Teraz jest czwartek, 13 listopada 2025, 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gouais Blanc*
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 16:34 
Ekspert
Ekspert

* wiadomość niekomercyjna

Ktoś zrobił mi niespodziankę i przysłał mi patyki Gouais Blanc. Inna nazwa: Heunisch Weiss.

Dlaczego o tym piszę ? Bo każdy pasjonat winorośli powinien znać ten starożytny szczep. Ponoć pojawił się we Francji ponad 2 tys. lat temu. Niektórzy sądzą, że to szczep autochtoniczny z terenu dzisiejszej Chorwacji. Jakby nie było, jest on praojcem (pramatką ?) wielu uprawianych dzisiaj szczepów takich jak Auxerrois, Chardonnay, Elbling, Gamay noir czy wreszcie Riesling. Krzyżował się z Pinot, Vitis silvestris i/lub Traminerem, i tak dzisiaj mamy to co mamy. Wino z Gouais Blanc było dość niesmaczne i z tego powodu obecnie nie jest uprawiany. D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 17:17 
Ekspert
Ekspert

Danielu , chyba nie będziesz każdorazowo robił adnotacji o niekomercji ? :wink: Trochę to groteskowe.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 17:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="olmek"]Danielu , chyba nie będziesz każdorazowo robił adnotacji o niekomercji ? :wink: Trochę to groteskowe.

Nie, nie to tylko tak, na próbę :wink:

Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 marca 2009, 21:02 
mistrz
mistrz

Ta informacja jest kompletnie niekomercyjna.To kawałeczek wiedzy.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 01:16 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Wino z Gouais Blanc było dość niesmaczne i z tego powodu obecnie nie jest uprawiany. D
Jeszcze jedna niesmaczna vinifera. :mrgreen:
Któraś z chrupek ma być równie a nawet bardziej starożytna.
W Twojej kolekcji Gouais Blanc może być ciekawym ze względów porównawczych.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 01:26 
Ekspert
Ekspert

Mam 2 czy 3 sadzonki Heunisch weiss. Chętnie przekażę je komuś z zacięciem kolekcjonersko- badawczym. Są to prawdopodobnie jedyne egzemplarze tego szczepu na terenie Polski. W związku z tym chciałbym mieć pewność, że się to nie zmarnuje. Już wiem, dam to do Ogrodu Botanicznego UJ.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 01:41 
Kiper
Kiper

Nie ośmielam się prosić o sadzonkę tej odmiany dla siebie. Niemniej, chciałbym pozyskać choć jeden patyczek. Jestem nawet gotów odbyć wycieczkę po fragment łozy do Zabierzowa (w rodzinne okolice zachodnie regionu). Proponuję wysłać jedną sadzonkę Gouais Blanc (Heunisch weiss) do ISK w Skierniewicach dla pana prof. Jerzego Liska. To chyba będzie najlepszy - kompetentny adresat. Druga sadzonka oczywiście dla Kolegi Kyńka z Podkarpacia.
kt70

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 08:38 
Kiper
Kiper

Dzięki kt70 za pamięć. Oczywiście bardzo chętnie przyjąłbym jedną sadzonkę tej odmiany. Zapewniam, że się nie zmarnuje.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 10:23 
Kiper
Kiper

Knipperlé
jest blisko spokrewniony z Gauais Blanc
Jest to jeden z rodziców Triumfa Alzackiego.Ponoć nie nadawała się na wino ,nieodpowiednie parametry moszczu.
Triumf Alzacki potwierdza się u mnie po raz drugi jest nieco wcześniejszy od Marechal Foch.Owoce Triumfa Alzackiego
mają nieco taki bardziej owocowy smak.Marechal bardziej kawaśny ,ale i też bardziej aromatyczny.
Nie mam Leona ,więc nic o nim nie mogę powiedzieć.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 12:38 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
Nie ośmielam się prosić o sadzonkę tej odmiany dla siebie. Niemniej, chciałbym pozyskać choć jeden patyczek. Jestem nawet gotów odbyć wycieczkę po fragment łozy do Zabierzowa (w rodzinne okolice zachodnie regionu). Proponuję wysłać jedną sadzonkę Gouais Blanc (Heunisch weiss) do ISK w Skierniewicach dla pana prof. Jerzego Liska. To chyba będzie najlepszy - kompetentny adresat. Druga sadzonka oczywiście dla Kolegi Kyńka z Podkarpacia.
kt70

Cieszy mnie ten entuzjazm. Kyniek nie odbierał poczty, dlatego napisałem tutaj. Widzę jednak, że forum jeszcze czytuje..

Co do Skierniewic to uważam, że instytuty pracują z instytutami a nie z amatorami. Jest w Europie przynajmniej kilkanaście kolekcji utrzymywanych ze środków publicznych. Jeśli któryś z naszych naukowców ma koncepcję i pasję utworzenia banku genotypów winorośli europejskiej - tam właśnie powinien się zwracać.

Ja mam bardzo złe miejsce do kolekcjonowania czegokolwiek. Moją działkę i całą okolicę dotknęła plaga karczownika ziemnowodnego. Beznadziejna walka z tymi gryzoniami pochłania mnóstwo czasu i pieniędzy. Moją winnicę odwiedzają również miejscowe złodziejaszki. Jesienią 2 lata temu założyłem dodatkowy rządek na ok. 50 krzewów tylko i wyłącznie w celu testowania różnych unikalnych odmian. Miałem tam ok. 20 selekcji po 2-3 sadzonki z każdej. W czerwcu ubiegłego roku ktoś ukradł kilkanaście krzewów z ponad metrowymi przyrostami; jedna odmiana przepadła bezpowrotnie, z pozostałych na szczęście pozostało przynajmniej po jednym egzemplarzu. Jestem już tym wszystkim zniechęcony. Utrzymanie kolekcji w takich warunkach to walka z wiatrakami.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 14:32 
mistrz
mistrz

Wspolczuje trudu, dlatego kazdy z mojej miejscowosci kto chce miec winorosl dostaje sadzonki za darmo,na szczescie wies jest mala.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 16:09 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
Kyniek nie odbierał poczty, dlatego napisałem tutaj. Widzę jednak, że forum jeszcze czytuje..

Nie dałeś mi za wiele czasu na odebranie wiadomości. W skrzynce została mi tylko informacja, że wiadomość została usunięta przed odebraniem (coś w tym stylu) :roll:.

DW napisał(a):
Co do Skierniewic to uważam, że instytuty pracują z instytutami a nie z amatorami. Jest w Europie przynajmniej kilkanaście kolekcji utrzymywanych ze środków publicznych. Jeśli któryś z naszych naukowców ma koncepcję i pasję utworzenia banku genotypów winorośli europejskiej - tam właśnie powinien się zwracać.

Ja mam bardzo złe miejsce do kolekcjonowania czegokolwiek. Moją działkę i całą okolicę dotknęła plaga karczownika ziemnowodnego. Beznadziejna walka z tymi gryzoniami pochłania mnóstwo czasu i pieniędzy. Moją winnicę odwiedzają również miejscowe złodziejaszki. Jesienią 2 lata temu założyłem dodatkowy rządek na ok. 50 krzewów tylko i wyłącznie w celu testowania różnych unikalnych odmian. Miałem tam ok. 20 selekcji po 2-3 sadzonki z każdej. W czerwcu ubiegłego roku ktoś ukradł kilkanaście krzewów z ponad metrowymi przyrostami; jedna odmiana przepadła bezpowrotnie, z pozostałych na szczęście pozostało przynajmniej po jednym egzemplarzu. Jestem już tym wszystkim zniechęcony. Utrzymanie kolekcji w takich warunkach to walka z wiatrakami.

Swoją kolekcję zakładałem z myślą o zachowaniu cenniejszych użytkowo genotypów winorośli europejskiej z obszaru Pogórza Karpackiego. W sumie mam około 20 krzaków ciekawszych miejscowych autochtonów i kilka sztuk uznanych vinifer (Riesling, Sieger, Pinot gris) do porównań. Tylko tyle ponieważ kolekcja przeznaczona jest do celów hodowlanych i większej ilość krzaków po prostu bym nie obrobił (chodzi o kastrację kwiatów). Stanowisko co prawda też nie jest wymarzone, ale z "podrasowaną" glebą, brakiem karczowników i czujnymi sąsiadami (no i wolnym jeszcze miejscem pod nasadzenia :P ). Jeżeli propozycja jest aktualna to reszta na pw.

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 18:33 
Ekspert
Ekspert

Może Danielu przy sadzeniu robiłbyś takie kosze z siatki jak ja stosowałem na krety, wtedy karczownik nie dostałby się w pobliże krzewu.
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 18:54 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Krety to jest niewielki problem ale karczowniki to twardzi przeciwnicy. Próbowałem wszystkiego- świece, karbid, woda, brzęczyki i wszystko na darmo. Jedynym sposobem aby pozbyć się karczowników jest walenie drągiem w ziemię wszędzie tam gdzie są ślady ich bytności. Robiłem to kilka razy na dzień i po 2 tygodniach się wyniosły.
Życzę sukcesów i krzepy

PostNapisane: niedziela, 7 listopada 2010, 20:21 
przedszkolak
przedszkolak

Sprawdzony i skuteczny sposób w walce z karczownikami!!!
Stalowy drut np.zbrojeniowy dł. ok 1m wbijamy w ziemię. Bierzemy puszkę po piwie, odcinamy górne wieczko. Na szczycie pręta zakładamy puszkę do góry dnem. Drut powinien być lekko pochylony. Puszka na wietrze lekko obija się o drut i przesyła dźwięk do ziemi. Karczownik jest płochliwy i sam po jakimś czasie się wynosi. Najlepiej zrobić kilka i poustawiać po całej winnicy.
Sprawdzone i skuteczne, tyle tylko że u mnie Halny jest na porządku dziennym, wiec puszki bardzo głośno grają marsz weselny:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1