Teraz jest czwartek, 19 lutego 2026, 12:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 12:29 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
DW napisał(a):
Z tego co sobie przypominam to mamy trzy odmiany:

Traminer (Traminer biały),
Traminer Rot (Traminer czerwony/różowy),
Gewurztraminer (Traminer korzenny/aromatyczny)

Niemcy nie zwracają uwagi na różnice między Traminer Rot i Gewurztraminer, uznając, że to jedno i to samo. Takiego podejścia nie podzielają inne kraje winiarskie.

Myślę, że się mylisz!
Gdyby tak było to nie zawracali by sobie głowy tymi nazwami, które podałeś!!
Jednak wyraźnie rozgraniczyli poszczególne odmiany!!
Nie wyobrażam sobie, że zamawiając Gewurztraminera mógłbym otrzymać Traminer Rot, czy odwrotnie!

Jeśli mi nie wierzysz to może uwierzysz niemieckim państwowym rejestrom, np.:

http://www.bundessortenamt.de/internet3 ... e_2008.pdf str.79

W tym i w innych rejestrach występuje jedynie Roter Traminer (Traminer Rot); jako synonim podawany jest Gewurztraminer.

Na str. 166 i 167 w tym samym linku masz podane zarejestrowane klony Roter Traminera, wśród nich znajdziesz sprzedawane u nas klony Fr 46-106, Fr 46-107. Nawet jeśli ten czy inny sprzedawca nazwie je Gewurztraminerem, zgodnie z niemieckim prawem jest to ROTER TRAMINER.

Nie od dzisiaj wiadomo, że niemieckie wina z tzw. "Gewurztraminera", wyraźnie różnią się aromatami od francuskich gewurztraminerów z Alzacji. Fakty są takie, że większość niemieckich nasadzeń tzw. gewurztraminerem to tak naprawdę nasadzenia Roter Traminerem.
Przypuszczam, że jakiś czas temu Niemcy postanowili sprawę wyprostować i uznali, że wszystko co u nich rośnie to Roter Traminer.

Zatem, jeśli ktoś chce mieć wino zbliżone do słynnego francuskiego gewurztraminera, powinien wybrać się po sadzonki do Francji a nie do Niemiec. Kupując sadzonki w Niemczech uzyska wino zbliżone do niemieckiego (głównie róża), wyraźnie inne niż francuskie (aromaty złożone).

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 21:47 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
heavy napisał(a):
DW napisał(a):
Z tego co sobie przypominam to mamy trzy odmiany:

Traminer (Traminer biały),
Traminer Rot (Traminer czerwony/różowy),
Gewurztraminer (Traminer korzenny/aromatyczny)

Niemcy nie zwracają uwagi na różnice między Traminer Rot i Gewurztraminer, uznając, że to jedno i to samo. Takiego podejścia nie podzielają inne kraje winiarskie.

Myślę, że się mylisz!
Gdyby tak było to nie zawracali by sobie głowy tymi nazwami, które podałeś!!
Jednak wyraźnie rozgraniczyli poszczególne odmiany!!
Nie wyobrażam sobie, że zamawiając Gewurztraminera mógłbym otrzymać Traminer Rot, czy odwrotnie!

Jeśli mi nie wierzysz to może uwierzysz niemieckim państwowym rejestrom, np.:

http://www.bundessortenamt.de/internet3 ... e_2008.pdf str.79

W tym i w innych rejestrach występuje jedynie Roter Traminer (Traminer Rot); jako synonim podawany jest Gewurztraminer.

Na str. 166 i 167 w tym samym linku masz podane zarejestrowane klony Roter Traminera, wśród nich znajdziesz sprzedawane u nas klony Fr 46-106, Fr 46-107. Nawet jeśli ten czy inny sprzedawca nazwie je Gewurztraminerem, zgodnie z niemieckim prawem jest to ROTER TRAMINER.

Nie od dzisiaj wiadomo, że niemieckie wina z tzw. "Gewurztraminera", wyraźnie różnią się aromatami od francuskich gewurztraminerów z Alzacji. Fakty są takie, że większość niemieckich nasadzeń tzw. gewurztraminerem to tak naprawdę nasadzenia Roter Traminerem.
Przypuszczam, że jakiś czas temu Niemcy postanowili sprawę wyprostować i uznali, że wszystko co u nich rośnie to Roter Traminer.

Zatem, jeśli ktoś chce mieć wino zbliżone do słynnego francuskiego gewurztraminera, powinien wybrać się po sadzonki do Francji a nie do Niemiec. Kupując sadzonki w Niemczech uzyska wino zbliżone do niemieckiego (głównie róża), wyraźnie inne niż francuskie (aromaty złożone).

Wygląda na to, że masz rację :x
To co????......jak mam Fr 46-106, tzn, że nie mam tego pysznego,korzennego i aromatycznego Gewurztraminera??????? Czy to raczej loteria???
Reklamować????

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 21:50 
Kiper
Kiper

A myślałem, że temat będzie prosty, a tu taka ......... niespodzianka, niby Gewurztraminer, ale nie ten co człowiek myśli :evil:

Ostatnio edytowano niedziela, 29 sierpnia 2010, 10:04 przez cianek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 23:49 
Kiper
Kiper

Nie uprawiam Gewurztraminer ,ale spotkałem człowieka pełnego tolerancji ,
odnośnie chłodnego klimatu i wierzę mu ,że mi też się uda.
Mój wujek mieszka w Alzacji niedaleko Colmar ,konkretnie w miejscowości Ammerschwihr,niedaleko instytutu Oberlin w górach Wogezach.
Mieli niezłą winiarnię ,kilkaście hektarów,nie chcę wspominać ile tam kosztuje hektar.Ojciec postanowił ,że jeden z synów
odziedziczy winiarnię ,drugi dostanie wykształcenie.Wujek został lekarzem.Oczywiście ten drugi wujek,jak to bywa we Francji
romansował ,poznał kobietę swego życia i zmarł.Cały dobytek przeszedł w inne ręce.Wujek znalazł się prawie u psychiatry.
To była jego prawdziwa pasja .Pamiętam go jako człowieka który zajmował się wszystkim w winiarni,to był pracoholik,
wieczorami przyjmował wycieczki z Danii i innych krajów.To było jego prawdziwe powołanie.W końcu pogodził się z tym,
kupił dom w górach,a ja przejąłem jego spuściznę.Teraz od czasu do czasu wysyła mi wina Alzackie.Przejmuje się tym ,
że te wina nie mają zbytu ,tylko Tokaj Asu.Ale taka kolej rzeczy ,wyprodukowanie wina w takiej komercyjnej winnicy jest
o wiele wyższe niż na Węgrzech. Czasem żartuję sobie z niego ,że u nich podaje się wino z kapustą,tak jak w Niemczech.
Ale oni uważają się za odrębną krainę z własnym językiem i dialektem.A przede wszystkim Riesling jest niemiecki a
Gewurztraminer alzacki.

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 05:34 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: Brzeg, admin. woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Zamierzam zakupić Gewurztraminer'a i Traminera , by zasadzić je, jak się uda jeszcze jesienią, w pobliżu Rieslinga. Muszę napisać do p. Nowakowskiego ze Środy Ślaskiej czy posiada sadzonki. Jeżeli on ich nie ma , to gdzie najlepiej zakupić je w płd. zach. Polsce? Zdaje się, że Wogezy mają klimat chłodniejszy niż Nizina Śląska ( podobnie jak Dolina Renu ), zatem mogę z powodzeniem uprawiać te odmiany , tak ?

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 07:57 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
... To co????......jak mam Fr 46-106, tzn, że nie mam tego pysznego,korzennego i aromatycznego Gewurztraminera??????? Czy to raczej loteria???
Reklamować????

Myślę, że katastrofy nie ma. Po prostu dosadź jakiś klon francuski, zrób odmianowe wina i za kilka lat będziesz wiedzieć co i jak. Może Fr 46-106 bardziej podejdzie rodzinie i klientom ?

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:16 
Kiper
Kiper

[quote=DW]Zamów sobie któryś z klonów francuskich (np. INRA-ENTAV 47, INRA-ENTAV 643, albo któryś z najnowszych od nr 1075 do nr 1079), będziesz mieć pewność. Najlepsza jest ponoć stara 47-ka.[/quote]
Jak byś jeszcze powiedział gdzie można zamówić takowe w ilościach niehurtowych, to bylo by wspaniale! Na pewno nie tylko ja bym skorzystał. :P

Ewentualnie chętnie się podłączę do czyjegoś zamówienia(czy to dużo roboty zamówić 2-3szt więcej? Chyba nie) :mrgreen:

Mój poduszkowiec jest pełen węgorzy!

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Veteran5 napisał(a):
.....czy to dużo roboty zamówić 2-3szt więcej? Chyba nie) :mrgreen:

A czy to dużo roboty wrzucić do wyszukiwarki "Gewurztraminer sadzonki" ??????????
Ja z kolegą brałem tu: http://www.macieja.winnica.shop.pl/inde ... id,15.html

ps. Człowiek jest przedstawicielem francuskiej szkółki Guillaume będącej jednym z globalnych potentatów w sadzonkach winorośli:

http://www.guillaume.fr/pagesuk/indexfr.htm

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:18 
Ekspert
Ekspert

W ampelografii słowackiej z 2005 (D.Pospiszilowa et al.) wymieniono następujące klony o profilu aromatycznym Gewurztraminera (korzenne):

- francuskie: INRA-ENTAV 47,48 i 643;
- niemieckie: Fr 46-106;
- włoskie: R-1, VCR-6, LB-14, LB-20 i LB-107;
- słowackie: SE-58/19 i SE-62/23

Jednocześnie, klony o profilu aromatycznym Roter Traminera to:

- niemieckie: Gm-1, -5, -7, -11, -14, -28 oraz N-20, -21, -23 i -24
- słowackie: PO-202A, SE-64/33, SE-69/18

Myślę zatem, że posiadacze Fr 46-106 nie muszą się zbytnio martwić.

