Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:58 
Ekspert
Ekspert

Dopiero dwulatki, ale ładnie porosły.
Obrazek
Seyval Blanc
Obrazek
Regent

Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 10:58 
czeladnik
czeladnik

Śliczne macie te grona różnych odmian.Ja swoje kupiłem 8 lat temu,ale potem nie powiększałem swojej kolekcji i obudziłem sie jak widzę z ręką w nocniku :wink:
Mam nadzieję to naprawić-dziś kupię sobie sadzonkę muskata letniego,a inne może z Waszą pomocą.Na fotce ostatnie zachowane grono Suzy:
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 08:03 
mistrz
mistrz

Mnie w tym roku bardzo mile zaskoczyła Lora. Krzew mimo młodego wieku pięknie zaowocował. Jagody ładne o kruchej skórce i miąższu.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 08:56 
Kiper
Kiper

Skórka krucha, miąższ kruchy - OK.
Też mam 2 Łory. Piękne, ale co z tego, że kruche jak kwaśne tak,że ich jedzenie to żadna przyjemność. Też tak macie?
Widzę, że sporo nowych odmian tych ze wschodu raczej nie ma szans na to, żeby dojrzeć w gruncie. Przynajmniej nie w tym roku.

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:37 
Ekspert
Ekspert

O widzę Kamil, że u ciebie świeci słońce :wink: :lol:
Moja Łora wygląda podobnie, ale smak to jescze nie to. Zaczekam jeszcze trochę, pod warunkiem, że wcześniej nie zgnieje przy tej pogodzie :(

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:49 
mistrz
mistrz

To jak to jest z Łorą w naszej rzeczywistości?
W opisie odmian na Wirtualnej Winnicy Łora figuruje jako odmiana bardzo wczesna, a powyższe posty świadczą, że w naszym klimacie jest inaczej?

Pytam, ponieważ planowałem tej jesieni zakup kilku sadzonek. I teraz sam już nie wiem :?

http://www.winorosl.pl/index.php?option ... p;id_od=18

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:02 
mistrz
mistrz

[quote="Misza"]O widzę Kamil, że u ciebie świeci słońce :wink: :lol:
Moja Łora wygląda podobnie, ale smak to jescze nie to. Zaczekam jeszcze trochę, pod warunkiem, że wcześniej nie zgnieje przy tej pogodzie :(

Słońce świeciło 4-go września :wink:, a ze względu na pogodę grona zebrałem w ostatni poniedziałek i z wielką przyjemnością zostały pożarte :wink: Smak mi odpowiada, w tej fazie dojrzałości jagody nie były przesadnie słodkie, ale w połączeniu z kruchością skórki i miąższu bardzo mi smakowały.
Obrazek

[quote="TomekC"]To jak to jest z Łorą w naszej rzeczywistości?

Bardzo wczesna czyli dojrzewająca przed średniowczesnymi :wink: I właśnie średniowczesny Talizman jeszcze u mnie nie dojrzał. Nasz klimat nie rozpieszcza i chyba tylko te "bardzo wczesne" dają największą gwarancję plonu, chociaż jak widać i Łora nie wszędzie jeszcze dojrzała :?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:27 
Kiper
Kiper

Ładna ta Łora i świetnie się zapyliła.Będziesz ją okrywał na zimę czy ryzykujesz bez okrywania? :?:

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:36 
mistrz
mistrz

[quote="Zuzanna"]Ładna ta Łora i świetnie się zapyliła.Będziesz ją okrywał na zimę czy ryzykujesz bez okrywania? :?:

Zuzanna

Okrywam, nie będę ryzykował :wink:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:06 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"]Piękne, ale co z tego, że kruche jak kwaśne tak,że ich jedzenie to żadna przyjemność. Też tak macie?

