Teraz jest czwartek, 15 maja 2025, 21:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 17:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="wojtekb"] Od siebie dodam, że nigdy nie obrywam zdrowych liści w pobliżu gron, ani tych pod, ani tych nad gronem i winogrona zawsze dojrzewają normalnie.


Również nie obrywam liści w pobliżu gron, pozostają na krzewie do naturalnej śmierci , jednak dojrzewanie w tym roku nie jest u mnie normalne :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 17:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Wojtek - popieram twoje nic nie robienie w celu poprawienia jakości gron. Skracam tylko pasierby i latorośle. U mnie grona dojrzewają normalnie, a często zbiory mam przyspieszone.
Zdzisław


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 18:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 września 2005, 01:00
Posty: 469
Lokalizacja: ok. Sterdyni - Południowe Podlasie - Winnica "Iwa"
olmek napisał
Cytuj:
Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej
... dokładnie, byłem dziś u kolegi który ma zarówno Arkadię w gruncie jak i w tunelu. Obydwie są jakieś wodniste i powiem że nie za specjalnie smaczne.

_________________
Pozdrawiam - Andrzej
-------------------------
"Wszystkie skarby świata nie są tyle warte, co w odpowiedniej chwili kieliszek dobrego wina"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 19:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Poganin"]olmek napisał
Cytuj:
Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej
... dokładnie, byłem dziś u kolegi który ma zarówno Arkadię w gruncie jak i w tunelu. Obydwie są jakieś wodniste i powiem że nie za specjalnie smaczne.


Dopóki nie zgromadzi kilkunastu procent cukru, nie będzie faktycznie rewelacyjna w smaku. Arkadia powinna mieć bardzo delikatny, ale wyczuwalny muskatowy smak.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 06:27 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 sierpnia 2005, 01:00
Posty: 1161
Lokalizacja: Rybnik
Co do Arkadii-w tym roku-byal super smaczna i chrupka.... poza kilkoma dziwnymi gronami na roznych krzakach.
Po prostu przewaznie na kazdym krzaku trafilo sie 1-2 grona ktore odbiegalo zupelnie od pozostalych-sa do teraz "wiotkie",kwasne itd......

_________________
Ilosc winorosli juz blizej nie zidentyfikowana:-)A bedzie znacznie wiecej:-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 12:35 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="wojtekb"]Mam pytanie do tych koleżanek i kolegów, którzy piszą, że ich dojrzewającym jagodom brakuje cukru : jak u Was wyglądało cięcie zielone, czy grona były odsłaniane na długo przed wybarwianiem, czy były jednak zasłonięte liśćmi aż do końca?. Od siebie dodam, że nigdy nie obrywam zdrowych liści w pobliżu gron, ani tych pod, ani tych nad gronem i winogrona zawsze dojrzewają normalnie.

pozdrawiam Wojtek


Z tym odsłanianiem gron cos jest na rzeczy. W sieci mozna spotkac sporo opisow win i technik uprawy w Oregonie, czesto pisza tam wlasnie o przerzedzaniu lisci i wrecz to uwypuklaja w opisie swoich win, czy rocznikow. Z drugiej strony badania niektorych uniwerstytetow w Kanadzie i US nie potwierdzaja przeyspieszonego dojrzewania, a nawet mowia o mniejszym gromadzeniu cukru i np. aminokwasow
Niejaki Dr Hans R. Schultz z instytutu Geisenheim napisal m.in. cos takiego na temat cukrow:
"In fact for Riesling, the contribution of the basal leaves to sugar loading of the fruit can be substantial (up to 2.3 °Brix), and the reallocation of nitrogen out of the basal leaves into the fruit is obviously reduced when these leaves are removed. This may be one reason for reduced amino acid concentrations of the fruit from vines where leaves had been removed to improve fruit zone micro-climate. "
I bądz tu mądry...

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 12:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ale odsłanianie gron, jeśli w ogóle ma jakiś sens, to jedynie dla odmian ciemnych. Odmiany jasne wystawione na słoneczko ciemnieją, a moszcz z nich uzyskany utlenia się o niebo łatwiej. Jeśli się nie mylę, rzacz jasna ;)

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 14:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Maciej"]Ale odsłanianie gron, jeśli w ogóle ma jakiś sens, to jedynie dla odmian ciemnych. Odmiany jasne wystawione na słoneczko ciemnieją, a moszcz z nich uzyskany utlenia się o niebo łatwiej. Jeśli się nie mylę, rzacz jasna ;)


To zależy kiedy grona są odsłaniane; na kilka dni przed zbiorem to ok ( ciemne ), ale jeśli komuś przyjdzie do głowy usunąć dolne liście miesiąc wcześniej, to będzie miał rzepę, a nie winogrona. Usuwanie liści zasłaniających grona nie daje nic poza ich lepszym wybarwieniem, a w przypadku odm. moszczowych Maciej już wszystko wyjaśnił.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 15:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="wojtekb"]
To zależy kiedy grona są odsłaniane; na kilka dni przed zbiorem to ok ( ciemne ), ale jeśli komuś przyjdzie do głowy usunąć dolne liście miesiąc wcześniej, to będzie miał rzepę, a nie winogrona.


Jak to mawiają najwięksi specjaliści POD , liście obrywa się po to ( najlepiej wszystkie), żeby w owoc szło :lol:

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 15:06 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 11 października 2004, 01:00
Posty: 3475
Lokalizacja: Szczecin, Winnica Nastazin
"specjaliści POD"- po proszę o tłumaczenie!!

_________________
winogrodnik jak wino, czym starszy tym lepszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 15:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 5 maja 2005, 01:00
Posty: 596
Lokalizacja: Lubuskie
[quote="Maciej"]Ale odsłanianie gron, jeśli w ogóle ma jakiś sens, to jedynie dla odmian ciemnych. Odmiany jasne wystawione na słoneczko ciemnieją, a moszcz z nich uzyskany utlenia się o niebo łatwiej. Jeśli się nie mylę, rzacz jasna ;)

Rzecz jasna, ze mniemam, ze sie nie mylisz, no chyba ze jednak tak.... :wink: Dlaczego jednak w pn-wsch USA to robia dla Pinot Gris i Blanc? Troche mnie sie wydaje, ze glownie dla przewietrzenia gron i zapobiegania plesni, a przynajmniej cos tak pisza...

_________________
GZEHO


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 15:53 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2005, 01:00
Posty: 342
Lokalizacja: Bielsko-Biała Podbeskidzie
[quote="heavy"]"specjaliści POD"- po proszę o tłumaczenie!!

Pracownicze Ogrody Działkowe :?: :roll:

_________________
Pozdrawiam
Kamil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 17:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 5 czerwca 2006, 01:00
Posty: 480
Lokalizacja: okolice Lublina
[quote="wojtekb"] Usuwanie liści zasłaniających grona nie daje nic poza ich lepszym wybarwieniem(...)

Ups... chyba nieco zbyt stanowcze jest to twierdzenie Wojtku.
Zastosowanie tego zabiegu dla przewietrzania gron w zapobieganiu chorobom grzybowym, o czym pisze gzeho, daje jak najbardziej pozytywne efekty.

_________________
Pozdrawiam Andrzej
http://winogron.wordpress.com


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 18:24 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 26 lutego 2008, 01:00
Posty: 549
Lokalizacja: STALOWA WOLA
[quote="Maciej"]Ale odsłanianie gron, jeśli w ogóle ma jakiś sens, to jedynie dla odmian ciemnych. Odmiany jasne wystawione na słoneczko ciemnieją, a moszcz z nich uzyskany utlenia się o niebo łatwiej. Jeśli się nie mylę, rzacz jasna ;)


Witam.
A co masz na myśli pisząc, że moszcz utlenia ( o jakim utlenianiu jest mowa ?) się o niebo łatwiej gdy odmiany są wystawione na słoneczko ?

Pozdrawiam.

Tadeusz.

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 września 2008, 19:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
[quote="Card"][quote="wojtekb"] Usuwanie liści zasłaniających grona nie daje nic poza ich lepszym wybarwieniem(...)

Ups... chyba nieco zbyt stanowcze jest to twierdzenie Wojtku.
Zastosowanie tego zabiegu dla przewietrzania gron w zapobieganiu chorobom grzybowym, o czym pisze gzeho, daje jak najbardziej pozytywne efekty.

Nic dla gron, uściślam. Co innego prześwietlanie sanitarne, a co innego usunięcie pięciu, sześciu zdrowych liści, oczekując że bezpośrednie działanie słońca na grona przyśpieszy ich dojrzewanie.

pozdrawiam Wojtek

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO