Teraz jest piątek, 16 maja 2025, 21:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 września 2008, 21:58 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Dopiero dwulatki, ale ładnie porosły.
Obrazek
Seyval Blanc
Obrazek
Regent


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 10:58 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 164
Lokalizacja: malopolska
Śliczne macie te grona różnych odmian.Ja swoje kupiłem 8 lat temu,ale potem nie powiększałem swojej kolekcji i obudziłem sie jak widzę z ręką w nocniku :wink:
Mam nadzieję to naprawić-dziś kupię sobie sadzonkę muskata letniego,a inne może z Waszą pomocą.Na fotce ostatnie zachowane grono Suzy:
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 08:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2005, 01:00
Posty: 342
Lokalizacja: Bielsko-Biała Podbeskidzie
Mnie w tym roku bardzo mile zaskoczyła Lora. Krzew mimo młodego wieku pięknie zaowocował. Jagody ładne o kruchej skórce i miąższu.


Obrazek

_________________
Pozdrawiam
Kamil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 08:56 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 752
Lokalizacja: lubuskie, Sulechów - winnica Katerina
Skórka krucha, miąższ kruchy - OK.
Też mam 2 Łory. Piękne, ale co z tego, że kruche jak kwaśne tak,że ich jedzenie to żadna przyjemność. Też tak macie?
Widzę, że sporo nowych odmian tych ze wschodu raczej nie ma szans na to, żeby dojrzeć w gruncie. Przynajmniej nie w tym roku.

_________________
pozdrawiam Andrzej
---------------------------
Wielu hołduje zasadzie, że Katarzynka najlepsza w czekoladzie,
A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4623
Lokalizacja: Rybnik
O widzę Kamil, że u ciebie świeci słońce :wink: :lol:
Moja Łora wygląda podobnie, ale smak to jescze nie to. Zaczekam jeszcze trochę, pod warunkiem, że wcześniej nie zgnieje przy tej pogodzie :(

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 maja 2008, 01:00
Posty: 220
Lokalizacja: dawniej Opolszczyzna, obecnie okolice Krakowa
To jak to jest z Łorą w naszej rzeczywistości?
W opisie odmian na Wirtualnej Winnicy Łora figuruje jako odmiana bardzo wczesna, a powyższe posty świadczą, że w naszym klimacie jest inaczej?

Pytam, ponieważ planowałem tej jesieni zakup kilku sadzonek. I teraz sam już nie wiem :?

http://www.winorosl.pl/index.php?option ... p;id_od=18


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:02 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2005, 01:00
Posty: 342
Lokalizacja: Bielsko-Biała Podbeskidzie
[quote="Misza"]O widzę Kamil, że u ciebie świeci słońce :wink: :lol:
Moja Łora wygląda podobnie, ale smak to jescze nie to. Zaczekam jeszcze trochę, pod warunkiem, że wcześniej nie zgnieje przy tej pogodzie :(


Słońce świeciło 4-go września :wink:, a ze względu na pogodę grona zebrałem w ostatni poniedziałek i z wielką przyjemnością zostały pożarte :wink: Smak mi odpowiada, w tej fazie dojrzałości jagody nie były przesadnie słodkie, ale w połączeniu z kruchością skórki i miąższu bardzo mi smakowały.
Obrazek

[quote="TomekC"]To jak to jest z Łorą w naszej rzeczywistości?


Bardzo wczesna czyli dojrzewająca przed średniowczesnymi :wink: I właśnie średniowczesny Talizman jeszcze u mnie nie dojrzał. Nasz klimat nie rozpieszcza i chyba tylko te "bardzo wczesne" dają największą gwarancję plonu, chociaż jak widać i Łora nie wszędzie jeszcze dojrzała :?

_________________
Pozdrawiam
Kamil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Ładna ta Łora i świetnie się zapyliła.Będziesz ją okrywał na zimę czy ryzykujesz bez okrywania? :?:

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:36 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2005, 01:00
Posty: 342
Lokalizacja: Bielsko-Biała Podbeskidzie
[quote="Zuzanna"]Ładna ta Łora i świetnie się zapyliła.Będziesz ją okrywał na zimę czy ryzykujesz bez okrywania? :?:

Zuzanna


Okrywam, nie będę ryzykował :wink:

_________________
Pozdrawiam
Kamil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 28 maja 2004, 01:00
Posty: 4580
Lokalizacja: Mława
[quote="jantar"]Piękne, ale co z tego, że kruche jak kwaśne tak,że ich jedzenie to żadna przyjemność. Też tak macie?