Mojej Łorze do dojrzałości jeszcze trochę brakuje. Niestety bieżący rok jeżeli chodzi o dojrzewanie i nabieranie cukru jest wyjątkowo paskudny.
Takie Nero , które zwykle dojrzewa u mnie w pierwszych dniach września w chwili obecnej jakieś takie bezpłciowe ( pestki w połowie zielone) , Kodrianka i Nadieżda niby bez kwasów ale i cukru nie za wiele , Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej i nie przypomina Arkadii z lat poprzednich. Nie wspomne o Talizmanie , który zaczał się ładnie przebarwiać , ale kwaśny aż gębe wykrzywia , na moje oko potrzeba mu jeszcze ze 3 tygodnie.
Jak do tej pory z prawdziwą przyjemnością zjadłem jedynie odmiany , które zdążyły nabrać cukru przed końcem sierpnia - Aloszenkin , Iliczewski , Kristaly , Polar, Kazaczka ( niby przerobowa , ale bardzo smaczna).

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:54 
mistrz
mistrz

[quote="olmek"]Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej i nie przypomina Arkadii z lat poprzednich.

U mnie było to samo, Arkadia dojrzała, ale smakowo wyraźnie ustępowała owocom z poprzedniego roku. Może "Ugriszy", specjalista w uprawie Arkadii, wypowie się jak to wyglądało w tym roku u niego :?:

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 14:22 
mistrz
mistrz

Ciezki jest ten rok,brak bylo cieplych nocy co winorosl lubi, ja mimo wszystko z arkadi jestem zadowolony okolo 400 kilo juz sprzedalem pozostalo niewiele troche gorszej jakosci wodnisty i taki u ktorego nie usowalem zdrobnialych jagod a bylo tego choc warunki kwitnienia byly doskonale.Ten problem wystapil u wiekszosci odmian des.wostorga ,kodrianki ktora calkiem zawiodla, jeszcze popekala chyba ja wyciepie.Ajwaz mam fajny wlasnie teraz tne.Wycinanie jagod to mozolna robota pare dni nad tym siedzialem ale sie oplacilo,arkadia dojrzala pozniej okolo 5 wrzesnia zaczalem ciac i robie to do teraz ale trzeba juz przebierac osy tez zrobily swoje i nie pekala mimo obfitego deszczu,moze dlatego ze nie podlewam i zmuszam ja do glebszego korzenienia sie poprzez czeste obrabianie.Sprowadzilem wiele nowosci,niewiem co z tego bedzie jeszcze nie owocuja,piesnie,łore,nielicze na to ze zastapia arkadie wiec dosadzilem jej jeszcze 22 szt co 1,5 m poprowadze na skosnym pniu na podwujny guyot jest wtedy z czego wybrac ,niewiem czy to tylko u mnie ale 20/ pąkow wybijajacych wiosna jest do niczego.Porobilem fotki i w najblirzszym czasie je pokaze.pozdr.Ugriszy

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 14:40 
Kiper
Kiper

A jak sprawuje się Timur?
Czy już dojrzał,czy nie pękają owoce,może ktoś coś napisze na jego temat.

Zuzanna

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 16:08 
Ekspert
Ekspert

Jestem b. zadowolony z Timura . Zamówiłem 20 sadzonek .Arkadii nie zastąpi ale jest inny . Wcześnie nadaje się do jedzenia , nie popękał jak np;Kodrianka , Berlinski , Szachtior ,Nawet nie musi mieć muskatu , trzeba czasem zrobić przerwę od tych z silnym smakiem ,konzystencja jest w sam raz i może długo wisieć . Pare jagód pękło przy ogonku ale to nie problem , nie osypuje się .Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 17:10 
Ekspert
Ekspert

Mam pytanie do tych koleżanek i kolegów, którzy piszą, że ich dojrzewającym jagodom brakuje cukru : jak u Was wyglądało cięcie zielone, czy grona były odsłaniane na długo przed wybarwianiem, czy były jednak zasłonięte liśćmi aż do końca?. Od siebie dodam, że nigdy nie obrywam zdrowych liści w pobliżu gron, ani tych pod, ani tych nad gronem i winogrona zawsze dojrzewają normalnie.

pozdrawiam Wojtek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1