Do tematu dodam że Gruner Veltiner jest stale dostępny także w ofercie Austrovinu. Będę tam zamawiał odmianę Rosa (Roza), oraz odbiorę sadzonki Zweigelta z reklamacji, więc jest możliwość dla osób mieszkających niedaleko ode mnie zamówić tą odmianę (mnie ona do niczego nie potrzebna), zwłaszcza że odbierał będę towar osobiście bo i kolejne słupki przy okazji, może też jakiś dobry Blaufrankisch ( w postaci gotowej do konsumpcji

)
-- piątek, 3 stycznia 2014, 08:44 --
Nie wiem do czego się to przyda, ale tak wygląda poprawne tłumaczenie na polski w/w tekstu zamieszczonego przez Georga :
Na przestrzeni 10 lat były testowane wegetatywne i generatywne możliwości odmiany Gruner Veltiner, przy zróżnicowanej powierzchni obsady wynoszącej 1,60 m2, 2,40 m2, oraz 3,60 m2 do 4 m2 na roślinę.
Średnie wartości plonu w poszczególnych latach różniły się bardzo nieznacznie, i w przeciągu 10 lat wynosiły pomiędzy 1,39 kg z m2 i 1,42 z m2.
Zauważalny wpływ na zawartość ekstraktu w postaci jego zwiększenia po 8 letniej obserwacji jest zauważalny w przypadku gęściej posadzonych roślin.
W okresie 10 lat wartości ekstraktu wynosiły 17,9 KMW (88 Oe) przy najgęściej posadzonych roślinach, i 17,25 KMW (84,5 Oe) przy najrzadziej posadzonych roślinach.
Zawartość kwasów nie zmieniała się niezależnie od rozstawy roślin.
W trakcie testów nie zauważono także wpływu gęstości posadzenia na wagę pojedynczych gron.
Waga pędów spada przy mniejszym rozstawie z 4100 kg/ha do 2800/ha, ale wzrasta w przypadku pojedynczych roślin które są rzadziej posadzone.