Mojej Łorze do dojrzałości jeszcze trochę brakuje. Niestety bieżący rok jeżeli chodzi o dojrzewanie i nabieranie cukru jest wyjątkowo paskudny.
Takie Nero , które zwykle dojrzewa u mnie w pierwszych dniach września w chwili obecnej jakieś takie bezpłciowe ( pestki w połowie zielone) , Kodrianka i Nadieżda niby bez kwasów ale i cukru nie za wiele , Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej i nie przypomina Arkadii z lat poprzednich. Nie wspomne o Talizmanie , który zaczał się ładnie przebarwiać , ale kwaśny aż gębe wykrzywia , na moje oko potrzeba mu jeszcze ze 3 tygodnie.
Jak do tej pory z prawdziwą przyjemnością zjadłem jedynie odmiany , które zdążyły nabrać cukru przed końcem sierpnia - Aloszenkin , Iliczewski , Kristaly , Polar, Kazaczka ( niby przerobowa , ale bardzo smaczna).

_________________
Pozdrawiam Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:54 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 23 listopada 2005, 01:00
Posty: 342
Lokalizacja: Bielsko-Biała Podbeskidzie
[quote="olmek"]Arkadia dojrzała , ale sprawia wrażenie rozwodnionej i nie przypomina Arkadii z lat poprzednich.


U mnie było to samo, Arkadia dojrzała, ale smakowo wyraźnie ustępowała owocom z poprzedniego roku. Może "Ugriszy", specjalista w uprawie Arkadii, wypowie się jak to wyglądało w tym roku u niego :?:

_________________
Pozdrawiam
Kamil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 14:22 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2007, 01:00
Posty: 271
Lokalizacja: opolskie
Ciezki jest ten rok,brak bylo cieplych nocy co winorosl lubi, ja mimo wszystko z arkadi jestem zadowolony okolo 400 kilo juz sprzedalem pozostalo niewiele troche gorszej jakosci wodnisty i taki u ktorego nie usowalem zdrobnialych jagod a bylo tego choc warunki kwitnienia byly doskonale.Ten problem wystapil u wiekszosci odmian des.wostorga ,kodrianki ktora calkiem zawiodla, jeszcze popekala chyba ja wyciepie.Ajwaz mam fajny wlasnie teraz tne.Wycinanie jagod to mozolna robota pare dni nad tym siedzialem ale sie oplacilo,arkadia dojrzala pozniej okolo 5 wrzesnia zaczalem ciac i robie to do teraz ale trzeba juz przebierac osy tez zrobily swoje i nie pekala mimo obfitego deszczu,moze dlatego ze nie podlewam i zmuszam ja do glebszego korzenienia sie poprzez czeste obrabianie.Sprowadzilem wiele nowosci,niewiem co z tego bedzie jeszcze nie owocuja,piesnie,łore,nielicze na to ze zastapia arkadie wiec dosadzilem jej jeszcze 22 szt co 1,5 m poprowadze na skosnym pniu na podwujny guyot jest wtedy z czego wybrac ,niewiem czy to tylko u mnie ale 20/ pąkow wybijajacych wiosna jest do niczego.Porobilem fotki i w najblirzszym czasie je pokaze.pozdr.Ugriszy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 14:40 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
A jak sprawuje się Timur?
Czy już dojrzał,czy nie pękają owoce,może ktoś coś napisze na jego temat.

Zuzanna


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 16:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Jestem b. zadowolony z Timura . Zamówiłem 20 sadzonek .Arkadii nie zastąpi ale jest inny . Wcześnie nadaje się do jedzenia , nie popękał jak np;Kodrianka , Berlinski , Szachtior ,Nawet nie musi mieć muskatu , trzeba czasem zrobić przerwę od tych z silnym smakiem ,konzystencja jest w sam raz i może długo wisieć . Pare jagód pękło przy ogonku ale to nie problem , nie osypuje się .Pozdrawiam Zbyszek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 17:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 10 czerwca 2006, 01:00
Posty: 1312
Lokalizacja: Bochnia (Ma³opolska)
Mam pytanie do tych koleżanek i kolegów, którzy piszą, że ich dojrzewającym jagodom brakuje cukru : jak u Was wyglądało cięcie zielone, czy grona były odsłaniane na długo przed wybarwianiem, czy były jednak zasłonięte liśćmi aż do końca?. Od siebie dodam, że nigdy nie obrywam zdrowych liści w pobliżu gron, ani tych pod, ani tych nad gronem i winogrona zawsze dojrzewają normalnie.

pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO