe odmiany. Riesling, Veltliner, Pinot Noir, Saint Laurent. Duża rzecz. Brawo. :)

PostNapisane: czwartek, 26 września 2019, 11:35 
nowicjusz
nowicjusz

Właśnie widzę że w winnicy karonii daje radę na około 300 metrach . Muszę się tam niebawem przejechać I sprawdzić. Pi

PostNapisane: wtorek, 15 października 2019, 21:46 
nowicjusz
nowicjusz

redfox napisał(a):
stymon napisał(a):
...Mam posadzonych 5 krzewów jednorocznych ze sztobrów, które dostałem z Winnicy Karonii z Olsztyna koło Częstochowy.
https://www.facebook.com/WinnicaKaronii/
Moje krzewy mają dopiero rok... U mnie na Mazowszu słabo drewnieje, pojedyńcze grona są obecnie zielone, kwaśne, zawartośc cukru niska - dzisiaj mierzona 16 Brix

Cały czas piszesz o tych samych krzewach?

Sztobry ukorzenione w zeszłym roku i posadzone na wiosnę w tym. Wzrost odmiany imponujący , porosły po 2 metry. Nie zauważyłem, że kwitły i zawiązały kilka małych gron. Nie usuwałem ze względu na mocny wzrost. Krzewy obecnie zdrewniały na ok 50 cm pomimo przymrozku 5 st C 7 października 2019r. Jagody obecnie słodkie, przyjemne w smaku . Nie mierzyłem brix.

PostNapisane: sobota, 11 lipca 2020, 15:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Veltliner (Tauberschwarz, Saint Laurent i Gewurztraminer też) jest sadzony masowo w każdej winnicy powstającej w rejonie Gorzowa Wielkopolskiego i Santoka nad Wartą. Stowarzyszenie, które działa tam dość mocno, ale i inni zainteresowani winiarze nawiązują do upadłych w XIX w. tradycji winiarstwa Nowej Marchii. Każda nowa winnica ma tam Veltlinera.

-- sobota, 11 lipca 2020, 16:21 --

Odświeżam temat. Odmiana warta sadzenia, ale cisza o niej.
Mam ledwie trzy krzewy, ale jest u mnie jest dość regularny, choć z powodu szpaków i chorób nie udało mi się utrzymać gron dłużej niż w podanych terminach, ale wyniki z 2018 r. są zadowalające.
18 września 2015- 21 Brix
16 września 2016- 21 Brix
22 września 2018- 23,5 -24,5 Brix
1 września 2019- 20 Brix (z takim parametrem poszedł do Gemischter Satz)
Veltliner będzie jedną z moich białych odmian w uprawie przerobowej. To pewne.

Strefa czasowa: UTC + 1