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:55 
Ekspert
Ekspert

:lol:
DW napisał(a):
W ampelografii słowackiej z 2005 (D.Pospiszilowa et al.) wymieniono następujące klony o profilu aromatycznym Gewurztraminera (korzenne):

- francuskie: INRA-ENTAV 47,48 i 643;
- niemieckie: Fr 46-106;
- włoskie: R-1, VCR-6, LB-14, LB-20 i LB-107;
- słowackie: SE-58/19 i SE-62/23

Jednocześnie, klony o profilu aromatycznym Roter Traminera to:

- niemieckie: Gm-1, -5, -7, -11, -14, -28 oraz N-20, -21, -23 i -24
- słowackie: PO-202A, SE-64/33, SE-69/18

Myślę zatem, że posiadacze Fr 46-106 nie muszą się zbytnio martwić.

Ja tam się martwię - tym czy dojrzeje u mnie w tym paskudnym roku 2010 :?: :lol:
Jak czytam doniesienia tego FORUM, to opóźnienie dojrzewania w tym roku to ok.2-3tygodnie :!:
Nawet Pnot Gris już zaczął się przebarwiać a Gewurz. jeszcze nie :?:
Mam go z Miękini więc pewnie jakiś klon niemiecki :?:
A jego potomek z Magdalenką (Sieger) też bardzo muszkatowy i aromatyczny i już dojrzewa :!: :!:
Ciekawe czy dojrzeje w Miękinii rocznik 2010 :?: :?:
W 2009 dojrzał, bo zapowiadają wino z tej odmiany na początek września 2010 :!:

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 22:43 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok1 napisał(a):
...Zdaje się, że Wogezy mają klimat chłodniejszy niż Nizina Śląska ( podobnie jak Dolina Renu ), zatem mogę z powodzeniem uprawiać te odmiany , tak ?

Gewurztraminer to odmiana wymagająca dobrych warunków w końcowym okresie dojrzewania. Jeśli chodzi o jej uprawę w Alzacji to Wogezy faktycznie grają tam ważną rolę ale jedynie jako bariera na której zrzucane są opady znad Atlantyku. Na zachodzie Wogezów zostaje ok. 2200-2300 mm deszczu rocznie, na wschód od nich dociera już tylko ok. 500 mm. Główne uprawy znajdują się na wschód od Wogezów i klimat jest tam dość suchy a jesienie suche, ciepłe i długie.

PostNapisane: środa, 1 września 2010, 13:27 
czeladnik
czeladnik

DW napisał(a):

Gewurztraminer to odmiana wymagająca dobrych warunków w końcowym okresie dojrzewania. Jeśli chodzi o jej uprawę w Alzacji to Wogezy faktycznie grają tam ważną rolę ale jedynie jako bariera na której zrzucane są opady znad Atlantyku. Na zachodzie Wogezów zostaje ok. 2200-2300 mm deszczu rocznie, na wschód od nich dociera już tylko ok. 500 mm. Główne uprawy znajdują się na wschód od Wogezów i klimat jest tam dość suchy a jesienie suche, ciepłe i długie.

Czyli , jak u nas na Nizinie. Sudety zbierają większą część opadów z chmur atlantyckich, a jesienie mamy również długie , słoneczne i ciepłe. :P

PostNapisane: środa, 1 września 2010, 13:36 
Kiper
Kiper

Figowce w gruncie też u was rosną i nie przemarzają?

PostNapisane: środa, 1 września 2010, 13:48 
czeladnik
czeladnik

Dolnoslonzok1 napisał(a):
DW napisał(a):

Czyli , jak u nas na Nizinie. Nizina leży w cieniu opadowym Sudetów, które zbierają większą część opadów z chmur atlantyckich, a jesienie mamy również długie , słoneczne i ciepłe. :P

PostNapisane: środa, 1 września 2010, 13:51 
czeladnik
czeladnik

riesling napisał(a):
Figowce w gruncie też u was rosną i nie przemarzają?

Jeszcze nie, ale to sam wiesz :lol: Chociaż już w Schwarzwaldzie uprawiają figowce, z których wytwarzają pyszne nalewki ( w smaku podobne do naszych brzoskwiniowych ) i przywożą co roku na Targi Chłopskie do Krzyżowic ( wioski 3 km na płd. od Brzegu ). Także to kwestia kilku lat, gdy się i u nas przyjmą :P .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1